Τετάρτη 3 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ - ΜΑΓΟΥΛΑΣ
Οχι στην εγκληματική επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής

«Οχι στην εγκληματική επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής - Καμία σκέψη για καύση αποβλήτων στο Θριάσιο!» τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ελευσίνας - Μαγούλας, με αφορμή την πυρκαγιά της περασμένης Παρασκευής και τους κινδύνους που υπάρχουν στη Δυτική Αττική.

Η ανακοίνωση σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Ούτε δύο μέρες δεν πέρασαν από την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), που επεκτείνει τον ΧΥΤΑ, και στο χώρο απόθεσης απορριμμάτων, στη Φυλή, ξέσπασε μεγάλης έκτασης πυρκαγιά. Ενα γεγονός που έρχεται να επιβεβαιώσει τους κινδύνους που δημιουργεί για τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής αυτή η υγειονομική βόμβα.

Υπενθυμίζουμε ότι η διοίκηση Πατούλη, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με θέμα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής, εν μέσω πανδημίας και ολικού lockdown, πέρασε σαν τον κλέφτη ένα τόσο σοβαρό θέμα σαν μία... απλή μελέτη, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στους κατοίκους των εργατικών συνοικιών της Αττικής, όταν ακόμα και τα επίσημα επιδημιολογικά δεδομένα κάνουν λόγο για "τοξική βόμβα" στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Ολα αυτά όταν οι προεκλογικές εξαγγελίες για... κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής "έδιναν" και "έπαιρναν", από την τωρινή και την προηγούμενη διοίκηση, ενώ τώρα, όπως ομολογείται, δεν αναμένεται να κλείσει νωρίτερα από το 2025 (!). Δηλαδή, δίνουν ακόμα μία παράταση στο αίσχος δεκαετιών που και οι ίδιοι οι διεθνείς οργανισμοί χαρακτηρίζουν τον χώρο ως "μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου".

Στον απέραντο σκουπιδότοπο της Φυλής, εκεί που διαχρονικά θάβονται τα απορρίμματα όλου του Λεκανοπεδίου, η διοίκηση Πατούλη συνεχίζει το "έργο" της προηγούμενης διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ (Δούρου), σχεδιάζοντας να γεμίζει σκουπίδια πάνω στα σκουπίδια. Συγκεκριμένα, το σχέδιο για τον 3ο ΧΥΤΑ προβλέπει το διαχωρισμό των σκουπιδιών πάνω στα υφιστάμενα πανωσηκώματα όπου για την αντιστήριξή τους θα κατασκευαστεί περιμετρικό ανάχωμα, δηλαδή ένα χωμάτινο "μίνι σινικό τείχος" μήκους 1.535 μέτρων και ύψους 20 μέτρων (!)».

Αφού αναφέρεται στα σοβαρά προβλήματα υγείας που προκαλεί η χωματερή στους κατοίκους στη Δυτική Αττική με την κατά 31,7% αύξηση των θανάτων από καρκίνο, αντιτίθεται και στην προωθούμενη χωροθέτηση εργοστασίου καύσης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου Πεδίου.

Καταλήγει ότι το νέο έγκλημα δεν θα περάσει, σημειώνοντας:

«Σήμερα, μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας και στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων. Με σεβασμό στην υγεία και την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Με σεβασμό στην προστασία του περιβάλλοντος. Δυνατότητες που θα μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου επιστημονικού σχεδιασμού, πανελλαδικά και κατά περιφέρεια, με συγκεκριμένα κριτήρια καταλληλότητας και επιλογής στα επικίνδυνα απόβλητα. Που θα προωθούν την ανακύκλωση, με διαλογή στην πηγή, σε σύγχρονες υποδομές, με αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού και ταυτόχρονη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Με κριτήριο που θα έχει στο επίκεντρο την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ