Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Συζητήσεις και συνεργασία με «καπέλο» ΝΑΤΟ ενώ συνεχίζονται οι προκλήσεις

Πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ και η 10η «τεχνική συνάντηση» Ελλάδας - Τουρκίας, με την κυβέρνηση να τηρεί «σιγή ασυρμάτου»

Η 10η «τεχνική συνάντηση» μεταξύ των μόνιμων στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκαν οι «διαδικασίες αποφυγής συγκρούσεων», στο πλαίσιο της σχετικής «πλατφόρμας διαλόγου» που έχει στήσει η ιμπεριαλιστική συμμαχία προς «αποφυγή εντάσεων» μεταξύ των δύο ΝΑΤΟικών συμμάχων.

Σημειωτέον, η σχετική ανακοίνωση έγινε από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, κι ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν δίνει καμία ενημέρωση, γεννώντας πρόσθετες ανησυχίες για το τι δρομολογείται, την ώρα άλλωστε που η Αθήνα αναμένει και την απάντηση της Αγκυρας πάνω στις ημερομηνίες που έχει προτείνει για τον επόμενο γύρω διερευνητικών επαφών, ο οποίος είναι να γίνει στην Ελλάδα.

Κι όλα αυτά ενώ το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» συνεχίζει να αλωνίζει στην καρδιά του Αιγαίου, με τη σχετική παράνομη NAVTEX (7 μίλια από Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο, και 10 μίλια ανατολικά της Σκύρου, ενώ τέμνει τον 25ο μεσημβρινό) αμφισβητώντας ξανά, στην πράξη, το δικαίωμα της Ελλάδας για αιγιαλίτιδα ζώνη 12 ν.μ. γύρω από τα νησιά, και θυμίζοντας τις αξιώσεις της Αγκυρας για διχοτόμηση του πελάγους σε δύο ζώνες έρευνας και διάσωσης.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν τη συνεργασία τους με τις τουρκικές σε «συμμαχικό πλαίσιο» στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ετσι, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στο διάστημα 22/2 - 5/3, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν στη ΝΑΤΟική άσκηση «DYNAMIC MANTA 21» με τη φρεγάτα «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ», ένα υποβρύχιο και ένα αεροσκάφος Ναυτικών Επιχειρήσεων, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Σικελίας, «με σκοπό την εκπαίδευση των συμμετεχόντων στον Ανθυποβρυχιακό Πόλεμο (...) καθώς και την προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας των μονάδων σε Συμμαχικό πλαίσιο». Στην άσκηση συμμετέχουν πλοία, υποβρύχια, ελικόπτερα, αεροσκάφη και προσωπικό από Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία και Τουρκία.

Ζητά σεβασμό της δικής της «προσέγγισης» και προειδοποιεί όσους θέτουν όρους η Τουρκία

Την ίδια ώρα, στο «μεγαλύτερο πλάνο», συνεχίζονται τα παζάρια της Τουρκίας με ΗΠΑ και ΕΕ, με αιχμή και το Κουρδικό και το ρόλο της Τουρκίας στη Μ. Ανατολή για τα ευρωατλαντικά σχέδια.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, επανέλαβε χτες ότι «όποιος διαθέτει αρχές και τιμή» πρέπει να στηρίξει τον «δίκαιο αγώνα και την προσέγγιση της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας», προσθέτοντας ότι όσες χώρες αξιολογούν αυτόν τον αγώνα με «όμως» και «ωστόσο» διαπράττουν «κρίσιμο λάθος».

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, ΑΚΡ, ο Ερντογάν επέμεινε ότι οι «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» της χώρας του, όπως βαφτίζεται η εισβολή σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, αποτελούν νόμιμο δικαίωμά της, όπως και οι «ανθρωπιστικές αποστολές» της (για τη διείσδυσή της σε Βαλκάνια, Αφρική κ.α.), για να καταλήξει επικαλούμενος την «αλληλεγγύη» που η Αγκυρα είναι πανέτοιμη να επιδείξει «από τα Βαλκάνια έως το Τουρκεστάν, από τον Καύκασο έως την Αφρική, εμείς θα συνεχίσουμε να συμπαραστεκόμαστε στα αδέλφια μας σε όλη τη γεωγραφική μας περιοχή, σε κάθε τους μέρα».

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος, παρεμβαίνοντας τις προηγούμενες μέρες σε εκπομπή που ξεκίνησε τουρκικό δίκτυο ειδικά για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, αναγνώρισε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, «πρόσφατα, δοκιμάστηκαν σοβαρά», ωστόσο η εταιρική στρατηγική σχέση «ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες». Υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν έδωσαν στην Τουρκία «την επιθυμητή στήριξη και αλληλεγγύη» ως προς την αντιμετώπιση του ΡΚΚ, αλλά ξεκαθάρισε πως «εμείς θεωρούμε ότι τα κοινά μας συμφέροντα με την Αμερική υπερτερούν κατά πολύ από τις διαφορετικές μας απόψεις», σημειώνοντας ότι η χώρα του προτάσσει τη σύσφιξη των σχέσεων «με μακροπρόθεσμη προοπτική βασισμένη στο αμοιβαίο όφελος...».

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, εξέφρασε προχτές την ανησυχία της Ενωσης «για τη συνεχιζόμενη πίεση εναντίον του (σοσιαλδημοκρατικού, φιλοκουρδικού κόμματος) HDP και ορισμένων εκ των μελών του». Ο Στάνο επέκρινε τις πρόσφατες συλλήψεις, την αντικατάσταση εκλεγμένων δημάρχων (από το HDP), αλλά και την «προσπάθεια άρσης ασυλίας μελών της Εθνοσυνέλευσης», μιλώντας για «δικαστική διαδικασία που φαίνεται να έχει πολιτικά κίνητρα». Στα παραπάνω πρόσθεσε και τη μη εφαρμογή απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απελευθέρωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην ηγέτη του HDP, που έχει καταδικαστεί και παραμένει φυλακισμένος ως ένοχος για συνωμοσία κατά του κράτους και για επαφές με «οργανώσεις τρομοκρατίας».

Σημειωτέον, ο Ντεμιρτάς ως ηγέτης του HDP είχε αναπτύξει σημαντικές επαφές με διάφορα δυτικά κέντρα, ενώ συνολικά διεξάγεται μια μεγάλη συζήτηση για το ρόλο του HDP στη «συμφιλίωση» τόσο εντός Τουρκίας (με τις ενδοαστικές διεργασίες στη χώρα να εντείνονται συνολικότερα) όσο και εκτός συνόρων.

Στις δηλώσεις Στάνο αντέδρασε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, που δήλωσε ότι «για μία φορά θα μπορούσατε να εκφράσετε ανησυχία για το ΡΚΚ, μια τρομοκρατική οργάνωση που υπάρχει και σε λίστα της ΕΕ (...) `Η θα είχατε μπελάδες με το λόμπι του PKK;...».

Κλήθηκε ο Ελληνας πρέσβης στο τουρκικό ΥΠΕΞ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χτες πως «μετά από δημοσιεύματα του Τύπου ότι ανακαλύφθηκε μουσουλμανικό νεκροταφείο οθωμανικής περιόδου κατά την ανέγερση γυμναστηρίου σε αυλή σχολείου στο χωριό Σήμαντρα στο νομό Χαλκιδικής της Ελλάδας, το γενικό προξενείο μας στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε το εν λόγω χωριό, ελήφθησαν πρωτοβουλίες ενώπιον των τοπικών ελληνικών αρχών και ζητήθηκαν πληροφορίες. Ως αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών μαθεύτηκε ότι ανακαλύφθηκαν 201 τάφοι των προγόνων μας στο εν λόγω εργοτάξιο, ωστόσο οι σοροί φυλάσσονται από τις τοπικές αρχές σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Ορους, χωρίς να ενημερωθεί η χώρα μας».

Κατόπιν, ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ ενώ και ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα «έλαβε πρωτοβουλίες ενώπιον του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών», στις οποίες «ζητήθηκαν εξηγήσεις γιατί δεν ενημερώθηκε εκ των προτέρων η χώρα μας για τους τάφους, να παύσουν άμεσα τα έργα κατασκευής, να ενταφιαστούν με τελετή οι σοροί που τελούν υπό προστασία σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις στο σημείο όπου ανακαλύφθηκαν και να σημανθεί ως μουσουλμανικό νεκροταφείο το σημείο ταφής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ