Τετάρτη 6 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΝΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ
«Ορκοι» στο κεφάλαιο για επιτάχυνση του αντιλαϊκού έργου

Eurokinissi

Ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, και του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη ορκίστηκαν χτες οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό της Δευτέρας, ο οποίος, με την προώθηση «ανθρώπων ειδικών αποστολών» σε συγκεκριμένα πόστα και την παραμονή άλλων στο κυβερνητικό σχήμα ως «επιβράβευση» του «έργου» τους, σηματοδοτεί την επιτάχυνση της πολιτικής που θυσιάζει συνεχώς τις λαϊκές ανάγκες για να υπηρετήσει τις προτεραιότητες του κεφαλαίου.

Ενδεικτικά, ο νέος υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας το νέο αντεργατικό τερατούργημα που έχει ήδη προαναγγείλει η κυβέρνηση, νομοθετώντας τη 10ωρη δουλειά, τις απλήρωτες υπερωρίες και τα νέα χτυπήματα στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση των εργαζομένων, έδωσε το στίγμα λέγοντας ότι «θα προχωρήσουμε με ταχύτητα, με πνεύμα κοινής λογικής και φυσικά με ευαισθησία». Επιχειρώντας να ντύσει τις «ανατροπές του αιώνα» που προωθεί η κυβέρνηση με μανδύα «συναίνεσης» και «κοινωνικού εταιρισμού» για την υποταγή των εργαζομένων ισχυρίστηκε πως «δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, αλλά δεν υπάρχουν κι επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια. Ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή πρέπει να προχωρήσουν πλάι πλάι», επικαλούμενος ταυτόχρονα και τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», αποστροφή που παραπέμπει και στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης, αρχής γενομένης από τις επικουρικές συντάξεις, η οποία επίσης αποτελεί μια από τις κορυφαίες «προτεραιότητες» της κυβέρνησης.

Αντίστοιχα, ο νέος υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκας, που θα «τρέξει» την υλοποίηση του σχεδιασμού για να ανοίξουν τα νέα πεδία «πράσινης» κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, επαίνεσε τον προκάτοχό του γιατί «σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε (...) να δρομολογήσει πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», και δεσμεύτηκε πως «εμείς θα συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και θα προχωρήσουμε ώστε να αφήσει ανεξίτηλη σφραγίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αυτό τον τομέα στη χώρα μας», με βάση και όσα προβλέπονται στο «Σχέδιο Ανάκαμψης» που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στην Κομισιόν. «Σφραγίδα» που ανεξίτηλα σημαδεύει βέβαια τους χιλιάδες απολυμένους στον κλάδο, τα λαϊκά στρώματα που πληρώνουν με γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας και την ένταση των ανταγωνισμών.

Το μπαράζ άλλωστε των αντιλαϊκών νομοσχεδίων που προωθεί η κυβέρνηση συνεχίζεται αμείωτο, με «κάβα» τα πάνω από 113 αντιλαϊκά νομοσχέδια που πέρασε το 2020.

Με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς και από την πρώτη βδομάδα που θα ανοίξει η Βουλή αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στον δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)», που προβλέπει προσαρμογές για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού με όρους «σύγχρονου μάνατζμεντ», ενώ σειρά παίρνουν τα αντιδραστικά νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας για το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και την ίδρυση και εγκαθίδρυση στα πανεπιστήμια ειδικού αστυνομικού σώματος για την ένταση της καταστολής, που πάει χέρι χέρι με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και τη γενίκευση της επιχειρηματικής δράσης σε Παιδεία - Ερευνα.

Μέσα στο Γενάρη αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή και της σύμβασης για την αγορά των 18 γαλλικών αεροσκαφών τύπου «Rafale», με το λαό να καλείται να πληρώσει κοντά στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για αγορά αυτών των οπλικών συστημάτων που ευνοούν τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

  • Στο μεταξύ, στον απόηχο της απόφασης, προχτές, των ιεραρχών να ανοίξουν σήμερα τις εκκλησίες παρά την αντίθετη απόφαση της κυβέρνησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο στο ενδιάμεσο της ορκωμοσίας των νέων μελών της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και κάλεσε την Εκκλησία «να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ