Σάββατο 9 Γενάρη 2021 - Κυριακή 10 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Νέα χρονιά με νέες δολοφονίες πρώην ανταρτών

Από διαμαρτυρία στην Κολομβία μέσα στον Δεκέμβρη, ενάντια στις συνεχιζόμενες δολοφονίες αγωνιστών
Από διαμαρτυρία στην Κολομβία μέσα στον Δεκέμβρη, ενάντια στις συνεχιζόμενες δολοφονίες αγωνιστών
Η γενοκτονία λαϊκών αγωνιστών στην Κολομβία συνεχίζεται και με τη νέα χρονιά, αφού η δράση των παραστρατιωτικών εγκληματικών οργανώσεων, που έχει την πλήρη ανοχή της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, συνεχίζεται απρόσκοπτη. Ηδη την πρώτη βδομάδα του 2021 έχουν βρει το θάνατο τουλάχιστον 4 πρώην μαχητές του αντάρτικου, Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP), που από το 2016 υπέγραψαν τη λεγόμενη συμφωνίας ειρήνευσης, παρέδωσαν τα όπλα και μετατράπηκαν σε πολιτικό κόμμα με τα ίδια αρχικά και την επωνυμία Επαναστατική Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας (FARC). Ανάμεσα στους πρώτους νεκρούς είναι η 22χρονη πρώην αντάρτισσα, Γιολάντα Ζαμπάλα Μάσο (στην ίδια ενέδρα την Πρωτοχρονιά δολοφονήθηκε και η μόλις 17χρονη αδελφή της) και η 25χρονη Ρόσα Αμάλια Μεντόσα Τρουχίγιο.

Η ειρηνευτική συμφωνία μετά από τις 4χρονες διαπραγματεύσεις στην Αβάνα της Κούβας, που από την αρχή βρήκε απέναντί της τον Ντούκε, δεν προχωράει παρά ελάχιστα από την κυβέρνησή του, με τα λεγόμενα προγράμματα επανένταξης. Ως αποτέλεσμα οι δολοφονίες πρώην ανταρτών και ηγετών του λαϊκού κινήματος από παραστρατιωτικούς, με την ανοχή του αστικού κράτους, έχουν ξεπεράσει από το 2016 τις 900, με τους σκοτωμένους πρώην αντάρτες να φτάνουν σύμφωνα με τα στοιχεία της FARC τους 252. Επίσης η έξαρση αυτής της νέας παρακρατικής και κρατικής βίας έχει οδηγήσει μια ομάδα πρώην στελεχών των FARC να έχουν ξαναπάρει τα όπλα και να έχουν βγει στα βουνά, δημιουργώντας τις νέες FARC - Νέα Μαρκετάλια (από την τοποθεσία που συγκροτήθηκε το πρώτο αντάρτικο τη δεκαετία του 1960).

Η κατάσταση της συνεχούς βίας έφτασε να προκαλεί την αντίδραση του ΟΗΕ και σε σχετική έκθεση επιτροπής του, που παρακολουθεί υποτίθεται την ειρηνευτική διαδικασία, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για να προστατευτούν οι πρώην μαχητές, οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επανένταξης. Η έκθεση αποδίδει τις ευθύνες για τις δολοφονίες των πρώην ανταρτών γενικά σε «παράνομες ένοπλες οργανώσεις», στις οποίες χωρίς να καταθέτει στοιχεία συμπεριλαμβάνει και μαχητές του νέου αντάρτικου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ