Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
O «Ντον Τζιοβάνι» σε διεθνή συμπαραγωγή της Λυρικής

Η πρώτη από τις διεθνείς συμπαραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο «Ντον Τζιοβάνι» του Μότσαρτ, είναι διαθέσιμη στο nationalopera.gr/GNOTV.

Η παράσταση ήταν προγραμματισμένη να δημιουργηθεί και να κάνει πρεμιέρα στην Αθήνα, και στη συνέχεια να ταξιδέψει και να παρουσιαστεί στα άλλα δύο λυρικά θέατρα που συμμετέχουν στη συμπαραγωγή, την Οπερα του Γκέτεμποργκ και τη Βασιλική Οπερα της Δανίας. Λόγω της πανδημίας, η παραγωγή δεν παρουσιάστηκε στο κοινό, όμως βιντεοσκοπήθηκε και μεταδίδεται από την GNO TV, ενώ είναι προγραμματισμένη να παρουσιαστεί στο Γκέτεμποργκ εντός του 2021 και στην Κοπεγχάγη το 2022.

Ενα από τα σπουδαιότερα ορόσημα του οπερατικού ρεπερτορίου, ο «Ντον Τζιοβάνι» αποτελεί πρόκληση τόσο για τους τραγουδιστές της όπερας όσο και για τη δημιουργική ομάδα που καλείται να τον αποδώσει σκηνικά. Η εξαιρετικά ευρηματική μουσική του Μότσαρτ αποδίδει όλες τις όψεις της πορείας του ανθρώπου που τα βάζει με τον Θεό και παίρνει την τύχη στα χέρια του, και καταφέρνει να συνδέσει τον κόσμο των ευγενών με τους κωμικούς χαρακτήρες με τρόπο πρωτόγνωρο. Στο εμβληματικό αυτό έργο τίποτε δεν είναι όπως φαίνεται, αφού η αμφισημία διαπερνά το ποιητικό κείμενο αλλά και τη μουσική.

Η υπόθεση αφορά τις ερωτικές περιπέτειες του ακόλαστου Ισπανού ευγενούς Ντον Τζιοβάνι. Σε μία από αυτές αποπειράται να βιάσει την Ντόνα Αννα. Προσπαθώντας να διαφύγει, σκοτώνει τον πατέρα της, ο οποίος επιστρέφει από τον κόσμο των νεκρών προκειμένου να πάρει εκδίκηση. Καθώς ο Ντον Τζιοβάνι δεν μετανοεί για όσα έχει πράξει, οδηγείται στην Κόλαση.

Τη μουσική διεύθυνση της παραγωγής υπογράφει ο Αυστραλός αρχιμουσικός Ντάνιελ Σμιθ, τη σκηνοθεσία ο Τζον Φουλτζέιμς, συμμετέχουν η Ορχήστρα και η Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τους διακεκριμένους Ελληνες μονωδούς Τάση Χριστογιαννόπουλο, Βασιλική Καραγιάννη, Γιάννη Χριστόπουλο, Πέτρο Μαγουλά, Αννα Στυλιανάκη, Τάσο Αποστόλου, Νίκο Κοτενίδη και Χρύσα Μαλιαμάνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ