Παρασκευή 18 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ EQUAL
Χρήμα για εξαγορά συνειδήσεων και εργάτες - «λάστιχο»

Νέο πρόγραμμα της ΕΕ για την επιβολή της αντεργατικής πολιτικής Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυβέρνησης

Ενα νέο πρόγραμμα - συμβολή στην «Ευρωπαϊκή Στρατηγική Απασχόλησης», με απλά λόγια ένα σύνολο αδρά χρηματοδοτούμενων ενεργειών για τη διεύρυνση της «ελαστικότητας» στις εργασιακές σχέσεις, προπαγάνδισε χτες ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας.

Το πρόγραμμα λέγεται «EQUAL» και η συνέντευξη Τύπου του υπουργού έγινε με την ευκαιρία της έναρξής του, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης των προτάσεων και των 40 συνεργαζόμενων φορέων που θα τις εκτελέσουν. Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος θα ολοκληρωθεί το 2002 και θα δαπανηθούν γι' αυτό 23 δισ. δραχμές. Οι φορείς που συμμετέχουν, κοινωνικοί εταίροι, δήμοι και νομαρχίες, εταιρίες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, σύλλογοι, οργανώσεις κλπ., θα χρηματοδοτηθούν στο 100% γι' αυτό που προτείνουν να κάνουν.

Γενικά, το υπουργείο Εργασίας υπογραμμίζει ότι το πρόγραμμα αυτό είναι ένας πειραματισμός για να ανακαλυφθούν νέοι τρόποι ενίσχυσης της απασχόλησης και βοήθειας ανέργων, γυναικών, ατόμων με ειδικές ανάγκες, παλιννοστούντων, μεταναστών, ομογενών, αποφυλακισμένων, φυλακισμένων, αστέγων και άλλων, οι οποίοι αποτελούν το πεδίο δράσης.

Το πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία των λεγόμενων αναπτυξιακών συμπράξεων, οι οποίες είναι αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες. Αυτές θα αναλάβουν διάφορες δραστηριότητες, όπως π.χ. συμβουλές σε αποφυλακισμένους και βοήθεια για να βρουν δουλιά, εξεύρεση εργασίας σε ανέργους ή κακοποιημένες γυναίκες κλπ. Για κάθε «έργο» που θα επιτευχθεί, θα δίνονται από 500.000 έως 3.***000.000 ευρώ (170 εκατ. - 1,022 δισ. δραχμές). Τέλος, οι «αναπτυξιακές συμπράξεις» (που θα υπάρχουν σε μια περιοχή, σε έναν κλάδο ή και σε πολλές περιοχές της χώρας ταυτόχρονα) θα πρέπει να κάνουν και διακρατικές συνεργασίες με αντίστοιχα σχήματα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτά, όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και τα πολλά χρήματα που θα μοιραστούν σε διάφορους. Το ενδιαφέρον αυτού του προγράμματος και ο πραγματικός πολιτικός του στόχος βρίσκεται στους άξονές του, καθώς η ενίσχυση της απασχόλησης δεν είναι τίποτα άλλο από ένα πρόσχημα.

Ετσι: Τα υποπρογράμματα που προβλέπονται αφορούν την απασχολησιμότητα, την ανάπτυξη του επιχειρηματικού πνεύματος, την προσαρμοστικότητα και τις ίσες ευκαιρίες για άνδρες και γυναίκες. Είναι ακόμη χαρακτηριστικό ότι δεν μπαίνει στόχος για συγκεκριμένο αριθμό «ωφελούμενων», καθώς προσδοκώνται ...«ποσοτικά» οφέλη, δηλαδή εργαζόμενοι πλήρως υποταγμένοι στην «απασχολησιμότητα», τη μερική απασχόληση και την «ευελιξία». Στο πλαίσιο των παραπάνω αξόνων, καθορίζονται δραστηριότητες διά βίου μάθησης σε εργασιακές πρακτικές ενσωμάτωσης, συνδυασμού της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, καταπολέμησης του... ρατσισμού και της ξενοφοβίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ