Παρασκευή 8 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μαθητικός διαγωνισμός με υπογραφή της αμερικανικής πρεσβείας

Τις πόρτες των σχολείων ανοίγει, για μια ακόμα φορά, το υπουργείο Παιδείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, που συνδιοργανώνει μαζί με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo τον μαθητικό διαγωνισμό STEM STARS GREECE.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό που έφτασε σε σχολεία από το υπουργείο Παιδείας, υπό την αιγίδα του οποίου τελεί ο διαγωνισμός, «εντάσσεται στη σειρά προγραμμάτων που υποστηρίζει η πρεσβεία των ΗΠΑ για τον εορτασμό των 200 χρόνων φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (...) Αποτελεί μέρος της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου των δύο χωρών». Η συνεργασία στον διαγωνισμό STEM STARS GREECE ήταν μια από τις διμερείς εκπαιδευτικές και πολιτιστικές προτεραιότητες που συζητήθηκαν στη διάρκεια του Δεύτερου Ελληνοαμερικανικού Στρατηγικού Διαλόγου τον Οκτώβρη του 2019 που είχε στο επίκεντρό του τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και επιμέρους δράσεις σε διάφορους τομείς μεταξύ των οποίων και η εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές 14 - 18 χρόνων (Γ' Γυμνασίου έως Γ' Λυκείου), με ιδιαίτερη κλίση και ταλέντο στις φυσικές επιστήμες, στην τεχνολογία, στη μηχανική ή στα μαθηματικά (από τις αγγλικές ονομασίες των επιστημών αυτών σχηματίζεται το ακρωνύμιο STEM). Χορηγός του διαγωνισμού είναι η «Microsoft Hellas».

Το ενδιαφέρον ειδικά για τις STEM δεν είναι άσχετο από τη γενικότερη στρατηγική για συμβολή της εκπαίδευσης στην καπιταλιστική ανάπτυξη, στο πλαίσιο των λεγόμενων δεξιοτήτων του 21ου αιώνα. Είναι δεδομένη η σημασία της καθεμιάς από τις επιστήμες αυτές, ωστόσο τα προγράμματα που αναφέρονται στις STEM, αντί για οργανική ένταξη στο σχολείο της μελέτης τους, τη σύνδεση θεωρίας και πράξης, προσεγγίζονται μέσα από διάφορα αποσπασματικά προγράμματα όπως αυτό. Προγράμματα που έχουν τον χαρακτήρα διαγωνισμού και ανάδειξης ταλέντων και με το βλέμμα στραμμένο περισσότερο στην οικονομία παρά στη μόρφωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ