Τρίτη 13 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μέρα πανελλαδικής δράσης σήμερα για πανεπιστημιακούς και εργαζόμενους στα ΑΕΙ

Νέες κινητοποιήσεις των φοιτητών αύριο και μεθαύριο

Μέρα πανελλαδικής δράσης είναι σήμερα για πανεπιστημιακούς και εργαζόμενους στα ΑΕΙ, που ξεδιπλώνουν μια σειρά από δράσεις, όπως κινητοποιήσεις σε διοικήσεις ενάντια στην εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, συσκέψεις για την οργάνωση της πάλης των συμβασιούχων και συμβολικά διά ζώσης μαθήματα μαζί με τους φοιτητές, με αιχμή να ανοίξουν άμεσα οι σχολές, με όλα τα μέτρα προστασίας.

Το κοινό κάλεσμα γι' αυτήν την πρωτοβουλία συνυπογράφουν η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος ΕΤΕΠ ΕΜΠ, ο Σύλλογος Διοικητικών ΓΠΑ, οι Σύλλογοι Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ, ΑΠΘ, Παν. Πατρών, Παν. Θεσσαλίας, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υ/Δ Πολυτεχνικής Ξάνθης ΔΠΘ, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΜΑΚ, ο Σύλλογος ΕΕΔΙΠ ΕΜΠ, ο Σύλλογος Υποψήφιων Διδακτόρων ΕΜΠ.

Αυτήν την πρωτοβουλία και τις δράσεις που αναπτύσσονται πανελλαδικά στο πλαίσιό της στηρίζει και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), που σε σχετική ανακοίνωση της Εκτελεστικής του Γραμματείας σημειώνει: «Είμαστε δίπλα στους καθηγητές μας, στους εργαζόμενους που συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη στους δρόμους και στα διοικητικά όργανα των Πανεπιστημίων με τη μη συμμετοχή τους στην υλοποίηση των απαράδεκτων μέτρων. Από κοινού καταδικάσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα το νομοσχέδιο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, τώρα συνεχίζουμε τον αγώνα! Πάμε κόντρα στην υλοποίηση των απαράδεκτων μέτρων που υπονομεύουν το μέλλον μας, ενισχύουν το Πανεπιστήμιο της καταστολής και της επιχειρηματικής λειτουργίας, βάζουν "κόφτες" στα όνειρα των αυριανών φοιτητών. Αυτό που έχουμε σήμερα ανάγκη τόσο εμείς όσο και οι δάσκαλοί μας είναι ουσιαστική ενίσχυση του Πανεπιστημίου με χρηματοδότηση για προσλήψεις διδακτικού προσωπικού, κτιριακές και άλλες υποδομές, εξοπλισμό και μέτρα προστασίας της υγείας μας».

Στο πλαίσιο των δράσεων που οργανώνονται, την Παρασκευή έγινε σύσκεψη εργαζομένων και φοιτητών του Ε.Μ. Πολυτεχνείου και ακολούθησε αποκλεισμός του ιδρύματος την ίδια μέρα αλλά και χτες, ενάντια στην εφαρμογή του νόμου της καταστολής. Χτες επίσης, φιλοξενήθηκε στο ΕΜΠ σύσκεψη δεκάδων φοιτητικών συλλόγων από ιδρύματα της Αθήνας που μεταξύ άλλων κατέληξε να δοθεί συνέχεια στην πάλη με νέο φοιτητικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 15 Απρίλη, στη 1 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο οργανώνεται σήμερα το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στις πύλες του ιδρύματος και το μεσημέρι διά ζώσης σύσκεψη με συμβασιούχους εργαζόμενους, στην κεντρική είσοδο (Ιερά Οδός).

Στη Θεσσαλονίκη, οι Σύλλογοι Εργαζομένων των ΑΠΘ, ΔΙΠΑΕ και ΠΑΜΑΚ μαζί με το Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων ΑΠΘ διοργανώνουν εκδήλωση πάνω στους τρεις θεματικούς άξονες της πρωτοβουλίας (μη εφαρμογή του νόμου, άνοιγμα σχολών, δικαιώματα συμβασιούχων). Η εκδήλωση γίνεται σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στα γρασίδια της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (ζωντανή αναμετάδοση στο διαδίκτυο, sydip.web.auth.gr).

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν: Νίκος Γρηγοριάδης, πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, Βενετία Αποστολίδου, μέλος του προεδρείου του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, Βούλα Ευσταθιάδου, πρόεδρος ΕΤΕΠ Οδοντιατρικής, Τάσος Παπαδόπουλος, γραμματέας Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής, Γιάννης Γιοβανάκης, πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΔΙΠΑΕ, Αντωνία Ψάλτου, πρόεδρος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΜΑΚ.

Ομιλίες θα γίνουν από τον Αρη Στυλιανού, πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, με θέμα «Καταστολή και νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη», και τον Αλέξη Μπένο, ομότιμο καθηγητή Ιατρικής και μέλος της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας του ΕΣΔΕΠ, με θέμα «Πανδημία και ασφαλές άνοιγμα των πανεπιστημίων».

Οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης επίσης αποφάσισαν να δώσουν συνέχεια στις δράσεις τους με διήμερο αποκλεισμό του ΑΠΘ αύριο και την Πέμπτη, μπροστά στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την τοποθέτηση αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ.

Στη Λάρισα θα γίνει, σήμερα, παρέμβαση εκπροσώπων φοιτητικών συλλόγων, υπ. διδακτόρων και καθηγητών, στον κοσμήτορα των Σχολών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στον ΕΛΚΕ, στις 12 το μεσημέρι.

Στάσεις εργασίας, κινητοποιήσεις και συσκέψεις θα γίνουν ακόμα στα Πανεπιστήμια Πατρών και Ιωαννίνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ