Σάββατο 9 Γενάρη 2021 - Κυριακή 10 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ξεκίνησε η εκστρατεία για τις εκλογές της 14ης Φλεβάρη

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Ξεκίνησε και επίσημα την Παρασκευή η εκστρατεία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 14 Φλεβάρη στο ευρωΝΑΤΟικό προτεκτοράτο του Κοσσυφοπεδίου, εν μέσω μεγάλων δυσκολιών για τα λαϊκά στρώματα και ενός πιθανού νέου γύρου διαπραγμάτευσης με τη Σερβία με τη μεσολάβηση της ΕΕ.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών δρομολογήθηκε μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου στις 21 Δεκέμβρη, που έκρινε παράνομη την εκλογή της προηγούμενης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Αβντουλάχ Χότι, που είχε αναλάβει καθήκοντα τον περασμένο Ιούνη, διότι εξελέγη με ψήφο βουλευτή που εξέτιε ποινή κάθειρξης με αναστολή για ποινικό αδίκημα, παρότι το Σύνταγμα του απαγορεύει τη συμμετοχή στα κοινά.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε συγκληθεί μετά από προσφυγή του «Κινήματος Αυτοδιάθεση» με αφορμή τη συμμετοχή του (καταδικασθέντος για υπόθεση διαφθοράς) βουλευτή Ετέμ Αρίφι.

Η προσφυγή στις πρόωρες εκλογές προκάλεσε την ικανοποίηση του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος Κοσσυφοπεδίου», που χαιρέτισε και την απόφαση της υπηρεσιακής προέδρου (πρώην πρέσβειρας του Κοσσυφοπεδίου στις ΗΠΑ) Βλιόσα Οσμάνι, για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 14 Φλεβάρη.

Από την άλλη, η «Δημοκρατική Λίγκα Κοσόβου» (LDK) (που είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση μέχρι τη διάλυσή της έπειτα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου) ανανέωσε την υποστήριξή της στο πρόσωπο του Χότι, ανακοινώνοντας πως θα είναι υποψήφιος για τη θέση του πρωθυπουργού στις γενικές εκλογές του Φλεβάρη. Λίγο καιρό αργότερα, μέσα στην ερχόμενη άνοιξη, αναμένεται και η διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, που καθίστανται απαραίτητες μετά την αναγκαστική παραίτηση του Χασίμ Θάτσι στις αρχές Νοέμβρη. Ο Θάτσι παραιτήθηκε λίγες μέρες πριν παραδοθεί στις αρχές δικαστηρίου της Χάγης, που ανέλαβαν τη φυλάκισή του μέχρι τη διεξαγωγή δίκης για εγκλήματα πολέμου τόσο έναντι του ίδιου όσο και έναντι άλλων ηγετικών στελεχών των Κοσσοβάρων Αλβανών του ΟΥΤΣΕΚΑ κατά τη διετία 1998-2000, σε βάρος εκατοντάδων Σέρβων και άλλων μειονοτήτων του Κοσσυφοπεδίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ