Σάββατο 9 Γενάρη 2021 - Κυριακή 10 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚIA
Επαφές για «εξομάλυνση σχέσεων» με Γαλλία

Αγκυρα και Παρίσι εργάζονται πάνω σε έναν οδικό χάρτη για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη Λισαβόνα.

Μίλησε μάλιστα για «συνομιλίες που πάνε καλά» μεταξύ των δύο χωρών και είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για βελτίωση των διμερών σχέσεων, εφόσον και η άλλη πλευρά δείξει τέτοια διάθεση. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε σε «πολύ εποικοδομητική τηλεφωνική συνομιλία» που είχε πρόσφατα με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν. «Αν η Γαλλία σταθεί ειλικρινής, η Τουρκία είναι κι εκείνη έτοιμη να εξομαλύνει τους δεσμούς μαζί της», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι «η Τουρκία δεν είναι κατηγορηματικά εναντίον της Γαλλίας, αλλά η Γαλλία έχει τοποθετηθεί κατηγορηματικά εναντίον της Τουρκίας από την έναρξη της επιχείρησης "Ειρήνη"» στη Συρία, αναδεικνύοντας έτσι ένα από τα βασικά πεδία στα οποία τα συμφέροντα των δύο χωρών συγκρούονται.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ βρέθηκε στη Λισαβόνα για επίσημες επαφές μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Πορτογαλία και την Παρασκευή συνέχισε τις συναντήσεις του στη Μαδρίτη. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η βελτίωση των σχέσεων της χώρας του «με την ΕΕ ως σύνολο» θα συνέβαλλε σε μια «καλύτερη ατμόσφαιρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ