Σάββατο 27 Μάρτη 2021 - Κυριακή 28 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
Ούριος άνεμος για τα κέρδη των ομίλων, ανεμοθύελλα για το περιβάλλον και τις ανάγκες του λαού

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με εκπροσώπους μαζικών φορέων που κινητοποιούνται ενάντια στα σχέδια των πολυεθνικών να εγκαταστήσουν και νέες ανεμογεννήτριες στη Νότια Εύβοια

«Φτάνει πια, όχι άλλες ανεμογεννήτριες» φωνάζει ο λαός της Νότιας Εύβοιας, απαιτώντας να μπει τέλος στην επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας, που έχουν εγκαταστήσει έναν τεράστιο όγκο αιολικών σταθμών στην περιοχή και ετοιμάζονται να «μπήξουν τα νύχια τους» και στα βουνά της κεντρικής Εύβοιας.

Η Κάρυστος ήταν από τις πρώτες περιοχές της χώρας που «γεύτηκαν» την ανάπτυξη των «πράσινων» ΑΠΕ, στο πλαίσιο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας, ως στρατηγική επιλογή της ΕΕ και όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που μετατρέπει τη Στερεά σε «El Dorado» των ενεργειακών κολοσσών.

Το υψηλό αιολικό δυναμικό της προσελκύει το ενδιαφέρον επιχειρηματικών ομίλων, που μυρίζονται κερδοφόρες επενδύσεις, με τη στήριξη της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που διαμορφώνουν ευνοϊκό νομοθετικό και χωροταξικό πλαίσιο, με τις ανάλογες βέβαια χρηματοδοτήσεις, από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τώρα με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο περιβαλλοντοκτόνος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, ανοίγοντας περαιτέρω την όρεξη των επιχειρηματικών ομίλων, οι δεκάδες αδειοδοτήσεις που δόθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι πανηγυρισμοί κορυφαίων υπουργών του για τον κολοσσιαίο αιολικό σταθμό στην Κάρυστο.

Από τη συγκέντρωση στην Κάρυστο στις 10 Μάρτη
Από τη συγκέντρωση στην Κάρυστο στις 10 Μάρτη
Ευθύνες έχουν επίσης η περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές, που συν τοις άλλοις αναλαμβάνουν να εξωραΐσουν τις θηριώδεις επενδύσεις στο λαό, αναπαράγοντας επιχειρήματα όπως ότι η «πράσινη ανάπτυξη» γίνεται για την προστασία του περιβάλλοντος, ότι θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα και θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Το παράδειγμα της Καρύστου

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας, στο δήμο Καρύστου, μέχρι τον Μάρτη του 2021, έχουν εγκατασταθεί 413 ανεμογεννήτριες. Ακόμη 124 έχουν λάβει άδεια εγκατάστασης, 163 άδεια παραγωγής και 147 βρίσκονται στη διαδικασία της αξιολόγησης. Συνολικά στην περιοχή υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν 847 ανεμογεννήτριες που αντιστοιχούν σε 1.843 MW.

Πολλές από αυτές τις επενδύσεις αφορούν σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, σημαντικούς οικότοπους, αλλά και περιοχές που αξιοποιούν οι κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της περιοχής. Αιολικά πάρκα τοποθετούνται ακόμη και στα όρια χωριών της περιοχής.

Η επέλαση ωστόσο δεν σταματάει εδώ. Η ακόρεστη δίψα των επιχειρηματικών ομίλων για κέρδος και τα δισεκατομμύρια που στρώνει η ΕΕ στα πόδια τους οδηγούν στην επέκταση της συγκεκριμένης δραστηριότητας, με πλήθος νέων αιτήσεων, ανάμεσά τους και το τεράστιο έργο από 104 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 470 MW, που επιμερίζεται σε οκτώ αιολικούς σταθμούς και καταλαμβάνει περιοχές της Καρύστου, της Κύμης, της Ερέτριας και της Δίρφης και το οποίο η Διυπουργική Επιτροπή ενέταξε στις «στρατηγικές επενδύσεις».

Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις

Από κινητοποίηση στο καταφύγιο της Δίρφης
Από κινητοποίηση στο καταφύγιο της Δίρφης
Οι εξελίξεις αυτές αναζωπύρωσαν τις αντιδράσεις του λαού, που έχει αποκομίσει πλούσια πείρα όλα αυτά τα χρόνια. Στις 10 Μάρτη, φορείς και σύλλογοι της Καρύστου, με κεντρικό σύνθημα «Φτάνει πια. Καμία άλλη ανεμογεννήτρια στο δήμο Καρύστου», προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλώντας σε οργάνωση του αγώνα και δυναμική απάντηση.

«Η κινητοποίηση αυτή είναι απάντηση στην ένταξη οκτώ νέων αιολικών σταθμών στην περιοχή της Νότιας και Κεντρικής Εύβοιας και στις δεκάδες νέες αιτήσεις που κατατέθηκαν για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή της Καρυστίας», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» η Ευαγγελία Αθανασίου, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Εργαζομένων Καρύστου, ενός από τους 25 φορείς και συλλόγους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Σημειώνει επίσης: «Αποτελεί συνέχεια των αγώνων και κινητοποιήσεων των κατοίκων της περιοχής κατά της επέλασης των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας που γεμίζουν τα βουνά μας με ανεμογεννήτριες. Αυτών που με τις ευλογίες της ΕΕ και την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης, όπως και όλων των προηγούμενων, καταστρέφουν δάση και προστατευόμενες περιοχές. Αυτών που δεν σέβονται αρχαιολογικούς χώρους, χωριά και οικισμούς. Αυτών που στο όνομα της λεγόμενης απελευθέρωσης της Ενέργειας και της "πράσινης ανάπτυξης" μετατρέπουν την Ενέργεια σε πηγή ζεστού χρήματος που μπουκώνει τις τσέπες τους, εις βάρος του λαού της Καρυστίας και όχι μόνο.

Την ίδια ώρα, εμείς αντιμετωπίζουμε πυρκαγιές, που οφείλονται και στις υπερφορτωμένες γραμμές μεταφοράς ρεύματος, μένουμε συχνά χωρίς ρεύμα λόγω του ασυντήρητου δικτύου, βλέπουμε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού διαρκώς να φουσκώνουν, βλέπουμε το ρεύμα των συμπολιτών μας να κόβεται γιατί αδυνατούν να πληρώσουν. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση και τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί, είμαστε αποφασισμένοι να κλιμακώσουμε τους αγώνες μας ενάντια στα σχέδιά τους».

«Είναι καθήκον όλων να δώσουν τον δικό τους αγώνα μέσω της πληροφόρησης, της οργάνωσης και της αντίστασης, με το βλέμμα στην επόμενη γενιά, στον κόσμο και στο περιβάλλον που θα της παραδώσουμε», τονίζει από την πλευρά του ο Γιάννης Καπρής, αντιπρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νημποριού στα Στύρα του δήμου Καρύστου, όπου σχεδιάζεται να εγκατασταθούν τα τέσσερα αιολικά πάρκα της «στρατηγικής επένδυσης».

Λίγες μέρες πριν, στις 3 Μάρτη, κάτοικοι των Κονιστρών Κύμης και των γύρω χωριών απέτρεψαν εταιρεία να εγκαταστήσει ανεμολογικό ιστό στο όρος Κοτύλαια, κοντά στο χωριό Κάδι. Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Κώστας Κέκης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Κύμης - Αλιβερίου, ο οποίος δήλωσε: «Πρόκειται για μια μικρή νίκη του λαού της περιοχής, απέναντι στην επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, που ήδη έχουν γεμίσει τα βουνά με ανεμογεννήτριες. Δεσμεύουν κάθε βουνοκορφή για την περαιτέρω επέκταση της δραστηριότητάς τους, που τους αποφέρει μεγάλα και διασφαλισμένα κέρδη, την ώρα που ο λαός βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια».

Στη Δίρφη

Σύλλογοι της περιοχής της Δίρφης οργανώνουν τον αγώνα τους, δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν πέρυσι το καλοκαίρι, όταν και δόθηκαν οι πρώτες αδειοδοτήσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή.

«Τα σχέδιά τους για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Δίρφη δεν θα περάσουν! Δεν παραδίδουμε το βουνό μας στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας!», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εξής σύλλογοι: Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας, Οικολογικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Ατταλης «ο Απόγκρεμος», Πολιτιστικός - Χορευτικός Σύλλογος Μακρυκάπας «Τα Βάβουλα», Πολιτιστικός Σύλλογος Τριάδας «Κριεζώτης», Πολιτιστικός Σύλλογος Μακρυμάλλης, Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατάνας.

Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα «την πραγματικότητα που διαμορφώνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας, με τις ευλογίες κυβερνήσεων, Περιφέρειας και δήμων στη Νότια Εύβοια», σημειώνοντας: «Οσο και αν θέλουν να το παρουσιάσουν ως ευκαιρία για "πολλές και καλές θέσεις εργασίας", τελικά είναι πολύ λίγες οι μόνιμες θέσεις εργασίας και κατά τις εργασίες εγκατάστασης οι συνθήκες εργασίας μόνο καλές δεν είναι.

Τα ανταποδοτικά οφέλη που τάζουν οι εταιρείες και η κυβέρνηση αποδεικνύονται τελικά "καθρεφτάκια για ιθαγενείς". Επαγγέλματα και δραστηριότητες που συνδέονται με το βουνό μαραζώνουν. Επομένως, παρά το ότι με τις ανεμογεννήτριες χρησιμοποιείται μια ήπια μορφή Ενέργειας, ούτε το περιβάλλον προστατεύεται, ούτε οικονομική ανάπτυξη υπάρχει για τα νοικοκυριά μας. Η "πράσινη ανάπτυξη" είναι οικονομική ανάπτυξη μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους».

«Δεν χωράει εφησυχασμός, ούτε εναπόθεση των ελπίδων μας σε νομικές παρεμβάσεις. Απαιτείται αγώνας και σύγκρουση με τις συγκεκριμένες πολιτικές. Στην κατεύθυνση αυτή κινούμαστε και συντονιζόμαστε, επιδιώκουμε να ενημερώσουμε τον λαό της περιοχής και να οργανώσουμε τον αγώνα μας», τονίζει στον «Ριζοσπάστη» ο Στέφανος Μουτουσίδης, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Μακρυμάλλης.


Γ. Δ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενέργεια για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων (2023-03-14 00:00:00.0)
Δυναμικό ΟΧΙ σε ανεμογεννήτριες στην Κάρυστο (2023-01-26 00:00:00.0)
Φτάνει πια! Οχι άλλα αιολικά στην Κάρυστο (2023-01-25 00:00:00.0)
Συγκέντρωση ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών (2021-04-15 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις στην Κάρυστο ενάντια στην επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας (2021-04-09 00:00:00.0)
Αντιδρούν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών (2001-04-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ