Σάββατο 10 Απρίλη 2021 - Κυριακή 11 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Τι είναι οι κβαντικοί υπολογιστές

Κβαντικοί υπολογιστές είναι συσκευές, που χρησιμοποιούν κβαντικά φαινόμενα, όπως η κβαντική υπέρθεση (συνύπαρξη πολλαπλών κβαντικών καταστάσεων στο ίδιο σωματίδιο) και η κβαντική διεμπλοκή (σύνδεση δύο σωματιδίων, που αλληλοεπηρεάζουν το ένα το άλλο όσο μακριά κι αν βρίσκονται) για να πραγματοποιήσουν υπολογισμούς, πολύ πιο γρήγορα από τον γρηγορότερο ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ορισμένοι υπολογισμοί, που θεωρείται ότι μπορούν να γίνουν από κβαντικούς υπολογιστές, είναι ανέφικτο να πραγματοποιηθούν σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές (απαιτούν στους δεύτερους δισεκατομμύρια χρόνια). Η πραγματοποίηση τέτοιων υπολογισμών ονομαζόταν μέχρι πρότινος «κβαντική υπεροχή» («quantum supremacy»), αλλά λόγω της παρόμοιας ονομασίας της ρατσιστικής «λευκής υπεροχής» («white supremacy»), υπάρχει μια τάση μεταξύ των επιστημόνων να τη μετονομάσουν σε «κβαντικό πρωτείο» («quantum primacy»). Εχουν πραγματοποιηθεί υπολογισμοί κβαντικού πρωτείου τόσο στις ΗΠΑ («Google Sycamore»), όσο και στην Κίνα («Jiuzhang»), με διαφορετικό τρόπο και για πολύ εξειδικευμένους υπολογισμούς.

Είναι άγνωστο αν οι κβαντικοί υπολογιστές θα καταφέρουν να γίνουν εργαλεία επίλυσης γενικής φύσης προβλημάτων, όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα μεγάλο για την ανάπτυξή τους, καθώς ο ιμπεριαλιστής, που θα κατέχει πρώτος έναν αρκετά ισχυρό (με επαρκή αριθμό qubits και κατάλληλο λογισμικό) κβαντικό υπολογιστή, θα μπορεί να «σπάσει» οποιονδήποτε κώδικα, ανακαλύπτοντας όλα τα μυστικά των αντιπάλων του, αλλά και των «φίλων» του...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ