Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ
Εκλογικές ανακατατάξεις με φόντο ανταγωνισμούς για τον ορυκτό πλούτο

Το κύριο αντιπολιτευόμενο κόμμα της Γροιλανδίας, το οποίο αντιτίθεται σε ένα σχέδιο εξόρυξης σπάνιων γαιών, επικράτησε στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Συγκεκριμένα, το Ινουίτ Ατακατιγκίιτ (IA) έλαβε το 37% των ψήφων, «εκθρονίζοντας» το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Σιουμούτ, που εξασφάλισε 29% των ψήφων. Το IA θα ξεκινήσει επαφές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στο νησί που έχει αυτόνομη διοίκηση αλλά ανήκει στη Δανία, παρακολούθησαν «στενά» οι διεθνείς μεταλλευτικές εταιρείες που θέλουν να εκμεταλλευτούν τα μεταλλεύματα της Γροιλανδίας και καπιταλιστικά κράτη όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και οι σκανδιναβικές χώρες, που οξύνουν τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό για την Αρκτική, μπροστά στο λιώσιμο των πάγων και τις «ευκαιρίες» που προκύπτουν και για τις εμπορικές διαδρομές.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε προτείνει στην κυβέρνηση της Δανίας οι ΗΠΑ να αγοράσουν τη Γροιλανδία, ενώ η Δανία έχει μπλοκάρει προσπάθειες κινεζικών εταιρειών να συμμετάσχουν σε έργα υποδομής στο νησί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το εκλογικό αποτέλεσμα ενδέχεται να επηρεάσει το συγκρότημα ορυχείων στο Κβάνεφιελντ, στο νότιο τμήμα του νησιού, το οποίο έχει ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο κοιτάσματα σπάνιων γαιών, που είναι απαραίτητα για την κατασκευή συσκευών νέας τεχνολογίας, smartphones, σε ανεμογεννήτριες και άλλες ΑΠΕ, ηλεκτρικά οχήματα, ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη.

Το ορυχείο ανήκει στην «Greenland Minerals» της Αυστραλίας, στην οποία ο Κινέζος παραγωγός σπάνιων γαιών «Shenghe Resources» είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος, σύμφωνα με τους «Financial Times». Το IA έχει κάνει εκστρατεία εναντίον του έργου «Kvanefjeld» για χρόνια λόγω της παρουσίας ουρανίου, αλλά υποστηρίζει άλλες εξορύξεις, όπως πετρελαίου, ως τρόπο για τη Γροιλανδία να κερδίσει ανεξαρτησία από τη Δανία, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ