Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΡΩΣΙΑ
Προειδοποιήσεις σε ΗΠΑ - ΕΕ για τις συνομιλίες στη Βιέννη

Τις έντονες αντιδράσεις του Ιράν και της Ρωσίας προκάλεσαν οι νέες κυρώσεις που επέβαλε την Τρίτη η ΕΕ σε 8 Ιρανούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, Χοσεΐν Σαλαμί, με πρόσχημα την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2019. Οι εν λόγω κυρώσεις επιβλήθηκαν ενώ έχουν ξεκινήσει στη Βιέννη «έμμεσες» συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν για τη συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και αμέσως μετά το σαμποτάζ των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, την Κυριακή, στο ιρανικό πυρηνικό συγκρότημα της πόλης Νατάνζ.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, ανέφερε ότι μετά τις κυρώσεις η χώρα του σταματά τις συνομιλίες με την ΕΕ σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «ειδικά σε ό,τι αφορά τομείς όπως η τρομοκρατία, τα ναρκωτικά, οι πρόσφυγες». Ο δε Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκτσί, ανήγγειλε στη Βιέννη πως παρά το σαμποτάζ στον πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ, οι ιρανικές αρχές θα προχωρήσουν στον εμπλουτισμό ουρανίου κατά 60%.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στην Τεχεράνη, αποδοκίμασε έντονα τη στάση της ΕΕ, προτρέποντάς την, αντί να επιβάλει κυρώσεις, να πάρει μέτρα για να αποτρέψει πιθανή κατάρρευση των συνομιλιών στη Βιέννη. «Το να μην ξέρει το δεξί χέρι τι κάνει το αριστερό είναι απλά καταστροφή. Αν πρόκειται όμως για εσκεμμένη ενέργεια στη μέση διαπραγματεύσεων, τότε δεν είναι πρόβλημα αλλά λάθος που είναι χειρότερο και από έγκλημα!», είπε χαρακτηριστικά.

Ο δε Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τζ. Ζαρίφ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ, παρά τη διάψευση του Λευκού Οίκου για οποιαδήποτε συμμετοχή στην επίθεση που έγινε στον πυρηνικό σταθμό, τις κάλεσε να προσέχουν, επισημαίνοντας ότι «θα έπρεπε να γνωρίζουν πως ούτε οι κυρώσεις ούτε το σαμποτάζ θα τους παράσχουν εργαλείο για τις συνομιλίες». Πρόσθεσε δε πως τέτοιες ενέργειες δυσκολεύουν την όποια διαπραγμάτευση.

Ακολούθησε συνάντηση του Ρώσου ΥΠΕΞ με τον Ιρανό Πρόεδρο, Χ. Ροχανί, με τον τελευταίο να εκθειάζει το ρόλο της Μόσχας στις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη.

Αργότερα χτες ανακοινώθηκε πως αναβάλλονται για αύριο Πέμπτη οι προγραμματισμένες για σήμερα έμμεσες συνομιλίες Αμερικανών και Ιρανών στη Βιέννη, με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει «αποφασισμένος» να τις συνεχίσει.

Πληροφορίες για «ιρανική επίθεση» σε ισραηλινό σκάφος

Ισραηλινά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες πως το ισραηλινό σκάφος «Hyperion» της εταιρείας PCC δέχθηκε «επίθεση Ιρανών», ενώ έπλεε ανοιχτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πληροφορίες ανέφεραν πως το σκάφος χτυπήθηκε από «ιρανικό πύραυλο ή τηλεκατευθυνόμενο αεροσκάφος», δίχως να προκληθούν θύματα.

Σε κάθε περίπτωση, το συμβάν καταγράφεται περίπου μία βδομάδα μετά από ανάλογη επίθεση που δέχθηκε ιρανικό σκάφος των Φρουρών της Επανάστασης, ενώ έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα ανοιχτά της Υεμένης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ