Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μετατίθεται για Σεπτέμβρη η «απόσυρση» των δυνάμεων των ΗΠΑ

Την απόφασή της να μεταθέσει την «αποχώρηση» των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβρη, όταν θα συμπληρώνονται 20 χρόνια από τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους που χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για τη ΝΑΤΟική επέμβαση, γνωστοποίησε χτες η κυβέρνηση Μπάιντεν. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε συμφωνήσει πέρυσι για την πλήρη «απόσυρση» των Αμερικανών στρατιωτών μέχρι το Μάη.

Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν αναμένεται να απασχολήσουν και τη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ (βλ. και το θέμα στη σελ. 4), ενώ την όξυνση των διεργασιών αναδεικνύουν και οι δηλώσεις του Αφγανού Προέδρου, Ασράφ Γάνι, για «ειρηνευτικό σχέδιο» που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, με φόντο παζάρια που εδώ και καιρό εντείνονται για τους όρους μιας πιθανής συμμετοχής των Ταλιμπάν σε ένα μεταβατικό σχήμα, μέχρι να προκηρυχθούν εκλογές με βάση τα νέα δεδομένα.

Στο μεταξύ, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χτες ότι η διάσκεψη για το Αφγανιστάν, που θα φιλοξενηθεί στην Κωνσταντινούπολη, θα ξεκινήσει στις 24/4 και θα διαρκέσει έως τις 4 Μάη. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται ως συνδιοργανωτές η Τουρκία, το Κατάρ και ο ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η διάσκεψη γίνεται μετά από πρόταση και των ΗΠΑ, αναδεικνύοντας πόσο πολύπλευρο είναι και το παζάρι που κλιμακώνει η Ουάσιγκτον με την Αγκυρα. Χτες, οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Αντ. Μπλίνκεν και Μ. Τσαβούσογλου, είχαν τηλεφωνική συνομιλία, ενώ τη συζήτηση εκτός από το Αφγανιστάν απασχόλησαν οι εξελίξεις στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ