Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κλιμάκωση στρατιωτικών προετοιμασιών και εκατέρωθεν «προειδοποιήσεις»

«Λύση» με «πορεία ένταξης» στο ΝΑΤΟ βάζουν στο προσκήνιο η λυκοσυμμαχία, οι ΗΠΑ και το Κίεβο - Εντονη αντίδραση της Μόσχας

Με κλιμάκωση στρατιωτικών προετοιμασιών και εκατέρωθεν αλληλοκατηγορίες και «προειδοποιήσεις» μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ρωσίας συνεχίζει να ανεβαίνει η ένταση στην Ανατολική Ουκρανία.

Τη Δευτέρα το βράδυ, εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Ρωσία «εξηγήσεις» για τις «προκλήσεις» στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται στην Κριμαία και γύρω από τα σύνορα με την Ουκρανία. Η Ρωσία απαντά πως θα μετακινεί στρατεύματα στην επικράτειά της όπως νομίζει, προκειμένου να εγγυηθούν την ασφάλειά της.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ν. Πράις, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Ουάσιγκτον θα «ανησυχούσε» από οποιαδήποτε «προσπάθεια της Ρωσίας να εκφοβίσει την Ουκρανία», είτε αυτή συνέβαινε σε ρωσικό είτε σε ουκρανικό έδαφος. «Ζητήσαμε από τη Ρωσία μια εξήγηση για αυτές τις προκλήσεις. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι στείλαμε στους Ουκρανούς εταίρους μας ένα καθησυχαστικό μήνυμα», ανέφερε.

Από την πλευρά της Ρωσίας, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Σ. Ριάμπκοφ δήλωσε ότι στις συζητήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους «έχουμε μεταφέρει διεξοδικά στις ΗΠΑ τι συμβαίνει στο Ντονμπάς». Σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται μια ολοένα και πιο προκλητική συμπεριφορά της Ουκρανίας και των Δυτικών υποστηρικτών της, με επικεφαλής τις ΗΠΑ. «Η Ουάσιγκτον πρέπει να ανησυχεί για τις συνέπειες αυτής της συντονισμένης πολιτικής», προειδοποίησε ο Ριάμπκοφ.

ΝΑΤΟικές «ανησυχίες» για Ουκρανία και Μαύρη Θάλασσα

Χτες, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέφρασε αντίστοιχα την «ανησυχία» του για τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Β. Ζελένσκι.«Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει σθεναρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και παραμένουμε δεσμευμένοι στη στενή εταιρική μας σχέση», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, μετά την τηλεφωνική συνομιλία, δήλωσε πως «μια πορεία προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ» είναι ο μοναδικός τρόπος για να τελειώσει ο πόλεμος στο Ντονμπάς... Ο Β. Ζελένσκι κάλεσε επίσης τις χώρες του ΝΑΤΟ να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, προκειμένου να ενεργήσουν ως «ισχυρός παράγοντας αποτροπής» προς τη Ρωσία.

Σε σχετικές δηλώσεις της, εξάλλου, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανέφερε ότι η Ουκρανία έχει από καιρό την φιλοδοξία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει συζητήσει αυτήν τη φιλοδοξία με το Κίεβο.«Είμαστε ισχυροί υποστηρικτές τους (...) αλλά αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να λάβει το ΝΑΤΟ», ισχυρίστηκε.

Το ΝΑΤΟ «παραμένει σε εγρήγορση και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ στενά», δήλωσε χτες στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt» εκπρόσωπος της λυκοσυμμαχίας, χαρακτηρίζοντας τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και τις αυξανόμενες παραβιάσεις της εκεχειρίας στο Ντονμπάς «αποσταθεροποιητικές» και υπονομευτικές ενέργειες, που οδήγησαν «στο θάνατο τεσσάρων Ουκρανών στρατιωτών την περασμένη βδομάδα». Οπως επεσήμανε μάλιστα, την περασμένη Πέμπτη οι 30 πρέσβεις του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου συζήτησαν για «το τρέχον περιβάλλον ασφαλείας στη Μαύρη Θάλασσα», περιοχή όπου η λυκοσυμμαχία συγκεντρώνει όλο και περισσότερες δυνάμεις.

Ρωσία: Αδιανόητη και επικίνδυνη η ένταξη στο ΝΑΤΟ

Απαντώντας στα παραπάνω, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ προειδοποίησε χτες ότι η Ουκρανία δεν θα καταφέρει παρά μόνο να επιδεινώσει την εγχώρια κρίση της με απόφαση να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενος ότι αυτή η ιδέα είναι απαράδεκτη για τους εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, όπως είχε ξεκαθαρίσει και ο ίδιος ο Πεσκόφ από πέρυσι τον Ιούνη, όταν η Ουκρανία εντάχθηκε σε καθεστώς «εταίρου βελτιωμένου ευκαιριών» του ΝΑΤΟ, η Μόσχα δεν θα μείνει απαθής απέναντι στη ΝΑΤΟική περικύκλωσή της: «Αντιμετωπίζουμε πάντα προσεκτικά τη στρατιωτική υποδομή του ΝΑΤΟ που πλησιάζει τα σύνορά μας. Είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε τη δική μας ασφάλεια σε αυτό το θέμα», δήλωνε τότε χαρακτηριστικά.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ακόμη ότι μέχρι στιγμής «δεν υπάρχουν σημάδια» ότι η ουκρανική κυβέρνηση θέλει να ρίξει τους τόνους, ούτε να ελέγξει τις στρατιωτικές μονάδες που αναπτύσσονται κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ντονμπάς και «συχνά γίνονται πηγή προκλήσεων».

Το Κρεμλίνο έχει ενημερώσει τη Γαλλία, τη Γερμανία και άλλες χώρες για την κατάσταση και «ελπίζει ότι κανείς δεν θα παρακινήσει τον ουκρανικό στρατό να ξεκινήσει εχθροπραξίες εναντίον των δικών του λαών», δήλωσε ο Πεσκόφ, «δείχνοντας» προς τις ΗΠΑ και κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Αλλά και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, δήλωσε θορυβημένος από τη στάση και τις ανακοινώσεις της Ουκρανίας. «Μιλάμε και με τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας. Ελπίζουμε ότι και η Ουάσιγκτον θα καταλάβει τι συμβαίνει», είπε.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία ετοιμάζεται για προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας μέσα στον Απρίλη. Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Σ. Σοϊγκού, 4.048 στρατιωτικές ασκήσεις διαφόρων κλιμάκων, συμπεριλαμβανομένων 812 διμερών, θα πραγματοποιηθούν στη Ρωσία τον Απρίλη σε 101 εκπαιδευτικούς χώρους, με την κύρια εκπαίδευση να πραγματοποιείται στην περιοχή της ρωσικής Απω Ανατολής.

Επικοινωνία Ζελένσκι - Τζόνσον

Στο μπαράζ επαφών στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, τη «σκυτάλη» πήρε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπ. Τζόνσον, που συνομίλησε με τον Ζελένσκι, λέγοντας πως θα «συνεχίσουν τη στενή συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους προκειμένου να παρακολουθούν την κατάσταση και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση».

Ο Ουκρανός Πρόεδρος με ανάρτησή του ευχαρίστησε τον Βρετανό πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι η Ουκρανία «έχει τη στήριξη των χωρών του G7» (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο), που τον Μάρτη ανακοίνωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει τις «απόπειρες της Ρωσίας να νομιμοποιήσει την κατοχή» της Κριμαίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ