Τρίτη 30 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Ασθενείς «σβήνουν» περιμένοντας για ένα κρεβάτι ΜΕΘ

Σταθερά πάνω από 100 οι διασωληνωμένοι χωρίς Εντατική Θεραπεία

Eurokinissi

Μέχρι και χτες το απόγευμα, μόνο στην Αττική 125 διασωληνωμένοι παρέμεναν εκτός ΜΕΘ, σε κοινούς θαλάμους, χωρίς να λαμβάνουν την επείγουσα εντατική φροντίδα που δικαιούνται. Οι 55 απ' αυτούς είναι στην αναμονή πάνω από τρία 24ωρα, όταν κάθε ώρα καθυστέρησης είναι κρίσιμη για τη ζωή και τη θετική έκβαση της πορείας τους. Και όσο η κυβέρνηση αρνείται να πειράξει έστω και μια τρίχα από τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων της Υγείας, η άλλη όψη αυτής της «ασυλίας» στα συγκεκριμένα «μαγαζιά» είναι η εικόνα ασφυξίας στα δημόσια νοσοκομεία, με τις «εφημερίες του τρόμου» και 1.249 νέες εισαγωγές να γίνονται το τελευταίο τριήμερο.

Τρεις διασωληνωμένοι, που ήταν εκτός ΜΕΘ επί τρία 24ωρα, έχασαν τη ζωή τους στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» το τελευταίο τριήμερο. Αλλοι 10 διασωληνωμένοι (όλοι Covid) παραμένουν χωρίς κρεβάτι εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο, ενώ στην τελευταία εφημερία έγιναν 61 εισαγωγές Covid και υπεριδιπλάσιες, 133 εισαγωγές για τα υπόλοιπα περιστατικά. Ομως και σ' αυτό το νοσοκομείο ήδη το 40% των κλινών για τις υπόλοιπες ασθένειες έχει βαπτιστεί Covid, ενώ έπεται συνέχεια. Στα μισά της χτεσινής εφημερίας οι γιατροί «ψάχναμε κρεβάτια για τους υπόλοιπους ασθενείς», λέει η Γεωργία Φιλίππα, παθολόγος στο νοσοκομείο. Και εξηγεί: «Ηδη 10 ασθενείς νοσηλεύονται σε ράντζο και πολλοί ακόμη περίμεναν ώρες στα επείγοντα, να βρεθεί κάπου κρεβάτι. Οσο για τους 8 επιστρατευμένους γιατρούς, τσουβαλιάστηκαν σε μια νύχτα, χωρίς την παραμικρή εκπαίδευση για τον Covid, η πλειοψηφία να απέχει μέχρι και δεκαετίες από τη νοσοκομειακή περίθαλψη, στελεχώνουν τμήματα Covid και καλούνται να τα βγάλουν πέρα».

Μπροστά σ' αυτήν την ασφυκτική κατάσταση, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων - που συγκροτήθηκε πρόσφατα κάτω από το βάρος των εξελίξεων - προχώρησε χτες σε παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου, ανανεώνοντας το ραντεβού της για νέα κινητοποίηση τη Δευτέρα 5 Απρίλη. «Πλέον οι εφημερίες και όλη η λειτουργία του νοσοκομείου είναι επισφαλής για όλους τους ασθενείς και όλους τους εργαζόμενους. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη μετατροπή ενός ακόμη νοσοκομείου σε μίας νόσου. Οι γιατροί δεν διαλέγουμε ποιος θα πάει σε ΜΕΘ, ποιος θα διασωληνωθεί, ποιος θα σταλεί με οξυγόνο σπίτι του "για να αδειάζουν κρεβάτια". Η κυβέρνηση επιλέγει να μην κάνει προσλήψεις, να μην ανοίξουν τα νοσοκομεία που έκλεισαν. Η κυβέρνηση θεωρεί "κόστος" την υγεία του λαού και αρνείται να επιτάξει τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία, δίνοντας δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους Υγείας», σημειώνει η Γ. Φιλίππα.

Στο Νοσοκομείο Νίκαιας, ένας ακόμη διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ έχασε τη ζωή του το Σαββατοκύριακο, ενώ μόνο σε μία από τις 3 απλές κλινικές Covid νοσηλεύονται 9 διασωληνωμένοι. Οσο για την ανάγκη εύρεσης άμεσης λύσης προκειμένου να σωθούν ζωές, όπως είναι η επίταξη του «Μετροπόλιταν», που απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα, ούτε λόγος από την κυβέρνηση.

Και στο «Λαϊκό», 4 διασωληνωμένοι ασθενείς (Covid) νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους περιμένοντας να βρεθεί ένα κρεβάτι στις υπεργεμάτες ΜΕΘ της Αττικής. Και την ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει δημόσια ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με κρεβάτια Covid στα νοσοκομεία, «στην τελευταία εφημερία έγιναν 45 εισαγωγές ασθενών με Covid, με αποτέλεσμα να γεμίσουν όλες οι κλινικές Covid και κάποιοι ασθενείς να βρίσκονται σε ράντζα», σημειώνει ο ειδικευόμενος γιατρός Αιμίλιος Κακλαμάνος και εξηγεί: «Η κατάσταση είναι τόσο ασφυκτική που ενώ χτες ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονταν σε μη-Covid κλινικές, σε έλεγχο που διενεργήθηκε για πιθανή διασπορά απέβησαν θετικοί στον κορονοϊό, λόγω της υπερπληρότητας των κλινικών Covid οι ασθενείς αυτοί συνεχίζουν να νοσηλεύονται στις κλινικές τους, με κίνδυνο διασποράς στους υπόλοιπους ασθενείς αλλά και στο προσωπικό! Δυστυχώς, όσο περνάει ο καιρός όλο και πιο συχνά εντοπίζονται ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε μη-Covid κλινικές να είναι θετικοί στον κορονοϊό - οι λεγόμενες διασπορές», προσθέτει, δείχνοντας τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης.

Μέσα σε λίγες μέρες γέμισε ασφυκτικά και ο «Ερυθρός Σταυρός», με το πρόγραμμα των εφημεριών να το παίρνουν πια οι εργαζόμενοι ανά μέρα. Χτες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου και πάρθηκε απόφαση για συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση. Τα 300 κρεβάτια ήδη έχουν γεμίσει, χτες το βράδυ νοσηλεύονταν 307 ασθενείς, 30 σε ΜΕΘ, ενώ ήδη υπάρχουν και διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους.

Στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», 4 διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ, η γενική εφημερία που άνοιξε στις 14.30 της Δευτέρας ξεκίνησε με κατειλημμένα και τα 58 κρεβάτια της ΜΕΘ Covid, ενώ ήταν γεμάτα τα 140 απλά κρεβάτια Covid από τα συνολικά 200. Σημειώνεται ότι τα απλά κρεβάτια Covid αυξήθηκαν από 194 σε 200, από την αφαίρεση 6 κρεβατιών της Γ' Παθολογικής κλινικής, την οποία σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζουν να μετατρέψουν εξολοκλήρου σε Covid, αφαιρώντας άλλα 30 παθολογικά κρεβάτια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ