Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αίτημα για ένταξη στο εμπορικό μπλοκ του Ειρηνικού

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέους εμπορικούς εταίρους και αγορές για τα βρετανικά προϊόντα και υπηρεσίες αναζητά εναγωνίως η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ελάχιστες βδομάδες μετά τον τερματισμό της μεταβατικής περιόδου σχέσεων με την ΕΕ και την ολοκλήρωση του Brexit.

Η Βρετανίδα υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Λιζ Τρας, ανήγγειλε ότι το Λονδίνο προχωρά στην υποβολή επίσημου αιτήματος για ένταξη στην 11μελή Συμμαχία Ελεύθερου Εμπορίου του Ειρηνικού (γνωστή και ως TPTPP), όπου συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Ιαπωνία, το Βιετνάμ, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς, απολαμβάνοντας μεταξύ τους την αδασμολόγητη ροή του 95% των προϊόντων και υπηρεσιών που παράγουν.

Η Τρας εξήγησε πως η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ έχει δημιουργήσει «τεράστιες ευκαιρίες» για εμπόριο με δεκάδες χώρες, αναγγέλλοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει «και βρίσκεται στα σκαριά» διαπραγμάτευση για την επίτευξη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ. Εάν επιτευχθεί και αυτή η συμφωνία και μπει η Βρετανία στο μπλοκ του Ειρηνικού, TPTPP, τότε θα έχει πρόσβαση σε μία αγορά που θα παράγει το 40% του διεθνούς ΑΕΠ, πρόσθεσε η Τρας.

Οι κινήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της στρατηγικής της κυβέρνησης Τζόνσον περί «Παγκόσμιας Βρετανίας» και επιδιώκεται εντός του 2021 η σύναψη σημαντικών εμπορικών συμφωνιών προς όφελος των βρετανικών μονοπωλίων, που είδαν τα μερίδια των αγορών που είχαν στην ΕΕ να μειώνονται λόγω του Brexit.

Να σημειωθεί τέλος ότι όπως ανακοινώθηκε το περασμένο 24ωρο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του G7, τον Ιούνη στην Κορνουάλη, η βασίλισσα Ελισάβετ θα δεξιωθεί τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ