Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Παραιτήθηκε ο Κόντε

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

ΡΩΜΗ.--

Σε νέα φάση μπαίνουν τα ενδοαστικά παζάρια στην Ιταλία, μετά από τη χτεσινή παραίτηση που υπέβαλε ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, στον Πρόεδρο της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο τελευταίος σήμερα το απόγευμα θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με στόχο να διαπιστωθεί αν μπορεί να προκύψει συνεργασία και να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση ή αν θα προκηρυχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Θυμίζουμε ότι ο συνασπισμός, στον οποίο είχαν απομείνει τα «Πέντε Αστέρια», το Δημοκρατικό Κόμμα και το μικρότερο κεντροαριστερό LeU, έλαβε μεν ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά, στη Γερουσία, όχι με την απαιτούμενη πλειοψηφία. Είχε προηγηθεί η αποχώρηση της «Ζωντανής Ιταλίας» του Μ. Ρέντσι, εκφράζοντας διαφωνίες ως προς τις προτεραιότητες για την «αξιοποίηση» των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς όφελος του ντόπιου κεφαλαίου. Η αντιπολίτευση - «Λέγκα», «Φόρτσα Ιτάλια» και «Αδελφοί της Ιταλίας», που συνεργάζονται και εκλογικά τα τελευταία χρόνια - ζητά εκλογές. Πάντως, ο αντιπρόεδρος της «Φόρτσα Ιτάλια», Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε ότι «αν όλες οι "καλές" δυνάμεις ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε την επείγουσα κατάσταση με μία σοβαρή, σταθερή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η "Φόρτσα Ιτάλια" θα συμφωνούσε». Πρόσθεσε ακόμα ότι «ο άλλος τρόπος να αποκτήσουμε σοβαρή κυβέρνηση είναι μέσω των εκλογών», καταλήγοντας ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα η "Φόρτσα Ιτάλια" να εγκαταλείψει το χώρο της κεντροδεξιάς...».

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Fitch» υποστήριξε ότι η «πολιτική κρίση στην Ιταλία» κάνει τους «κινδύνους για την οικονομική πολιτική χειρότερους» και μίλησε για «αόριστες» συνέπειες. Εκτίμησε πάντως ως «απίθανο» το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών αναφέροντας ότι η δημιουργία μιας «σημαντικά πιο αδύναμης κυβέρνησης ή μιας συνεχιζόμενης πολιτικής αβεβαιότητας θα μπορούσε να επιδεινώσει τις προοπτικές μιας ανάπτυξης μετά την πανδημία μέσω μιας συνεκτικής οικονομικής στρατηγικής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ