Τετάρτη 24 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΤΡΙΚΑΛΑ
Νέες καταστροφές από τις πλημμύρες και την έλλειψη αντιπλημμυρικής θωράκισης

Δυναμική κινητοποίηση χτες στην Αντιπεριφέρεια Θεσσαλίας στην Καρδίτσα, με αίτημα 100% αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Καρδίτσα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Καρδίτσα
«Στο ίδιο έργο θεατές» βρίσκονται ξανά εκατοντάδες οικογένειες στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, που έξι μήνες μετά το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» βλέπουν τη μία πλημμύρα να διαδέχεται την άλλη και να προκαλούνται μεγάλες ζημιές στις περιουσίες και τις καλλιέργειές τους, αφού παρά τα «μεγάλα λόγια» της κυβέρνησης δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση στην κατεύθυνση της αντιπλημμυρικής θωράκισης, παρά μόνο κάποια πρόχειρα και αποσπασματικά έργα.

Πιο συγκεκριμένα, στον Παλαμά και τους Σοφάδες πλημμύρισαν πάλι χιλιάδες στρέμματα, με ζημιές σε σιτηρά, τριφύλλια, κηπευτικά, δίνοντας νέο πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών της περιοχής. Ακόμα, χιλιάδες κυβικά μέτρα με φερτά υλικά έχουν φράξει τη λεγόμενη «οικολογική παροχή» που διοχετεύει νερό στον Σοφαδίτη ποταμό κατά τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου, όπου και δουλεύουν συνολικά οκτώ αντλιοστάσια εξυπηρετώντας εκατοντάδες παραγωγούς σε όλο το μήκος του ποταμού, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να μείνουν απότιστα σχεδόν 150.000 στρέμματα στον κάμπο, με ολέθριες συνέπειες για τους αγρότες.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας επισημαίνει: «Για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες των εγκληματικών πολιτικών και διαχρονικών ευθυνών των κρατικών φορέων (κυβερνήσεις, Περιφέρεια, δήμοι, ΓΟΕΒ - ΤΟΕΒ). Ολες οι κυβερνήσεις καθώς και οι άλλοι φορείς δίνουν απλώς υποσχέσεις, αφήνοντας τον αγροτοκτηνοτροφικό πληθυσμό της περιοχής μας αβοήθητο. Καλούμε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, τους Αγροτικούς Συλλόγους σε κάθε χωριό, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να διεκδικήσουμε να υλοποιηθεί άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που θα εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία κρατική χρηματοδότηση, να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς».

Αντίστοιχα, στο Ζάρκο και σε άλλες περιοχές του δήμου Φαρκαδόνας στα Τρίκαλα, οι έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου 48ωρου ήρθαν να καταστρέψουν ό,τι άφησε όρθιο ο σεισμός, κυρίως στις καλλιέργειες. Για άλλη μια φορά χωράφια στο Ζάρκο, στην Πηνειάδα, στο Κεραμίδι και στον Κλοκοτό πλημμύρισαν. Για χιλιάδες πλημμυρισμένα στρέμματα κάνουν λόγο κάτοικοι των περιοχών, επισημαίνοντας ότι οι νέες πλημμύρες ήρθαν την περίοδο της σποράς. Η υπερχείλιση του Πηνειού στις αγροτικές καλλιέργειες ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Προς το μεσημέρι ο κάμπος της Φαρκαδόνας μετατράπηκε για άλλη μία φορά σε ...λίμνη. Παρόμοια προβλήματα αντιμετώπισαν οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής τον Σεπτέμβρη του 2020, τον Γενάρη και τώρα. Τρεις φορές δηλαδή σε διάστημα 5 μηνών οι αγρότες των περιοχών είδαν τα χωράφια τους να πλημμυρίζουν. Αξίζει να σημειωθεί πως η ευρύτερη περιοχή λειτουργεί ως λεκάνη απορροής υδάτων. Μεταφέρονται όγκοι νερού από τα ορεινά των Τρικάλων αλλά και από τον νομό της Καρδίτσας, με αποτέλεσμα ο Πηνειός ποταμός να ρέει εκτός κοίτης.

Δυναμικά χτες στην Αντιπεριφέρεια

Τα ζητήματα αυτά αναδείχθηκαν χτες στη μαζική και δυναμική κινητοποίηση που οργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, εργατικά σωματεία, οι Επιτροπές Πληγέντων Καμινάδων και Αλιάκ Μαχαλά, τα σωματεία των υγειονομικών, σύλλογοι γυναικών, στην Αντιπεριφέρεια Θεσσαλίας στην Καρδίτσα.

Οι συγκεντρωμένοι ανέδειξαν τις ευθύνες όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και της Τοπικής Διοίκησης, που προσπαθεί να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα για τους πληγέντες, η οποία καταρρίπτεται καθημερινά με βάση τα όσα βιώνουν. Επεσήμαναν πως αυτό έχει να κάνει με τον ίδιο το χαρακτήρα του αντιλαϊκού κράτους, που αφήνει απροστάτευτο το λαό πριν, στη διάρκεια και μετά από κάθε φυσική καταστροφή, συνθλίβοντας τις ανάγκες του στην πολιτική του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, με αφορμή και τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της πανδημίας και την ασφυκτική κατάσταση στο νοσοκομείο της πόλης, επισημάνθηκε η ανάγκη για ένα πλήρως εξοπλισμένο και στελεχωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο εκπρόσωπος των Επιτροπών Πληγέντων Εκτορας Γάζος σημείωσε ότι εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες παραμένουν ξεκρέμαστες, αφού τα περιβόητα «μέτρα αποκατάστασης και ενίσχυσης» που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση αποδεικνύονται ανεπαρκή μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής και των πραγματικών αναγκών. Ταυτόχρονα τόνισε πως μόνο με τη συλλογική διεκδίκηση και δράση, την οργάνωση και πάλη μέσα από τους συλλογικούς τους φορείς, μπορούν να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των πληγέντων, να υλοποιηθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για να προστατευτούν η ζωή και η περιουσία των κατοίκων της περιοχής, για αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρη αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους. Τέλος, εξέφρασε την αλληλεγγύη των Επιτροπών στους σεισμοπαθείς της Θεσσαλίας, καλώντας να συνεχιστεί η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης.

Επίσης χαιρέτισαν εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και της Επιτροπής Πληγέντων του Αλιάκ Μαχαλά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολλαπλασιάζονται τα καλέσματα για το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα (2021-11-04 00:00:00.0)
Συντονισμένος αγώνας για τη διεκδίκηση μέτρων αποκατάστασης και προστασίας (2021-10-30 00:00:00.0)
«Ενας για όλους και όλοι για έναν» (2021-10-06 00:00:00.0)
«Τώρα αντιπλημμυρικά έργα και όχι ανεμογεννήτριες στα Αγραφα» (2020-10-28 00:00:00.0)
Διεκδικούν ουσιαστικές αποζημιώσεις! (2009-06-27 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τις καταστροφές (2002-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ