Τρίτη 30 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΙΝΔΟΣ
«Η "πράσινη" ανάπτυξη μαυρίζει τις ζωές μας»

Μαχητικό μήνυμα αντίστασης στην πολιτική διαχείρισης και επεξεργασίας των αποβλήτων, που προχωρά θυσιάζοντας την υγεία και το περιβάλλον στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, έστειλε ο εργαζόμενος λαός του δήμου Δέλτα, μέσα από τη συμμετοχή του στη συγκέντρωση που οργάνωσε η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στην πλατεία της Σίνδου, το πρωί της Κυριακής.

Στη συγκέντρωση μίλησε η Λίνα Χατζηκυριάκου, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος δήμου Δέλτα με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Με κεντρικό σύνθημα «Η "πράσινη" ανάπτυξη μαυρίζει τις ζωές μας - όχι στα εργοστάσια καύσης», στη συγκέντρωση αναδείχθηκε η ξεκάθαρη αντίθεση του ΚΚΕ στα σχέδια της κυβέρνησης για τη δημιουργία εργοστασίων καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ της Σίνδου, από τις εταιρείες «ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ» και «POLYGREEN», που τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή, λόγω ...ρυμοτομικών εμπλοκών.

Η Λ. Χατζηκυριάκου αναφέρθηκε στις εξελίξεις, που αποδεικνύουν ότι η αντιλαϊκή επίθεση είναι συνολική στο εισόδημα, στα δικαιώματα και την ποιότητα της ζωής των λαϊκών οικογενειών. Σημείωσε ότι η εξέλιξη με τις δύο υποψήφιες μονάδες θερμικής επεξεργασίας στη Σίνδο «αποτελεί αναμενόμενο αποτέλεσμα της σταδιακής γενίκευσης και εξάπλωσης της καύσης αποβλήτων στη χώρα, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και στο πλαίσιο της πολυδιαφημιζόμενης "πράσινης" ανάπτυξης (...) Πρόκειται για μία διαχρονική πολιτική, το αποτέλεσμα της οποίας είναι, από τη μια, κέρδη για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προσοδοφόρας διαχείρισης αποβλήτων και, από την άλλη, καταστροφή του περιβάλλοντος, μεταφορά του κόστους της διαχείρισης στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας, πολλαπλασιασμός των κινδύνων για τη δημόσια υγεία».

Θύμισε τους σχεδιασμούς για τη δημιουργία νέας μονάδας παραγωγής Ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου από την «Elpedison», στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, και το ενδιαφέρον άλλης μιας εταιρείας για δημιουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 999 KW από την καύση βιοαερίου, αλλά και την καύση απορριμμάτων από την «ΤΙΤΑΝ» και τη δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα στον Λαγκαδά, που διαμορφώνουν συνθήκες απίστευτης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης για τη Δυτική Θεσσαλονίκη.

Κάλεσε το λαό της περιοχής, τους μαζικούς φορείς να εμποδίσουν στην πράξη τα υπέρογκα χαράτσια στα τιμολόγια του νερού που επέβαλε η διοίκηση του δήμου και θα επιβαρύνουν παραπέρα τα λαϊκά νοικοκυριά της περιοχής. Να διεκδικήσουν μέτρα για την προστασία της ζωής τους με ενίσχυση των Κέντρων Υγείας του δήμου και τη δημιουργία νέου στη Σίνδο, δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και προσωπικό στις ΒΙΠΕ Σίνδου και Αγ. Αθανασίου.

Συνολικά, να βάλουν φρένο στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, τονίζοντας ότι «χρειάζεται να μπει στο στόχαστρο η πολιτική που γεννά τις συνέπειες από την εκμετάλλευση και τη διαχείριση των αποβλήτων που δεν είναι άλλη από τη διαχείριση με μοναδικό σκοπό την επίτευξη της μέγιστης κερδοφορίας και παράλληλα η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που έχει στο επίκεντρο την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος».

Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Σίνδου, που βρήκε απήχηση στο λαό της και πρόβαλε τις διεκδικήσεις με συνθήματα όπως «Κέντρο Υγείας στη Σίνδο και παντού, κόστος δεν είναι η Υγεία του λαού», «Τα κέρδη απ' τα απόβλητα πληρώνουμε με αίμα, η δίκαιη ανάπτυξη είναι ένα ψέμα», «Μας φέρνουν τον καρκίνο, μας κλέβουν τη ζωή, οργάνωση και αγώνας για την ανατροπή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ