Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
«Δείχνουν» το Ισραήλ για την επίθεση στο ιρανικό σκάφος «Saviz»

Από μαγνητικές νάρκες Ισραηλινών κομάντος φέρεται πως επλήγη την Τρίτη το ιρανικό φορτηγό πλοίο «Saviz», εμπορικό σκάφος που χρησιμοποιείται από τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης» και πλέει μονίμως από το 2018 στην Ερυθρά Θάλασσα, συνεπικουρώντας ιρανικές επίλεκτες αντι-πειρατικές δυνάμεις που συνοδεύουν εμπορικά πλοία.

Τις πληροφορίες αυτές φέρεται πως έδωσε στους «New York Times» ανώνυμος Αμερικανός αξιωματούχος, μετά από ενημέρωση που είχε από Ισραηλινούς. Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρει ότι επελέγη ο συγκεκριμένος χρόνος για να υπάρχει απόσταση ασφαλείας από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Aϊζενχάουερ», που έπλεε προ ημερών στην περιοχή.

Την πληροφορία για χτύπημα του σκάφους από μαγνητικές νάρκες μετέδωσε και το ημι-κρατικό ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim».

Η δε εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζέσικα Λ. Μακνάλτι, σχολίασε το συμβάν λέγοντας πως οι ΗΠΑ γνωρίζουν ό,τι έχει γίνει γνωστό μέσα από ΜΜΕ, ενώ διαβεβαίωσε πως στην περιοχή δεν επιχειρούσαν ούτε αναμείχθηκαν αμερικανικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές βδομάδες άλλη αμερικανική εφημερίδα, η «Wall Street Journal», είχε αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί είχαν κάνει παρόμοιες επιθέσεις σε τουλάχιστον 12 περιπτώσεις κατά ιρανικών σκαφών που μετέφεραν πετρέλαιο προς τη Συρία, από το τέλος του 2019 και μετά.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειωθεί ότι την ίδια ακριβώς μέρα με την επίθεση στο «Saviz» ξεκίνησαν στη Βιέννη οι πρώτες έμμεσες συνομιλίες Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων σχετικά με τη διεθνή Συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν «εποικοδομητικές» και «ενθαρρυντικές» από Ευρωπαίους, Ιρανούς και Αμερικανούς διπλωμάτες, αν και όλοι ανέφεραν ότι απαιτούνται υπομονή και χρόνος προτού υπάρξουν απτά αποτελέσματα. Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έχει εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή του με τη Συμφωνία του 2015 και τάσσεται υπέρ μίας νέας, ριζικής επαναδιαπραγμάτευσης, που θα συμπεριλαμβάνει ασφαλιστικές δικλίδες προκειμένου το Ιράν να μην αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα. Οι Ισραηλινοί επιθυμούν επίσης συμφωνία που να περιλαμβάνει περιοριστικές ρυθμίσεις για το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα και τον ρόλο του Ιράν στην ευρύτερη περιφέρεια.

Στο Ισραήλ την επόμενη βδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας

Σε ένα τέτοιο φόντο, στις αρχές της επόμενης βδομάδας μεταβαίνει στο Ισραήλ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν. Στην πρώτη επίσκεψη υπουργού της κυβέρνησης Μπάιντεν στη χώρα, ο Οστιν θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και με τον υπουργό Αμυνας Μπ. Γκαντς, στο επίκεντρο των οποίων αναμένεται να βρεθούν το Ιράν και οι έμμεσες συνομιλίες Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων για τη Συμφωνία του 2015, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα σε Συρία και Λίβανο, αλλά και οι κινήσεις για πιθανή έναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαβουλεύσεων.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση Μπάιντεν, επιχειρώντας να ενισχύσει τον ρόλο των ΗΠΑ ως «μεσολαβητή» για το Παλαιστινιακό, ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 40 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας σε Δυτική Οχθη και Λωρίδα της Γάζας. Με αυτήν την αφορμή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εξεύρεση «βιώσιμης λύσης» στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη, γιατί το θέμα βρίσκεται «στον πυρήνα των επιδιώξεων της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας». Οπως έχει επιβεβαιωθεί βέβαια και σε όλες τις προηγούμενες «διαμεσολαβήσεις» των ΗΠΑ, οι «επιδιώξεις» τους δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τα αναφαίρετα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού, ούτε με την ασφάλεια όλων των λαών της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ