Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «PIPELIFE»
Συνεχίζουν την απεργία για να μη χάσουν τη δουλειά τους

Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη η απεργιακή κινητοποίηση στο εργοστάσιο της πολυεθνικής «Pipelife» στη Θήβα, με τους εργαζόμενους να διεκδικούν τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας.

Θυμίζουμε ότι στις 8 Φλεβάρη η διεύθυνση του εργοστασίου ανακοίνωσε ξαφνικά στο προσωπικό την απόφαση της εταιρείας να κλείσει τη μονάδα της Θήβας στις 31 Μάρτη, με την αιτιολογία ότι δεν τη συμφέρει πλέον η παραγωγή στην Ελλάδα, πετώντας στο δρόμο συνολικά 73 εργαζόμενους.

Σε τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, το υπουργείο Εργασίας αρκέστηκε σε ...εκκλήσεις προς τη διοίκηση της εταιρείας να μην κλείσει το εργοστάσιο και στην ουσία κρύφτηκε πίσω από το νομοθετικό πλαίσιο, που τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες έχουν διαμορφώσει ώστε να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, αφήνοντας τους εργαζόμενους έρμαια στις επιδιώξεις τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη πολυεθνική, που δραστηριοποιείται κυρίως στην παραγωγή πλαστικών σωλήνων, διαθέτει μονάδες παραγωγής σε 27 χώρες και δίκτυο πωλήσεων σε ακόμα περισσότερες, ενώ τις τρεις περίπου δεκαετίες που βρίσκεται στην Ελλάδα έχει κατακτήσει μεγάλο μερίδιο στις πωλήσεις στην ελληνική αγορά, και παράλληλα κάνει εξαγωγή του παραγόμενου προϊόντος.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση, όπου πήραν απόφαση για 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση χτες 3 και σήμερα 4 Μάρτη. Στο πλαίσιο αυτό, χτες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου, ενώ αποφασίστηκε νέα κινητοποίηση για αύριο Παρασκευή, με τετράωρη στάση εργασίας σε κάθε βάρδια, ενόψει της νέας συνάντησης με τη διοίκηση.

Στο πλευρό τους στην πύλη του εργοστασίου παρευρέθηκαν χτες αντιπροσωπείες σωματείων της περιοχής, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα τους. «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων, αλλά η ακόρεστη δίψα των μονοπωλιακών ομίλων για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, αδιαφορώντας για τη ζωή δεκάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους», αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας.

Σε άλλους χώρους

Το Σωματείο στη «New Sia Greece» (πρώην «First Data») προχωρά σήμερα σε 4ωρη στάση εργασίας (12 μ. έως 4 μ.μ.) και σε παράσταση διαμαρτυρίας στη 1 μ.μ. στη διοίκηση της εταιρείας στο Κρυονέρι, αντιδρώντας στις απολύσεις με τις οποίες κλιμακώνεται η επίθεση της εργοδοσίας. Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε 6 απολύσεις, με το Σωματείο να καταγγέλλει ότι στόχος της εργοδοσίας είναι να ξεμπερδεύει με παλιούς εργαζόμενους, που έχουν περισσότερα δικαιώματα.

Τρίωρη στάση εργασίας (9 π.μ. έως 12 μ.) πραγματοποιεί σήμερα και το επιχειρησιακό σωματείο στην «Intralot», με το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής να καλεί σε συμμετοχή. Με παράσταση διαμαρτυρίας που θα γίνει στη διοίκηση της εταιρείας, διεκδικούν την ανάκληση των απολύσεων, να μη γίνουν νέες, να σταματήσουν η εντατικοποίηση και η πίεση. Την αγωνιστική κινητοποίηση στηρίζει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Η «Intralot» απέλυσε 25 εργαζόμενους την τελευταία βδομάδα του Φλεβάρη και έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει άλλες 10 απολύσεις τον Μάρτη.

Τέλος, σε νέα συγκέντρωση προχωρούν σήμερα Πέμπτη στις 10 π.μ. οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του υπουργείου Οικονομικών, έξω από το υπουργείο, όπου θα δώσουν συνέντευξη Τύπου. Περίπου 100 εργαζόμενοι που δούλευαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ακόμα και πάνω από 15 χρόνια, κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία, καθώς οι συμβάσεις τους λήγουν στις 31/3 και δεν ανανεώνονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ