Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνομιλίες για Αφγανιστάν και αγωγό φυσικού αερίου

Συνομιλίες με τον Πακιστανό ομόλογό του, που επικεντρώθηκαν στην περίπλοκη «ειρηνευτική διαδικασία» στο Αφγανιστάν με τη συμμετοχή πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων, είχε χτες στο Ισλαμαμπάντ ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, μετά την επίσκεψή του στην Ινδία.

Πακιστάν και Ρωσία«έχουν συγκλίνουσες θέσεις σε διάφορα ζητήματα (...) συμπεριλαμβανομένων της ειρήνης και της σταθερότητας στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο ΥΠΕΞ του Πακιστάν, Σαχ Μαχμούντ Κουρέσι, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το Ισλαμαμπάντ δεσμεύεται για την προώθηση μιας «στενότερης και πιο πολυδιάστατης σχέσης με τη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, οι δύο χώρες συμφώνησαν «να συμβάλουμε περαιτέρω στη δημιουργία συνθηκών για να διασφαλίσουμε ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές θα επιτύχουν εποικοδομητικές λύσεις, που θα τους επιτρέψουν να τερματίσουν τον εμφύλιο πόλεμο στο Αφγανιστάν μέσω των συμφωνιών για τη δημιουργία δομών εξουσίας χωρίς αποκλεισμούς». Ο ίδιος επισήμανε ότι «οι τρομοκράτες κερδίζουν έδαφος στο βόρειο και ανατολικό Αφγανιστάν, προκαλώντας ανησυχία σε Μόσχα και Ισλαμαμπάντ».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, την Ενέργεια και την αντιτρομοκρατική συνεργασία. Ο Λαβρόφ επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Ιμράν Καν.

Σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου «Pakistan Stream» (πρώην Βορράς - Νότος), η Ρωσία αναμένει ότι όλα τα εναπομείναντα τεχνικά ζητήματα για την κατασκευή του θα συμφωνηθούν στο εγγύς μέλλον, είπε σε συνέντευξή του ο Ρώσος ΥΠΕΞ. «Καταβάλλουμε τις απαραίτητες προσπάθειες για να ξεκινήσουμε την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Βορρά-Νότου, ένα εμβληματικό έργο στον ενεργειακό τομέα», είπε. Ο αγωγός προβλέπεται να έχει μήκος 1.100 χιλιομέτρων και χωρητικότητα 12,4 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ρωσικές εταιρείες είναι έτοιμες να συμμετάσχουν στον εκσυγχρονισμό του ενεργειακού τομέα και του σιδηροδρομικού δικτύου του Πακιστάν.

Το 2015 είχε υπογραφεί διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών. Οι δύο πλευρές επρόκειτο να υπογράψουν εμπορικές συμφωνίες το 2016 και να θέσουν σε λειτουργία τον αγωγό έως το 2018. Ωστόσο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης έχει αναβληθεί πολλές φορές.

Επίσης, η Ρωσία εξετάζει τη δυνατότητα παραγωγής του εμβολίου «Sputnik V» στο Πακιστάν. Ο Λαβρόφ υπενθύμισε πως η παραγωγή έχει ξεκινήσει ήδη σε άλλες χώρες - εταίρους (σε Ινδία, Ν. Κορέα κ.α.) τονίζοντας ότι «έχουμε δεσμεύσεις έναντι εκείνων των χωρών που ήρθαν σε επαφή μαζί μας νωρίτερα». Στο Πακιστάν έχουν παραδοθεί 50.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου και άλλες 150.000 θα παραδοθούν σύντομα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ