Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Μέτρα» διαιώνισης των καθυστερήσεων στις συντάξεις

«Στάχτη στα μάτια» των εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων που περιμένουν επί χρόνια να πάρουν ακόμα και αυτές τις κουτσουρεμένες συντάξεις επιχείρησε να πετάξει, την περασμένη Δευτέρα από τη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου, εμφανίζοντας ξανά ως ανακούφιση για τους συνταξιούχους την καταβολή της «εθνικής σύνταξης» και την τοποθέτηση project manager για να «βοηθήσει» στην έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, που ουσιαστικά ανοίγει την κερκόπορτα για την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης.

Τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός είναι η απάντηση προς τη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, με αφορμή τις μεγάλες ελλείψεις στο προσωπικό του ΕΦΚΑ στην Κρήτη αλλά και συνολικά στις υπηρεσίες του σε όλη την Ελλάδα.

Οσον αφορά την Κρήτη, ο Μ. Συντυχάκης κατήγγειλε ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις για συντάξεις, κύριες και επικουρικές, είναι παραπάνω από 10.000. Στα Χανιά, τον Δεκέμβρη του 2018, έφταναν στις 2.316, ενώ σήμερα ανέρχονται στις 4.063.

Η υποστελέχωση των υπηρεσιών ΕΦΚΑ είναι τέτοια, που σήμερα στο Ηράκλειο υπηρετούν μόνο 70 εργαζόμενοι, από τους οποίους οι 10 ετοιμάζονται για συνταξιοδότηση. Στα Χανιά υπηρετούν μόνο 49 αφού - πέρα από τις συνταξιοδοτήσεις του μόνιμου προσωπικού - τον Φλεβάρη του 2020 απολύθηκαν οι 12 συμβασιούχοι.

Πρόσθεσε ότι εκτός από τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, οι ελλείψεις έχουν ως άμεση επίπτωση την εντατικοποίηση για τους εργαζόμενους, που δεν επαρκούν για τον τεράστιο όγκο δουλειάς, ενώ από πάνω έγινε και ενοποίηση των Ταμείων αναθέτοντας στον ΕΦΚΑ νέες αρμοδιότητες (ΑΜΚΑ, Μητρώο, ΟΓΑ, ΤΣΜΕΔΕ κ.ά.) χωρίς ανάλογες προσλήψεις.

Επιπλέον, η απουσία σύγχρονων υποδομών και εξοπλισμού στις υπηρεσίες ΕΦΚΑ, τα προβλήματα στη μηχανογράφηση διογκώνουν συνεχώς το πρόβλημα.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ απαίτησε να πει ο υφυπουργός σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για να στελεχωθεί πλήρως, με μόνιμο προσωπικό, η υπηρεσία ΕΦΚΑ στην Κρήτη και να αναβαθμιστεί η υλικοτεχνική υποδομή της, και να σταματήσει συνολικά το αίσχος στις καθυστερήσεις στην έκδοση και απονομή των συντάξεων.

Απαντώντας ο Π. Τσακλόγου παραδέχτηκε μεν ότι η κατάσταση στον ΕΦΚΑ «δεν είναι ρόδινη», ωστόσο για κανέναν λόγο δεν αναφέρθηκε σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Εμφάνισε ως «ενέργειες για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος» τη «νομοθετική ρύθμιση με την προκαταβολή του ποσού της εθνικής σύνταξης», την «τοποθέτηση project manager», την ...«"ενεργοποίηση" των 100 συνταξιούχων» που καλούνται να επιστρέψουν για δουλειά στον ΕΦΚΑ, την «επιτάχυνση της ψηφιοποίησης» από πόρους του ΕΣΠΑ και άλλα παρόμοια που ουδεμία σχέση έχουν με τα αιτήματα των εργαζομένων για την πραγματική λύση του προβλήματος, οι οποίοι προετοιμάζουν απεργιακή κινητοποίηση.

Σχολιάζοντας ο Μ. Συντυχάκης την απάντηση του υπουργού, επισήμανε ότι η υποβάθμιση και απαξίωση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ «είναι συνειδητή διαχρονική επιλογή όλων των κυβερνήσεων, με στόχο την είσοδο των ιδιωτών». Χαρακτήρισε τα «μέτρα» που ανέφερε ο υφυπουργός «εμπαιγμό και εξαπάτηση», που εκτός των άλλων τροφοδοτούν τον κοινωνικό αυτοματισμό μεταξύ συνταξιούχων και εργαζομένων στα Ταμεία, τους οποίους οι κυβερνήσεις έχουν μετατρέψει σε «σάκο του μποξ» για να καλύψουν τα όσα προωθούνται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ