Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αλλαγές στο ΥΠΕΞ προσαρμοσμένες στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς

Η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς αποτυπώνεται και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Οργάνωση και λειτουργία Υπουργείου Εξωτερικών, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ρύθμιση θεμάτων διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας». Το νομοσχέδιο, 480 άρθρων, εισάγεται αύριο Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής και προβλέπει μια σειρά αλλαγών σε αυτήν την κατεύθυνση.

Αλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ούτε χτες, κατά την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής για το νομοσχέδιο, παρέλειψε να δείξει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να «τρέξει» ακόμα πιο ενεργά τα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, μεταξύ άλλων και με τα διάφορα προσχήματα περί «ανθρωπιστικής βοήθειας» κ.τ.λ., φέρνοντας ως παράδειγμα - απαντώντας σε σχετικές Ερωτήσεις βουλευτών - την «πολιτική επιλογή αυτής της κυβέρνησης (...) για ενίσχυση της ευρωπαϊκής παρουσίας στην υποσαχάρια, εν πολλοίς γαλλόφωνη, Αφρική».

Η επίτευξη τέτοιων στόχων του κεφαλαίου είναι αυτό που βρίσκεται πίσω από τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση με τις αλλαγές στον οργανισμό του υπουργείου, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση τομέων όπως είναι η οικονομική διπλωματία, την οποία πλέον αναλαμβάνει εξολοκλήρου το ΥΠΕΞ από το υπουργείο Οικονομικών αυξάνοντας ταυτόχρονα και τα σχετικά κονδύλια. Μάλιστα, ο υπουργός χαρακτήρισε την αλλαγή αυτή «μια βασική αξιακή μεταρρύθμιση».

Την ίδια ώρα επιτείνει τα προβλήματα των εργαζομένων του υπουργείου, όπως είναι η μείωση των οργανικών συνθέσεων στους διπλωματικούς υπαλλήλους, ενώ αφήνει ακάλυπτες ασφαλιστικά και υγειονομικά τις οικογένειες των διπλωματών που βρίσκονται εκτός κρατών της ΕΕ.

Προβλέπονται αξιολογήσεις και δομές, όπως το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο, με κριτήρια σκοπιμότητας και ενσωμάτωσης στην αντιλαϊκή στρατηγική, ρυθμίσεις που έχουν προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία των εργαζομένων του υπουργείου. Παράλληλα διαλύεται η μεταφραστική υπηρεσία, γεγονός που επίσης έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις.

Η συζήτηση στην Επιτροπή ολοκληρώθηκε μέσα σε πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που χαιρέτισε ο υπουργός. Αλλωστε, ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Αμανατίδης, υπερασπιζόμενος, περισσότερο και από τον υπουργό, τη «γεωστρατηγική αναβάθμισης της χώρας» που θέλει η αστική τάξη, «τη Συμφωνία των Πρεσπών» ως «επίτευγμα» της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και συνολικά τα σχέδια κοπής ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, υπερθεμάτισε για την ανάγκη για «κατάλληλες μεταρρυθμίσεις» στο ΥΠΕΞ. Ανέφερε εξάλλου ότι τα περισσότερα άρθρα του νομοσχεδίου προέρχονται από νομοθέτημα του ΣΥΡΙΖΑ που δεν πρόλαβε να ψηφίσει, όπως και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα καταθέσει και νομοθετικές βελτιώσεις» στο νομοσχέδιο.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης, δείχνοντας τις στοχεύσεις των αλλαγών στον οργανισμό του υπουργείου σημείωσε ότι αυτές φαίνονται και από τον τίτλο του ακόμα που αναφέρεται στη «διάθεση πόρων για την αναπτυξιακή συνεργασία και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», όταν με αυτούς τους όρους η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και πριν αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει «μια επίπλαστη νομιμότητα στις επιλογές και στα πεπραγμένα» της για την «παροχή βοήθειας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις» για την καταλήστευση των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ