Σάββατο 27 Μάρτη 2021 - Κυριακή 28 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΒΟΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της πάλης

Ανακοίνωση - κάλεσμα για τις εξελίξεις με τις ανεμογεννήτριες

Στο πλευρό του λαού που αντιστέκεται στη συνεχιζόμενη επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας στέκεται σταθερά το ΚΚΕ. Με Ερωτήσεις και παρεμβάσεις στη Βουλή, στο Περιφερειακό και τα Δημοτικά Συμβούλια, με συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και στην οργάνωση του αγώνα, τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος πρωτοστατούν.

Αναδεικνύουν τις πραγματικές αιτίες για την μετατροπή των βουνών σε βιομηχανικά πάρκα και αντιμάχονται λογικές που αποπροσανατολίζουν, στο όνομα μιας δήθεν «καλύτερης» χωροταξικής κατανομής. Αποκαλύπτουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος έχει ταξικό πρόσημο και είναι ασυμβίβαστη με το κυνήγι των επιχειρηματικών ομίλων για μεγαλύτερο κέρδος. Ξεσκεπάζουν τη σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων στην εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δράσης. Διεκδικούν φθηνό ρεύμα για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας σε ανακοίνωσή της αναδεικνύει τα προβλήματα που γεννά η πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης ανάπτυξης». Καλεί το λαό της περιοχής να εντείνει τη δράση του μέσα από τους φορείς του κινήματος.

Στο κείμενο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο παράδειγμα της Νότιας Εύβοιας, που λειτούργησε ως «πιλότος» στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, και τονίζεται ότι η συγκεκριμένη εικόνα επαναλαμβάνεται ήδη στους δήμους Θήβας και Τανάγρας, δείχνοντας πώς θα εξελιχθούν και πολλές άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, όπως ο Ελικώνας στη Βοιωτία, τα Βαρδούσια και η Οίτη στη Φθιώτιδα, η οροσειρά της Δίρφης στην κεντρική Εύβοια, τα Αγραφα στην Ευρυτανία και άλλες.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η ισόρροπη ανάπτυξη όλων των μορφών παραγωγής Ενέργειας, με σεβασμό στο περιβάλλον, προς όφελος της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας και του φτηνού ρεύματος, για τον ίδιο το λαό, είναι σήμερα πιο εφικτή από ποτέ, με δεδομένη και την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας. Προϋποθέτει όμως μια ριζικά διαφορετική οργάνωση της οικονομίας, απαλλαγμένη από το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους.

Αυτήν τη λύση δίνει η κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, για την οποία παλεύει το ΚΚΕ, στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας. Σε αυτήν, οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, τα μέσα παραγωγής και διανομής της Ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός θα αναπτύσσεται με μοναδικό στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, ώστε να εξασφαλίζονται: Η παροχή επαρκούς ηλεκτρικού ρεύματος σε όλο τον πληθυσμό έναντι ενός ελάχιστου μέρους του εισοδήματος των εργαζομένων. Η μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας. Η ισόρροπη αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών Ενέργειας, με συστηματική έρευνα για την εξεύρεση νέων πηγών και ταυτόχρονη αξιοποίηση της τεχνολογίας, για τη μείωση των περιβαλλοντικών συνεπειών. Χωροταξικό πλαίσιο σε επιστημονική βάση, με σκοπό τη λαϊκή ευημερία και συγκεκριμένα την προστασία και ασφάλεια των οικιστικών ζωνών, την προστασία του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων, των δασικών εκτάσεων και των ορεινών όγκων, την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ