Τρίτη 19 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αύριο η ορκωμοσία Μπάιντεν με χιλιάδες στρατού στους δρόμους

Copyright 2021 The Associated

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Μεγάλη ένταση, στοιχείο της οξυμένης ενδοαστικής αντιπαράθεσης, επικρατεί στις ΗΠΑ, ενόψει της αυριανής τελετής ορκωμοσίας του νέου Προέδρου Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον. Η πρωτεύουσα των ΗΠΑ δείχνει να έχει ντυθεί στο... «χακί», καθώς έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε μία πόλη - φρούριο γεμάτη μπλόκα από 25.000 πάνοπλα μέλη της Εθνοφρουράς.

Ενδεικτικό της έντασης είναι το λοκντάουν που επιβλήθηκε χτες στο Καπιτώλιο, λίγα λεπτά μετά τις 17.30 (ώρα Ελλάδας), υπό το φόβο «εξωτερικής απειλής». Λίγη ώρα αργότερα, φάνηκε πως ο καπνός που έβγαινε από περιοχή πίσω από το Καπιτώλιο και είχε σημάνει το συναγερμό, οφειλόταν σε φωτιά που σημειώθηκε στα υπάρχοντα ενός άστεγου σε δρόμο πίσω από το Καπιτώλιο... Παρ' όλα αυτά, το γεγονός φάνηκε να ακυρώνει την απογευματινή γενική πρόβα για την τελετή ορκωμοσίας που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα αυτής της Τετάρτης.

Ολη η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο ασφυκτικών ελέγχων ενόψει της αυριανής τελετής ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντος Προέδρου. Αμερικανοί βετεράνοι στο... Ιράκ σχολίαζαν πως το κέντρο της πρωτεύουσας τους θυμίζει την ...«πράσινη ζώνη» της Βαγδάτης!

Επίσης, ενδεικτικό της ενδοαστικής σφοδρής σύγκρουσης και της τεταμένης κατάστασης είναι πως πλέον από τις έρευνες των δυνάμεων ασφαλείας δεν λείπουν ούτε οι έλεγχοι στελεχών και μελών της Εθνοφρουράς. Αξιωματούχοι του FBI επιβεβαίωσαν πως περνούν από «κόσκινο» ελέγχου και τη στρατιά της Εθνοφρουράς στην Ουάσιγκτον, ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενο συμμετοχής ορισμένων εξ αυτών σε ακροδεξιές οργανώσεις υποστηρικτών του απερχόμενου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ηδη ανακοινώθηκε η σύλληψη ενός αιρετού από το Νέο Μεξικό, του Κόι Γκρίφιν, ενός επιτρόπου κομητείας της πολιτείας που είναι ιδρυτής της οργάνωσης «Καουμπόηδες για τον Τραμπ» και ο οποίος είχε δηλώσει δημοσίως πως θα ξεκινούσε για την Ουάσιγκτον εξοπλισμένος με καραμπίνα και πιστόλι...

Μεταξύ των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί είναι το κλείσιμο του «National Mall», που οδηγεί στο Μνημείο Λίνκολν στο Καπιτώλιο και το οποίο θα είναι κλειστό για το κοινό. Αντί των εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών που συγκεντρώνονταν παραδοσιακά κάθε τέσσερα χρόνια για να χαιρετήσουν τον νέο Πρόεδρο, στήθηκε ένα «πεδίο λαβάρων» με σχεδόν 200.000 σημαίες, συμβολίζοντας ...τους πολίτες που δεν θα παραστούν!

Παράλληλα, οι αμερικανικές διωκτικές αρχές πολλαπλασίασαν τις προειδοποιήσεις πως οι απειλές για νέες ένοπλες επιθέσεις εκ μέρους ακροδεξιών ομάδων είναι αληθινές.

Την Κυριακή πάντως δεν επαληθεύτηκαν οι ανησυχίες για σφοδρές συγκρούσεις και μεγάλες κινητοποιήσεις υποστηρικτών του Τραμπ στα πολιτειακά καπιτώλια δεκάδων πολιτειών. Εγιναν μικρές συγκεντρώσεις μερικών δεκάδων ή λίγων εκατοντάδων σε πολιτειακά κτίρια του Τέξας, του Ορεγκον, του Μίσιγκαν και του Οχάιο, δίχως να σημειωθούν επεισόδια...

Φιέστα μέσω τηλεόρασης

Η πρώτη μέρα μετά την τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου αναμένεται να εξελιχθεί σε τηλεοπτική φιέστα. Μετά την ορκωμοσία του, ο Τζο Μπάιντεν θα εκφωνήσει τον παραδοσιακό λόγο εγκατάστασής του στον θώκο, στον οποίο θα επιμείνει στην ανάγκη συμφιλίωσης των Αμερικανών. Το απόγευμα της Τετάρτης (ώρα ΗΠΑ) ο Μπάιντεν θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο κοιμητήριο του Αρλινγκτον, μαζί με τρεις από τους προκατόχους του και τις συζύγους τους: Τον Τζορτζ Γ. Μπους και την σύζυγό του Λόρα, τον Μπιλ και την Χίλαρι Κλίντον, τον Μπαράκ και την Μισέλ Ομπάμα. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως θα λείπει από την Ουάσιγκτον, προτιμώντας την πολυτελή του έπαυλη στο Μαρ Ο Λάγκο της Φλόριντα.

Στον δρόμο της επιστροφής, η πομπή του 46ου Αμερικανού Προέδρου θα σταματήσει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τον Λευκό Οίκο και ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να πάει με τα πόδια μέχρι τη νέα του κατοικία.

Ο Μπάιντεν έχει διαμηνύσει πως ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει με το που θα αναλάβει τα καθήκοντά του, θα είναι να υπογράψει προεδρικό διάταγμα για να ακυρώσει την άδεια για την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου «Keystone XL», έργου εκτιμώμενης αξίας 9 δισ. δολαρίων, προβάλλοντας το δικό του σχέδιο «πράσινης ανάπτυξης», που είναι η προώθηση άλλων τμημάτων του κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση, οι «εορταστικές» εκδηλώσεις για τη νέα κυβέρνηση έχουν τη σφραγίδα του Χόλιγουντ. Η διάσημη τραγουδίστρια της ποπ Lady Gaga έχει αναλάβει να τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο και η Λατίνα καλλιτέχνιδα Τζένιφερ Λόπεζ θα κάνει μία μουσικοχορευτική εκδήλωση, ενώ στη συνέχεια η βραδιά θα περάσει στην τηλεόραση, με μια ειδική εκπομπή που θα παρουσιάσει ο Τομ Χανκς και στην οποία θα μιλήσουν ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην επιφάνεια οι ενδοαστικές κόντρες και οι κοινοί στρατηγικοί στόχοι(2021-03-04 00:00:00.0)
Σχέδια εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας(2021-02-10 00:00:00.0)
Ξεπεσμός(2021-01-22 00:00:00.0)
Βαθαίνει η ενδοαστική διαπάλη μετά τα επεισόδια στο Καπιτώλιο(2021-01-12 00:00:00.0)
Τα επεισόδια στο Καπιτώλιο δείκτης βαθιών αντιθέσεων(2021-01-08 00:00:00.0)
Προϊδεάζει για «επαναδιαπραγμάτευση» με συμμάχους και αντιπάλους(2020-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ