Σάββατο 30 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 31 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Συντονισμένος αγώνας για τη διεκδίκηση μέτρων αποκατάστασης και προστασίας

Εργατικά σωματεία, Αγροτικοί Σύλλογοι, Επιτροπές πληγέντων και άλλοι μαζικοί φορείς μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση της πάλης

Τη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο το Σάββατο 6 Νοέμβρη στις 12 μ. στο Σύνταγμα, δυναμώνοντας τη διεκδίκηση για μέτρα αποκατάστασης και προστασίας, προετοιμάζουν μαζικοί φορείς και Επιτροπές Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία.

Σε αυτό το πλαίσιο, τις προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από πρωτοβουλίες:

  • Τη Δευτέρα οργανώθηκε πλατιά σύσκεψη στην Καρδίτσα, με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και των Επιτροπών Αγώνα Πληγέντων Καμινάδων και Αλιάκ Μαχαλά. Σε αυτή συμμετείχαν και δήλωσαν ότι θα στηρίξουν το πανελλαδικό συλλαλητήριο και άλλες δράσεις τουλάχιστον άλλοι 20 φορείς, μεταξύ αυτών το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο Εμπορικός Σύλλογος, εργατικά σωματεία και αγροτικοί σύλλογοι.
  • Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά σύσκεψη και των τεσσάρων Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, οπού συμφωνήθηκε το διεκδικητικό πλαίσιο και αποφασίστηκε να συνεδριάσουν τα ΔΣ, να πραγματοποιηθούν περιοδείες και άλλες δράσεις, ώστε να φτάσει το κάλεσμα για το συλλαλητήριο σε περισσότερα χωριά.
  • Μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συνεδριάσεις των μαζικών φορέων, οργανώνονται περιοδείες, ετοιμάζονται συνεντεύξεις Τύπου και παρεμβάσεις στα τοπικά ΜΜΕ, κλείνονται συμμετοχές για το συλλαλητήριο. Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια να υιοθετηθεί και να στηριχθεί το κάλεσμα και από άλλους φορείς, Εργατικά Κέντρα, σωματεία, συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, φοιτητών και γυναικών.

Από τη σύσκεψη φορέων στην Καρδίτσα
Από τη σύσκεψη φορέων στην Καρδίτσα
Σωματεία, Αγροτικοί Σύλλογοι, μαζικοί φορείς και Επιτροπές Αγώνα πληγέντων, έχοντας πείρα και από την οργάνωση της αλληλεγγύης, οργανώνουν την πάλη τους, σε συντονισμό με τους πληγέντες από όλη την Ελλάδα, απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης, αποζημίωση 100% για τις καταστροφές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρης αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές.

Οι πληγέντες ακόμα περιμένουν...

Τα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας βίωσαν μεγάλες καταστροφές εξαιτίας της «γύμνιας» του κράτους, που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες, ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις, στον βωμό του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο, αφήνοντας στο έλεος των φυσικών φαινομένων την περιουσία, την ασφάλεια, ακόμα και τη ζωή των λαϊκών οικογενειών.

13 μήνες μετά τις πλημμύρες του «Ιανού» στην Καρδίτσα, εκατοντάδες οικογένειες αγωνιούν για το πώς θα ορθοποδήσουν, αφού κάθε μέρα που περνάει διαπιστώνουν την ανεπάρκεια αλλά και τις μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα ζουν με τον φόβο νέων καταστροφών, αφού καθυστερούν δραματικά τα αντιπλημμυρικά έργα.

Μεταξύ άλλων είναι ενδεικτικά τα εξής:

  • Την ώρα που οι πλημμύρες στην περιοχή αποτελούν συχνό φαινόμενο, δεν έχει γίνει κανένας ολοκληρωμένος αντιπλημμυρικός σχεδιασμός που να περιλαμβάνει ολόκληρη την περιοχή, ενώ τα όποια έργα γίνονται είναι κυρίως έργα αποκατάστασης, δηλαδή διορθώνουν και μπαλώνουν τη ζημιά που έγινε από την πλημμύρα.
  • Για τους επαγγελματίες και για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τα κυβερνητικά στελέχη έχουν ανακοινώσει ότι το ποσοστό αποζημίωσης θα είναι στο 55% της ζημιάς, κι αυτό σε βάθος 4ετίας!
  • Ακόμα κι έτσι, ένας στους τρεις αγρότες από τους χιλιάδες που έκαναν αίτηση έχει πάρει μόλις το 20% της ζημιάς και αυτό μετά από μήνες. Μέσα στον χρόνο όμως είχε να αντιμετωπίσει κι άλλες καταστροφές από μπουρίνια, καύσωνες και χαλάζια, με αποζημιώσεις που δεν έχουν δοθεί ακόμα. Στο «περίμενε» είναι 1.000 ενστάσεις για αποζημιώσεις στην παραγωγή από τον ΕΛΓΑ.
  • Αντίστοιχη είναι η κατάσταση για τους επαγγελματίες.
  • Αποζημίωση για την οικοσκευή έχουν πάρει μόνο 1.761 νοικοκυριά, με μέσο όρο χρημάτων ανά πληγέντα τα 2.200 ευρώ. Επίσης, υπάρχουν αρκετοί που έχουν απορριφθεί επειδή δεν πληρούν μια σειρά προϋποθέσεις - κόφτες που έχουν βάλει (π.χ. πρώτη κατοικία, ρολόι ΔΕΗ κ.λπ.), με αποτέλεσμα να μην έχουν πάρει καθόλου χρήματα.
  • Γέφυρες, δρόμοι και άλλες υποδομές που καταστράφηκαν σε χωριά του νομού δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί, με αποτέλεσμα όταν βρέχει εκατοντάδες άνθρωποι να παραμένουν αποκλεισμένοι.
  • Το Μουζάκι παραμένει χωρίς Κέντρο Υγείας.
«Μια από τα ίδια» και για τους σεισμόπληκτους

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι σεισμόπληκτοι, κυρίως του νομού Λάρισας, αλλά και των άλλων νομών που επηρεάστηκαν από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις έως και 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στις 3 Μάρτη.

Ενδεικτικά:

  • Εκατοντάδες οικογένειες μένουν σε οικίσκους στο Δαμάσι, σε χωριά της Ελασσόνας και αλλού, έχοντας να αντιμετωπίσουν είτε τον καύσωνα το καλοκαίρι, είτε τις βροχές και το κρύο τον τελευταίο μήνα.
  • Αφού έπρεπε να περιμένουν 6 μήνες για να κατεδαφιστούν τα σπίτια που κρίθηκαν ακατάλληλα, ακόμα δεν γνωρίζουν πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή καινούργιων. Κι αυτό γιατί όχι μόνο δεν έχουν προχωρήσει οι μελέτες, αλλά και οι αποζημιώσεις που έχουν εξαγγελθεί (80% κρατική επιδότηση και 20% επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με άτοκο δάνειο) δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα οι πληγέντες να πρέπει να βάλουν χρήματα από την τσέπη τους, πέφτοντας έτσι στα νύχια τραπεζών και κατασκευαστικών εταιρειών. Αλλωστε, πέρα από το γεγονός ότι πολλοί πλήρωσαν τους μηχανικούς για τις μελέτες, πολλοί περισσότεροι φοβούνται ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μη δανειοδοτηθούν, λόγω των αυστηρών κριτηρίων (ηλικιακών και εισοδηματικών) που θέτουν οι τράπεζες.
  • Τόσο για το επίδομα των 600 ευρώ όσο και γι' αυτό που αφορά τις επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές εφαρμόστηκαν μια σειρά από «κόφτες» και αποκλεισμοί, οι δε διαδικασίες έμπλεξαν σε πολυδαίδαλους και γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν εκατοντάδες οικογένειες. Και, βέβαια, υπάρχουν δεκάδες οικογένειες που ενώ εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ!
  • Δεν έχει ολοκληρωθεί η αποκατάσταση όλων των επαρχιακών δρόμων, του αρδευτικού δικτύου, η αποκατάσταση των σχολείων, όπου μαθητές κάνουν ακόμα μάθημα σε κοντέινερ, όπως για παράδειγμα μέσα στον δήμο Λάρισας και στον Παλαμά.
  • Μαζί με τα παραπάνω, είναι προκλητική εκ μέρους της κυβέρνησης η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την υλοποίηση έργων αντισεισμικής θωράκισης της περιοχής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ