Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΙΝΑ
Καθημερινή κινητικότητα και αντιπαραθέσεις γύρω από την Ταϊβάν

Τις στρατιωτικές ασκήσεις τις οποίες αυτήν την περίοδο πυκνώνει γύρω από την Ταϊβάν υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά το Πεκίνο, ενώ ταυτόχρονα η Ταϊπέι ενισχύει σταθερά τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, σε μία ακόμα επιβεβαίωση της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας.

Σε ανακοίνωσή του για τα στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή, το Γραφείο Ταϊβανέζικων Υποθέσεων της κινεζικής κυβέρνησης σημείωσε ότι «η διοργάνωση των τρεχουσών ασκήσεων μάχης που οργανώνει ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας στα Στενά της Ταϊβάν αποτελούν αναγκαία ενέργεια για την αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης στα Στενά και για τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας μας». Εκπρόσωπος του Γραφείου έκανε λόγο για «απάντηση στην ανάμειξη εξωτερικών δυνάμεων και στις προκλήσεις από δυνάμεις που θέλουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν», καταλήγοντας: «Οι στρατιωτικές ασκήσεις και τα γυμνάσια σηματοδοτούν ότι δεν είναι απλά λέξεις η αποφασιστικότητά μας να εμποδίσουμε την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και τη συμπαιγνία ΗΠΑ - Ταϊβάν».

Στο μεταξύ, χτες έφτασαν στην Ταϊπέι ο Αμερικανός πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κρις Ντοντ και οι δύο διατελέσαντες αναπληρωτές ΥΠΕΞ επί κυβερνήσεων Ομπάμα και Μπους, Τζ. Στάινμπεργκ και Ρ. Αρμιταζ, τους οποίους υποδέχτηκε ο ΥΠΕΞ της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου. Αμερικανικά ΜΜΕ, μάλιστα, επικαλούμενα ανακοίνωση του ταϊβανέζικου ΥΠΕΞ, μετέδιδαν ότι σήμερα πρόκειται να συναντήσουν και την Πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ Βεν. Η δε εκπρόσωπος του ταϊβανέζικου ΥΠΕΞ, Τζοάν Ου, καλωσόρισε την επίσκεψη ως ένδειξη «της σταθερής στήριξης και φιλίας των ΗΠΑ προς την Ταϊβάν». Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα εκδόθηκαν οι «νέες κατευθύνσεις» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις σχέσεις ΗΠΑ - Ταϊβάν, «διευκολύνοντας» και αναβαθμίζοντας τις επαφές αξιωματούχων τους.

Αύριο η επίσκεψη του Ιάπωνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αύριο αναμένεται στις ΗΠΑ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα. Οι δύο πλευρές αναμένεται να συζητήσουν όλες τις εξελίξεις σε Ασία - Ειρηνικό και όχι μόνο, στο πλαίσιο της κοινής ανησυχίας που διατυπώνουν για τις «επιθετικές ενέργειες της Κίνας», της ανησυχίας τους στην πραγματικότητα για τη μεγάλη ισχυροποίηση της Κίνας στην ενδοϊμπεριαλιστική διαπάλη.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ιάπωνας πρωθυπουργός είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα κάνει επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν, ούτε ότι τα πρώτα ταξίδια των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της κυβέρνησης Μπάιντεν είχαν γίνει σε Τόκιο και Σεούλ.

Η Ουάσιγκτον ιεραρχεί σημαντικά την παραπέρα ενίσχυση των σχέσεών της με την Ιαπωνία, αλλά και και την ομαλότητα στις σχέσεις του Τόκιο με τους άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή, δεδομένης και της πολύπλευρης προσπάθειας της Κίνας να δομήσει δικές της συνεργασίες με διάφορα ανταλλάγματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η προσπάθεια του Πεκίνου να αξιοποιήσει τις ανακοινώσεις της ιαπωνικής κυβέρνησης για ρίψη εκατομμυρίων τόνου μολυσμένου νερού από τη Φουκουσίμα στη θάλασσα (βλέπε σχετικό θέμα στην ίδια σελίδα). Οι ανακοινώσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Νότιας Κορέας, με κινεζικά ΜΜΕ να σχολιάζουν ότι η ιαπωνική απόφαση «δείχνει πως η αποκαλούμενη "έννομη διεθνής τάξη πραγμάτων" που επικαλούνται οι ΗΠΑ είναι ουσιαστικά ψέμα, που εξυπηρετεί μόνο τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα αλλά αγνοεί τις ανησυχίες άλλων κρατών, ακόμα και συμμάχων των ΗΠΑ, όπως η Νότια Κορέα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ