Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΣΕΒ
Παρουσίαση των νέων αντεργατικών μέτρων που ετοιμάστηκαν κατά παραγγελία του κεφαλαίου

Στίγμα επιτάχυνσης της επίθεσης, με τη σημερινή επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο

Από τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο της απεργίας στις 26 Νοέμβρη που έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στις προωθούμενες αντεργατικές ανατροπές
Από τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο της απεργίας στις 26 Νοέμβρη που έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στις προωθούμενες αντεργατικές ανατροπές
Τα αντεργατικά νομοσχέδια που κατά παραγγελία του κεφαλαίου σπεύδει η κυβέρνηση να νομοθετήσει εν μέσω πανδημίας παρουσίασε χτες σε αντιπροσωπεία του ΣΕΒ ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, μέσω τηλεδιάσκεψης, στο πλαίσιο των συναντήσεών του με τους «κοινωνικούς εταίρους».

Δίνοντας μάλιστα το στίγμα της επιτάχυνσης της αντεργατικής επίθεσης, στο υπουργείο Εργασίας αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα επίσκεψη ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Οπως επισημαίνεται και στο δελτίο Τύπου του υπουργείου, στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη με τον ΣΕΒ στο επίκεντρο βρέθηκαν τα τρία νομοσχέδια που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση, για τα Εργασιακά, την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων και την Κατάρτιση.

Με τις γνωστές σάλτσες περί «εκσυγχρονιστικού πρόσημου», ο υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για παρεμβάσεις που «απαντούν στις εξελίξεις που συντελούνται σε οικονομικό, τεχνολογικό και κοινωνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού». Στην πραγματικότητα, οι νέες αντεργατικές ανατροπές απαντούν στην ανάγκη στήριξης των κερδών του κεφαλαίου, μέσα στη νέα οικονομική κρίση που επιτάχυνε η πανδημία, ικανοποιώντας πάγιες αξιώσεις του για την ανεμπόδιστη ένταση της εκμετάλλευσης.

Η ανταγωνιστικότητα και η «προστασία»

«Μιλάμε για πρωτοβουλίες που επιδιώκουν να συνδυάσουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των εργαζομένων», ισχυρίστηκε προκλητικά ο υπουργός, τροφοδοτώντας το μύθο περί «κοινών συμφερόντων» εργαζομένων και κεφαλαίου, όταν η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων χτίζεται ακριβώς πάνω στην αντεργατική κλιμάκωση.

Ενα προς ένα τα προωθούμενα αντεργατικά μέτρα, το 10ωρο, οι απλήρωτες υπερωρίες, το παραπέρα χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και το απεργιακό δικαίωμα, η ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων κ.ο.κ. υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, και φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με «προστασία» των εργαζομένων.

Με την αβάντα μάλιστα της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ, ο υπουργός έφτασε να πει πως το εργασιακό νομοσχέδιο «ρυθμίζει θέματα που έχουν τεθεί τόσο από την πλευρά των εργοδοτών όσο και από την πλευρά των εργαζομένων»! Είναι μάλιστα τέτοια η πρεμούρα της εν λόγω ομάδας του εργατοπατερισμού να συμβάλει στην προσπάθεια να ντυθούν με μανδύα «κοινωνικής συναίνεσης» οι αντεργατικές ανατροπές, που όχι μόνο συζητά πίσω από την πλάτη των εργαζομένων για το πώς θα συμβάλει στην προώθησή τους με τις ελάχιστες δυνατές εργατικές αντιδράσεις, αλλά δύο μέρες μετά τη συνάντησή της με την ηγεσία του υπουργείου, δεν μπήκε στον κόπο να βγάλει ούτε μία ανακοίνωση για το περιεχόμενο της συνάντησης αυτής...

Παράλληλα, στη χτεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Εργασίας με τους εκπροσώπους του ΣΕΒ συζητήθηκε ο ρόλος του κυβερνητικού νομοσχεδίου για την Κατάρτιση, ως μοχλό για νέες κρατικές χρηματοδοτήσεις προς το μεγάλο κεφάλαιο. Οπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, «οι σχετικές δράσεις είναι καλοί "αγωγοί" απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ», ενώ ο υπουργός υπενθύμισε τα «προγράμματα που ήδη "τρέχουν" και μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις, όπως αυτό που στοχεύει στη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας, με την επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών - εργαζομένων) για έξι μήνες σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα»!

Τέλος, ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου παρουσίασε τους βασικούς άξονες για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων και την επιβολή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ