Τρίτη 2 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
Με ευθύνη της κυβέρνησης διακόπηκαν τα σχολικά γεύματα!

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η διακοπή των σχολικών γευμάτων που διανέμονταν στους μαθητές Δημοτικού, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.

Οπως εξηγεί το ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα στη Βουλή: «Στις 26/2, οι 1.227 σχολικές μονάδες (185.000 μαθητές) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σχολικών γευμάτων ενημερώθηκαν εντελώς αιφνιδιαστικά πως από τη Δευτέρα 1η Μαρτίου σταματά η διανομή των γευμάτων στους μαθητές.

Η διακοπή της χορήγησης των σχολικών γευμάτων αιτιολογείται από την καθυστέρηση της έγκρισης της νέας σύμβασης έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το υπουργείο Παιδείας δεν φρόντισε να κινηθούν έγκαιρα οι απαραίτητες διαδικασίες που θα εξασφάλιζαν την απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματος, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστο πότε θα καταστεί δυνατή η επανεκκίνηση της διανομής.

Αποτελεί τουλάχιστον ντροπή αυτή η εξέλιξη.

Τα σχολικά γεύματα (ανεξάρτητα από τα τεράστια προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος) αποτελούν στήριγμα για αρκετές εργατικές - λαϊκές οικογένειες, για οικογένειες προσφύγων και μεταναστών, που αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες μέσα στην καθημερινότητα για να καλύψουν άμεσες ανάγκες, και μάλιστα αυτή του φαγητού».

«Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Λιάνα Κανέλλη, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης, που υπογράφουν την Ερώτηση, και ζητούν από την υπουργό Παιδείας:

  • Εδώ και τώρα να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλιστούν τα σχολικά γεύματα.
  • Να πάρει μέτρα για να επεκταθεί στο σύνολο του μαθητικού δυναμικού το μέτρο των σχολικών γευμάτων.
Εντονες αντιδράσεις από φορείς

«Η κυβέρνηση ταΐζει τους επιχειρηματικούς ομίλους και κόβει το φαΐ των παιδιών μας», σχολιάζει το ΠΑΜΕ για το θέμα, σημειώνοντας ότι «όταν η κυβέρνηση θέλει να ταΐσει τους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι ικανότατη και ταχύτατη, αλλά όταν πρόκειται - έστω ως ημίμετρο - για παροχή ανακούφισης ακόμα και φτωχών μικρών παιδιών έχουμε ρυθμούς χελώνας, επιλεκτική γραφειοκρατία και ανικανότητα. Εκτός αν η κυρία Κεραμέως έτρεχε τόσο καιρό για να βάλει την αστυνομία στα πανεπιστήμια και δεν της έμεινε χρόνος για να ασχοληθεί με ένα τόσο σοβαρό ζήτημα». Το ΠΑΜΕ απαιτεί την άμεση επανεκκίνηση και διεύρυνση του προγράμματος, ώστε να μη μείνει νηστικός ούτε ένας μαθητής.

Αντίστοιχα, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» σχολιάζει σχετικά ότι «η κυβέρνηση διά του υπουργείου Παιδείας συνεχίζει να δείχνει το σκληρό της πρόσωπο, "κόβοντας" ένα πρόγραμμα που το εκπαιδευτικό κίνημα είχε καταφέρει με αγώνες να αποσπάσει». «Κατά τα άλλα, αυτό που "μάρανε" το υπουργείο Παιδείας είναι η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου», σχολιάζει και υπογραμμίζει πως «για την υγεία και την αξιοπρέπεια των μαθητών μας δεν κάνουμε εκπτώσεις».

«Μόνο οργή και αγανάκτηση μας γεμίζει ως γονείς η αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας», σημειώνει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) για τη διακοπή του προγράμματος και ζητά εδώ και τώρα να συνεχιστεί και να διευρυνθεί, γιατί όπως εξηγεί: «Ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα είναι πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες, αφού αφορά μόνο το 9% των σχολείων της χώρας και το 14% των μαθητών». Με αντίστοιχη ανακοίνωση αντιδρά στη διακοπή του προγράμματος και η Ενωση Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ