Σάββατο 10 Απρίλη 2021 - Κυριακή 11 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάθε κλάδος και χώρος δουλειάς στον αγώνα

Για τις προβλέψεις του νομοσχεδίου - έκτρωμα σχετικά με τη 10ωρη δουλειά μίλησε ο Αλέκος Περράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Νομού Αττικής, αναδεικνύοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για την κατάργηση του 8ωρου. Η «διευθέτηση», τόνισε, αφορά το σύνολο του χρόνου εργασίας, καθώς «ο εργοδότης θα αποφασίζει τι ώρα θα πιάνει δουλειά ο εργαζόμενος, αν το ωράριο του θα είναι σπαστό ή ενιαίο, το σύνολο του χρονικού διαστήματος της επιπλέον από το 8ωρο απασχόλησης, την αντικατάσταση των υπερωριών από ρεπό ή μειωμένο ωράριο, το πότε θα παίρνονται τα ρεπό».

Αντιδραστική τομή σε σχέση με ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα αποτελεί το ότι παραχωρείται η δυνατότητα στους εργοδότες να επιβάλλουν τη «διευθέτηση», δηλαδή τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, «με ατομική διαπραγμάτευση. Αυτό το τελευταίο το ονομάζουν και "ελευθερία". Πρόκειται για την ελευθερία που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στο κεφάλαιο να κατασπαράξει όλο το φάσμα της ζωής του εργαζόμενου», ανέδειξε ο Αλ. Περράκης, συνεχίζοντας: «Σε μια περίοδο όπου η ανεργία τσακίζει κόκαλα, μας σερβίρουν για παραμύθι ότι οι εργαζόμενοι θα είναι ελεύθεροι να διαπραγματευτούν ατομικά πώς θα επιβιώσουν και αν δεν θέλουν να αποδεχτούν τους όρους της εργοδοσίας μπορούν ελεύθερα να επιλέξουν να πεθάνουν της πείνας, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους».

Μεταφέροντας την πείρα από χώρους δουλειάς όπου ήδη η εργοδοσία αξιοποιεί τα εργαλεία που αναμένεται να γενικευτούν με το νομοσχέδιο, σημείωσε πως «το 8ωρο είναι ήδη 10ωρο ή και 12ωρο με απλήρωτες χιλιάδες ώρες υπερωριών, δουλειά νύχτα με νύχτα, εποχιακοί εργαζόμενοι δουλεύουν ατέλειωτες ώρες και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Εργασιακή περιπλάνηση, ανεργία, χτύπημα του μέσου μισθού και αύξηση της ανεργίας». Επομένως, «ένα νομοσχέδιο σαν αυτό που θέλει να φέρει η κυβέρνηση θα κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη, δημιουργεί μαύρο μέλλον για την εργατική τάξη της χώρας μας με τον μανδύα της προόδου».

«Τους δηλώνουμε και σήμερα από αυτήν τη σύσκεψη ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, δεν υποχωρούμε. Να μην τολμήσουν να φέρουν αυτό το νομοσχέδιο, που για κάθε εργαζόμενο είναι αιτία πολέμου απέναντι στην κυβέρνηση και την εργοδοσία», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ.

Δεν θα μας κλείσουν το στόμα με την καταστολή! Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!

«Αν νομίζουν οι κυβερνώντες πως θα μας βουλώσουν το στόμα, ενισχύοντας τις δυνάμεις καταστολής και τον αυταρχισμό, είναι βαθιά γελασμένοι», σημείωσε ο Παύλος Αλεξανδράκης, γγ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Αναφερόμενος στο νέο συνδικαλιστικό νόμο, που έρχεται μαζί με το αντεργατικό νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι θέλουν «τους εργαζόμενους ανοργάνωτους», «τα συνδικάτα τους αδύναμα» ή, ακόμα καλύτερα για την εργοδοσία, κάτω από τον έλεγχό της. Στο φόντο αυτό αναφέρθηκε στις διατάξεις που οδηγούν σε περαιτέρω ποινικοποίηση των αγώνων και προσθέτουν επιπλέον εμπόδια στη λειτουργία των συνδικάτων, στη συλλογική οργάνωση και δράση. Μεταξύ άλλων, στάθηκε στη διευκόλυνση των απολύσεων συνδικαλιστών, στη μείωση των συνδικαλιστικών αδειών ώστε να εμποδίζεται η παρέμβαση αγωνιστών συνδικαλιστών στους χώρους δουλειάς, «για να αλωνίζει ανενόχλητη η εργοδοσία».

«Για να το πούμε πιο απλά, η κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί με βάση τα "θέλω" των επιχειρηματικών ομίλων, με μοναδικό κριτήριο τα κέρδη όλων αυτών που ζουν από το δικό μας ιδρώτα. Προϋπόθεση για να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν είναι να μη βρει ισχυρή αντίδραση, να μην υπάρχουν "ενοχλητικές" φωνές. Γι' αυτό και εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή», τόνισε.

«Τα παραδείγματα είναι πολλά και δεν χωράνε σε μια κόλλα χαρτί», σχολίασε, για την ένταση της κρατικής καταστολής και υπενθύμισε ότι και «επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα κόπτεται για τις "αντιδημοκρατικές πράξεις" της ΝΔ, χτυπήθηκε μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, ενώ αστυνομικός έβγαλε όπλο σε περιφρούρηση απεργίας του Συνδικάτου Οικοδόμων».

«Δεν είμαστε χρυσόψαρα. Και μνήμη έχουμε και δίκιο, πάνω απ' όλα. Γι' αυτό και δεν θα επιτρέψουμε να μπουν νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση», κατέληξε και απηύθυνε κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο, κάθε τίμιο αγωνιστή, συνδικαλιστή να συμβάλει «από το δικό του μετερίζι για να μην περάσουν τα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοσίας, για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στο κλίμα αυταρχισμού και αστυνομοκρατίας».

Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην τηλεργασία και τις συνέπειές της

Η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Συστήματος Αττικής, αναφέρθηκε στο μέτρο της τηλεργασίας, που εφαρμόζεται από την αρχή της πανδημίας και για την οποία θα περιλαμβάνει σχετικές ρυθμίσεις το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Ανέδειξε ότι δεν ήταν ένα έκτακτο μέτρο αλλά ότι «ήρθε για να μείνει».

Είναι ανάγκη, υπογράμμισε, «να δυναμώσει η πάλη των εργαζομένων ενάντια στην τηλεργασία και τις συνέπειές της». Μετέφερε την υπερπροσπάθεια που κάνει το Σωματείο για την οργάνωση των εργαζομένων σε συνθήκες τηλεργασίας και έφερε ως παράδειγμα την εταιρεία «Mellon», όπου αυτήν την περίοδο λήγει η επιχειρησιακή σύμβαση. Οπως είπε, «έχει αντικειμενικά υπερδιπλασιαστεί η προσπάθεια του Σωματείου να συζητήσει με τους συναδέλφους και να οργανώσει την πάλη τους για νέες διεκδικήσεις (...) Αντιμετωπίζει με επιμονή τη μεγαλύτερη δυσκολία να φεύγει ο εργαζόμενος από το σπίτι του, μόνο και μόνο για να έρθει σε κάποιον χώρο να κάνει Γενική Συνέλευση, πόσο μάλλον αν είναι τηλεργαζόμενη μητέρα. Ακόμα δυσκολότερη είναι η κατάσταση όταν πρόκειται για νέους εργαζόμενους (...) που δεν γνωρίζουν τι μπορεί να κατακτήσει ο εργαζόμενος συλλογικά μέσα από τη δράση του σωματείου του».

Αντίστοιχα, μέσα από κοπιαστική δουλειά, το Σωματείο της «First Data» «οργάνωσε 4 στάσεις εργασίας και 2 απεργίες, με το 95% των εργαζομένων σε τηλεργασία». Οργάνωσε «συσκέψεις ανά γειτονιά, ήρθε σε επαφή από κοντά, με το μητρώο, με λίγους λίγους κάθε φορά. Και στις συζητήσεις που κάναμε με τους τηλεργαζόμενους, έβγαινε έντονα η δυσαρέσκεια των συναδέλφων για τις συνέπειες της τηλεργασίας».

Αναφέρθηκε σε απολύσεις που έκανε αυτή η εταιρεία πριν από λίγες μέρες «χωρίς καν οι εργαζόμενοι να βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας», λέγοντας ότι «δείχνει το εργασιακό μέλλον που ονειρεύονται μεγαλοεργοδότες και κυβέρνηση. Εργαζόμενοι που δουλεύουν στην εταιρεία για πάνω από μια 10ετία και που τον τελευταίο χρόνο βρίσκονται σε τηλεργασία, δέχτηκαν τηλεφώνημα για την απόλυσή τους! Η εργοδοσία δεν χρειάστηκε καν να μεταφερθεί στα κτίρια της εταιρείας. Από την ασφάλεια του σπιτιού τους, με τηλεσυναντήσεις και χωρίς να χρειαστεί να αντιμετωπίσει τους οργισμένους εργαζόμενους διά ζώσης, απολύει χωρίς καμιά ντροπή και τσίπα».

Εντείνονται οι πρωτοβουλίες των σωματείων

«Η κυβέρνηση δεν πρέπει να τολμήσει καν να φέρει αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή», ανέφερε ο Δημήτρης Τζαμουράνης, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αγωνιστική κινητοποίηση και πρωτοβουλίες πλατιάς ενημέρωσης των εργαζομένων, στηρίζοντας την πρόταση για απεργία στις 6 Μάη.

Ανεξέλεγκτη χαρακτήρισε την κατάσταση στον κλάδο του Εμπορίου ο Μιλτιάδης Κρητικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καταγγέλλοντας πως κυβέρνηση και εργοδοσία εγκληματούν σε βάρος των εργαζομένων με αξιοποίηση κάθε μορφής «ευελιξίας», χωρίς μέτρα προστασίας από την πανδημία, με καθημερινά κρούσματα που υπονομεύουν την υγεία τους και έχουν κοστίσει ακόμα και ζωές. «Οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο λέμε ως εδώ», τόνισε, θυμίζοντας πως στις 22 Απρίλη τα σωματεία σχεδιάζουν κινητοποιήσεις.

Την υπέρμετρη εντατικοποίηση με την οποία δουλεύουν από το ξέσπασμα της πανδημίας οι εργαζόμενοι στις Ταχυμεταφορές, ανέδειξε ο Αντώνης Παπακώστας, από το Σωματείο Εργαζομένων στην ACS. Μπροστά στην Πρωτομαγιά, κάλεσε τα σωματεία να θέσουν το αίτημα της μείωσης του εργάσιμου χρόνου, στη βάση της αυξημένης παραγωγικότητας της εργασίας.

Την πείρα από τη δράση του νεοσύστατου Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων μετέφερε ο Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρός του, μαζί με την απόφαση που έχει ήδη πάρει για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς. Οσον αφορά τη λειτουργία των δικαστηρίων μέσα στην πανδημία, υπενθύμισε ότι ενώ άλλες υποθέσεις βρίσκονται στον πάγο, οι αγωγές της εργοδοσίας ενάντια σε απεργιακές κινητοποιήσεις ήταν αυτές που το κράτος φρόντισε να εκδικάζονται.

Στον πολλαπλασιασμό του όγκου δουλειάς που έφερε για τον κλάδο η πανδημία αναφέρθηκε ο Κώστας Δράκος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών, καταγγέλλοντας το φαινόμενο εργαζόμενοι να μπαίνουν σε αναστολή και την ίδια στιγμή να δουλεύουν χωρίς ανάσα. Στο έδαφος της πείρας που έχουν αποκτήσει οι εργαζόμενοι, η Ομοσπονδία και το κλαδικό σωματείο, όπως εξήγησε, εντείνουν τις επόμενες μέρες τις πρωτοβουλίες τους, με συνεδριάσεις Διοικητικών Συμβουλίων, εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις σε γειτονιές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ