Πέμπτη 4 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΑΤΡΑΣ
Οχι άλλο αίμα εργατών στον βωμό του κέρδους!

Συγκέντρωση χτες με αφορμή τον θάνατο δύο εργαζομένων σε εργατικά «ατυχήματα»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα στην πλατεία Ολγας από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και από σωματεία της πόλης, με αφορμή τον θάνατο δύο εργατών προχτές, την ώρα της δουλειάς. Οι συγκεντρωμένοι καταδίκασαν τα εργοδοτικά εγκλήματα και απαίτησαν άμεση λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

«Για άλλη μια φορά δύο εργαζόμενοι πλήρωσαν με τη ζωή τους τις τραγικές ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Τους σκότωσε το ανελέητο κυνήγι του κέρδους από τους εργοδότες», ανέφερε στην κεντρική ομιλία ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Ανέδειξε τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν συνολικά αθωράκιστοι και «καθημερινά ξεκινούν το μεροκάματο με το άγχος μήπως κολλήσουν Covid-19, μήπως τραυματιστούν, ακόμα και αν θα γυρίσουν σπίτι στην οικογένειά τους.

Παράλληλα, η ανυπαρξία γιατρών Εργασίας και ενός εκτεταμένου, σύγχρονου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ειδικά κοντά στις βιομηχανίες, ενισχύει τις συνθήκες που οδηγούν στο να θρηνούμε κάθε τόσο ζωές και σακατεμένους. Χτες επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο το πάγιο αίτημά μας για δημιουργία Κέντρου Υγείας και σταθμού ΕΚΑΒ μέσα στη ΒΙΠΕ Πατρών, όπου εργάζονται χιλιάδες συνάδελφοί μας».

Κλείνοντας, κάλεσε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα για μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, να παλέψουν για τη δημιουργία Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.

Ακολούθησε ομιλία από την Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, πρόεδρο του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Νομού Αχαΐας. Αναφέρθηκε στα δεκάδες κρούσματα κορονοϊού σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, στις περιπτώσεις εργαζομένων που μετέφεραν τον ιό σπίτι τους και σε κάποιες περιπτώσεις μετρούν απώλειες συγγενικών τους προσώπων, αλλά και στο πρόσφατο περιστατικό του εργαζόμενου στην Αθήνα ο οποίος έχασε τη ζωή του.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Νίκος Σαράντης, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, ο οποίος μετέφερε το «Φτάνει πια! Οχι άλλο αίμα εργατών», εκ μέρους όλων των εργατών του κλάδου.

Στη συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε πορεία με συνθήματα όπως «Οχι άλλο αίμα εργατών στον βωμό του κέρδους των εργοδοτών», «Πάρτε μέτρα στους χώρους εργασίας, τάφοι δεν θα γίνουνε εν μέσω πανδημίας». Οταν η συγκέντρωση έφτασε έξω από το κτίριο του ΣΕΒ, συνδικαλιστές και συνάδελφοι των νεκρών εργατών έγραψαν το σύνθημα «Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη τους».

Στο ίδιο πλαίσιο, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας πραγματοποίησε χτες περιοδείες σε χώρους δουλειάς, καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν για μέτρα προστασίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ