Σάββατο 27 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 28 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
«Μοναδικές προκλήσεις» με ζητούμενο την ευρωατλαντική συνοχή

«ΗΠΑ και ΕΕ ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία για την Τουρκία», τόνισε στην αρχή της βδομάδας ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν, μιλώντας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και ξεκαθαρίζοντας πως η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος, που «παρουσιάζει μοναδικές προκλήσεις», αλλά με τον οποίο πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να παραμείνει προσηλωμένος προς τη Δύση. Ο δε εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, επανέλαβε ότι στόχος της ΕΕ για τις σχέσεις με την Τουρκία είναι η «πορεία προς τα εμπρός», περιλαμβάνοντας τις πρόσφατες «βόλτες» του «Τσεσμέ» στα ζητήματα που απλά «θα ληφθούν υπόψη».

Και ενώ στην Αθήνα η κυβέρνηση χαρακτήριζε την τουρκική NAVTEX, που έστειλε το «Τσεσμέ» να θυμίζει τις προκλητικές αξιώσεις στο Αιγαίο, «μια αχρείαστη ενέργεια», στην έδρα του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε μέσα στη βδομάδα η 10η «τεχνική συνάντηση» μεταξύ των μόνιμων στρατιωτικών αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο του «μηχανισμού αποκλιμάκωσης», με την κυβέρνηση να τηρεί «σιγή ασυρμάτου» για το τι συζητιέται στο ΝΑΤΟικό αυτό «τραπέζι».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι που προετοιμάζεται ο νέος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας, ενώ οι μηχανές ζεσταίνονται και για το Κυπριακό, όπου ενόψει και της Διάσκεψης που οργανώνει ο ΟΗΕ στις 27 - 29 Απρίλη, ξαναφουντώνουν δημόσια και παρασκηνιακά παζάρια για τους όρους της διχοτόμησης.

Τα παραπάνω, με φόντο πάντα τα ενεργειακά σχέδια στην περιοχή, όπου τις προηγούμενες μέρες ξεχώρισε η συμφωνία Τελ Αβίβ - Καΐρου για μεταφορά ισραηλινού αερίου σε αιγυπτιακά λιμάνια και σταθμούς υγροποίησης, ενώ ο πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για την Ενέργεια, Φ. Φάνον, σημείωνε τις ίδιες μέρες σε συνέντευξή του πως «ο αγωγός East Med είναι μία επιλογή, υπάρχουν και άλλες».

Μεσοβδόμαδα εξάλλου αποκαλύφθηκε ότι η Αίγυπτος έβγαλε προς πώληση θαλάσσιο «οικόπεδο» ανατολικά του 28ου μεσημβρινού (όπου και το όριο της μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ελλάδα), η χάραξη του οποίου από το Κάιρο δείχνει να ακολουθεί τη γραμμή την οποία διεκδικεί στην περιοχή ως εξωτερικό όριο της ΑΟΖ της η Τουρκία, παραβλέποντας την επήρεια των ελληνικών νησιών και της Κύπρου.

Από την πλευρά της Τουρκίας, ο Ρ. Τ. Ερντογάν αναγνώρισε μέσα στη βδομάδα ότι οι σχέσεις της με δυτικούς συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, «πρόσφατα δοκιμάστηκαν σοβαρά», ωστόσο «εμείς θεωρούμε ότι τα κοινά μας συμφέροντα με την Αμερική υπερτερούν κατά πολύ από τις διαφορετικές μας απόψεις» και γι' αυτό προτάσσεται η σύσφιξη των σχέσεων «με μακροπρόθεσμη προοπτική βασισμένη στο αμοιβαίο όφελος...».

Ο δε Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, μιλώντας την Παρασκευή για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» που ξεκίνησε την Πέμπτη, δήλωσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι (...) να προστατεύσουμε με πείσμα τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», ενώ επέκρινε ξανά τη στάση της Ελλάδας, αναφέροντας ότι «δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας» και ότι «η Ελλάδα τα προβλήματά της με την Τουρκία προσπαθεί να τα αναγάγει σε προβλήματα μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ ή Τουρκίας - ΗΠΑ».

Να καταγραφεί ότι λίγο μετά τις δηλώσεις Ακάρ, στο Αιγαίο έγιναν τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από Αγαθονήσι, Οινούσσες και Παναγιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ