Παρασκευή 19 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Παζάρια για την παραγωγή των εμβολίων και «διαρροές» για τις μυστικές συμφωνίες

Copyright 2020 The Associated

Πάνω από 110,5 εκατ. άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με Covid-19 σε όλο τον κόσμο και περισσότεροι από 2,442 εκατομμύρια έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στην Αφρική πλησίαζε μέχρι χτες τις 100.000, στη Βόρεια Αμερική ξεπερνούν τις 500.000, ενώ στην Ευρώπη περίπου 900.000 έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πάντως οι θάνατοι αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς σε όλη την Αφρική, κυρίως στο νότιο τμήμα της και ιδιαίτερα στη Νότια Αφρική, στην οποία αντιστοιχούν περίπου οι μισοί από τους νεκρούς, αν και τα στοιχεία θεωρούνται αναξιόπιστα εξαιτίας των λίγων διαγνωστικών τεστ και των πολύ υποβαθμισμένων δομών Υγείας.

Στο μεταξύ, ανησυχία προκαλεί εργαστηριακή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «New England Journal of Medicine» (NEJM) και δείχνει ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού είναι πιθανόν να μειώνει την προστασία αντισωμάτων που παρέχει το εμβόλιο των «Pfizer»/«BioNTech» κατά τα δύο τρίτα.

Την ίδια ώρα, στη διεθνή οικονομική και γεωπολιτική «κούρσα» των εμβολίων, η Ρωσία σκοπεύει να επεκτείνει το δίκτυο των χωρών που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να παράγουν το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V». Εξάλλου οι συμφωνίες που έχουν κλειστεί για προμήθεια του ρωσικού εμβολίου σε άλλες χώρες, περιλαμβάνουν στην πλειοψηφία τους και παραγωγή του στις χώρες αυτές.

Σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρ. Τ. Ερντογάν, συζήτησαν το ενδεχόμενο προμήθειας ρωσικών εμβολίων στην Τουρκία και πιθανή παραγωγή του ρωσικού εμβολίου στην Τουρκία, ανέφερε το Κρεμλίνο. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα καταχωρίσει το εμβόλιο «Sputnik V» εάν περάσει τα αντίστοιχα τεστ στα εργαστήριά της.

Γερμανικά δημοσιεύματα για τις διαπραγματεύσεις ΕΕ - «Pfizer»/«BioNTech»

Με βάση εμπιστευτικό έγγραφο που επικαλούνται η γερμανική εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung» και οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί NDR και WDR, φαίνεται ότι οι «Pfizer»/«BioNTech» ήθελαν να πουλήσουν στην ΕΕ τη μια δόση του εμβολίου τους 54,08 ευρώ και να εισπράξουν 27 δισ. ευρώ για συμφωνία 500.000 εκατομμυρίων δόσεων. Το παζάρι που έγινε, φαίνεται, με βάση αυτά που ισχυρίζονται αυτά τα μέσα, ότι κατάληξε στα 15,50 ευρώ ανά εμβόλιο.

Το τι πραγματικά έγινε, βέβαια, σύμφωνα με τους ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ θεωρείται «εμπιστευτική» πληροφορία και δεν αποκαλύπτεται για να «μη θιγεί ο ανταγωνισμός». Αυτή η προκλητική απάντηση δόθηκε και στην Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, που ζήτησε έγκαιρα να δοθούν τα πλήρη στοιχεία των συμφωνιών με όλες τις εταιρείες. Ετσι, αυτά τα πλήρη στοιχεία παραμένουν άγνωστα, άρα και όσα λένε γερμανικά μέσα δεν μπορούν να αποδειχθούν.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι με συμφωνίες και παζάρια πίσω από κλειστές πόρτες, η ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων χρυσοπληρώνουν τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της φαρμακοβιομηχανίας, με τους λαούς να ξεζουμίζονται και ταυτόχρονα να μένουν εκτεθειμένοι, όπως φαίνεται και από τις τεράστιες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων για τον κορονοϊό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ