Τρίτη 2 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Ουτοπία» το άνοιγμα των πανεπιστημίων το επόμενο διάστημα!

Ετσι απάντησε ο υφυπουργός Παιδείας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

«Ουτοπικό» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Παιδείας Αγ. Συρίγος το ενδεχόμενο να ανοίξουν όχι μόνο τα πανεπιστήμια το επόμενο διάστημα, αλλά ακόμα και η κλινική και εργαστηριακή άσκηση των φοιτητών των Ιατρικών Σχολών της χώρας, απαντώντας χτες στη Βουλή σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη.

Την «κανονικότητα» των κλειστών σχολών και εργαστηρίων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση της ΝΔ ο υφυπουργός τη βάφτισε «πρώτιστο ενδιαφέρον για την υγεία των πολιτών», επιδιώκοντας έτσι - όπως ανέδειξε ο Μ. Συντυχάκης - να καλύψει το γεγονός ότι η κυβέρνηση αρνείται να πάρει όλα τα μέτρα για το ασφαλές άνοιγμά τους, ενώ αξιοποιεί τις κλειστές σχολές για να εγκαθιδρύσει στα πανεπιστήμια την αστυνομία, την καταστολή και την τρομοκρατία απέναντι στους φοιτητές που αγωνίζονται και διεκδικούν το δικαίωμά τους στη μόρφωση και ενάντια σε πανεπιστήμια - επιχειρήσεις, όπως δείχνουν η άγρια καταστολή σε βάρος των φοιτητών στο ΑΠΘ και η εισβολή ασφαλιτών σε σπίτια φοιτητών στα Χανιά.

Ο Μ. Συντυχάκης, επικεντρώνοντας στο θέμα της κλινικής και εργαστηριακής άσκησης των φοιτητών Ιατρικής, και με αφορμή την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ανέφερε ότι οι φοιτητές είναι αποκλεισμένοι από τις κλινικές ασκήσεις παρότι ειδικά όσοι είναι στα δύο τελευταία έτη, σύμφωνα με τα προγράμματα σπουδών, οφείλουν να ασκούνται αποκλειστικά σε κλινικές, ενώ η κλινική άσκηση των 5ετών φοιτητών της Ιατρικής σε Παθολογία και Χειρουργική είναι ζωτική για να αποκτήσουν τις γνώσεις και την εμπειρία που θα τους επιτρέψει να παρακολουθήσουν τις εξειδικευμένες κλινικές του 6ου έτους. Ανέδειξε ότι ενδεχόμενη επιμήκυνση του χρόνου σπουδών θα επιφέρει σοβαρά οικονομικά προβλήματα στις οικογένειες των φοιτητών, ενώ χαρακτήρισε προκλητικό το γεγονός ότι φοιτητές που σε ενάμιση χρόνο θα είναι γιατροί στερούνται τη βασική τους εκπαίδευση, η οποία βέβαια δεν μπορεί να γίνει εξ αποστάσεως.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε να πει η κυβέρνηση τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση έναρξη της κλινικής και εργαστηριακής άσκησης των φοιτητών με όλα τα μέτρα προστασίας, για μόνιμες προσλήψεις όλων των απαραίτητων μελών ΔΕΠ, άμεση ένταξη των φοιτητών στον εμβολιασμό, δωρεάν - τακτικά - επαναλαμβανόμενα τεστ και επαρκή ατομικά μέσα προστασίας, καθώς και καταβολή έκτακτου κονδυλίου για την κάλυψη των αναγκών της Εκπαίδευσης.

Προσπερνώντας αυτά τα καίρια ερωτήματα, που αποτελούν αιτήματα φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονιών, ο υφυπουργός πήρε το λόγο για να χαρακτηρίσει «ουτοπικό» το άνοιγμα των σχολών. Κάποια στιγμή μέσα στον Μάρτη «ίσως» γίνουν κάποιες ανακοινώσεις για τις κλινικές ασκήσεις, είπε, ενώ αναμάσησε τις γνωστές κυβερνητικές προκλήσεις αναφορικά με την άγρια καταστολή στο ΑΠΘ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ