Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Αναβάθμιση στρατιωτικών ασκήσεων στα ανοιχτά της Ταϊβάν

Η Κίνα προσανατολίζεται στη διενέργεια «τακτικών ασκήσεων» στα ανοιχτά της Ταϊβάν με τη συμμετοχή ορισμένων από τα σημαντικότερα πολεμικά της πλοία, όπως το αεροπλανοφόρο «Liaoning», τόνισε το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) της χώρας, με αφορμή ασκήσεις που έγιναν στην περιοχή και προκάλεσαν τις αντιδράσεις της Ταϊπέι. Η δε εφημερίδα «Global Times» μετέδωσε στο μεταξύ ότι το πλοίο «Nanchang», το πρώτο ενός ισχυρού νέου στόλου αντιτορπιλικών τύπου 055 που τέθηκε σε υπηρεσία πέρσι, ήταν μέρος της ομάδας αεροπλανοφόρων, τονίζοντας πως «ο συνδυασμός αεροπλανοφόρων και μεγάλων αντιτορπιλικών τύπου 055 θα αποτελέσει τυπική διαμόρφωση των ομάδων εργασίας κινεζικών αεροπλανοφόρων στο μέλλον».

Το «Liaoning» είχε πλεύσει νωρίτερα και στα ανοιχτά της ιαπωνικής πόλης Οκινάουα (αρκετά βορειότερα στην περιοχή δηλαδή), στέλνοντας μηνύματα και προς την Ιαπωνία, σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ επενδύουν στη συμμαχία με το Τόκιο για την προώθηση των γεωπολιτικών τους σχεδιασμών. Μάλιστα, στην επικοινωνία που είχε με τον Ιάπωνα ομόλογό του ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, έκρινε σκόπιμο να σημειώσει τις προσδοκίες του Πεκίνου ότι οι δύο χώρες «δεν θα εμπλακούν στην "αποκαλούμενη" αντιπαράθεση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων». Αναδεικνύοντας δε περιθώρια συνεργασιών που δημιουργούν και για το ιαπωνικό κεφάλαιο οι ρυθμοί ανάπτυξης και το μέγεθος της κινεζικής οικονομίας, ο Γι τόνισε πως «η Κίνα ελπίζει ότι η Ιαπωνία, ως ανεξάρτητη χώρα, θα εξετάσει την ανάπτυξη της Κίνας με έναν αντικειμενικό και ορθολογικό τρόπο, αντί να παραπλανηθεί από ορισμένες χώρες που διαμορφώνουν βεβιασμένη άποψη για την Κίνα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και ενώ οι εξελίξεις στην Κορεατική Χερσόνησο επανέρχονται στο προσκήνιο, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι δεν θα πάρει μέρος στην Ολυμπιάδα του Τόκιο, επικαλούμενη την πανδημία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ