Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητικό συλλαλητήριο χτες και πολύμορφη δράση από τους φοιτητικούς συλλόγους

Με πολύμορφη δραστηριότητα και ένα μεγάλο συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε χτες το διήμερο αποκλεισμού του ΑΠΘ από τους φοιτητικούς συλλόγους στη Θεσσαλονίκη, κόντρα στην εφαρμογή του νόμου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, διεκδικώντας παράλληλα την ασφαλή επαναλειτουργία των πανεπιστημίων.

Στο μαζικό και μαχητικό συλλαλητήριο με τα συνθήματα ενάντια στην καταστολή να κυριαρχούν, όπως «Κάτω τα χέρια από τους φοιτητές, έξω τα ΜΑΤ απ' όλες τις σχολές» και «Η καταστολή δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει», οι φοιτητές, έχοντας στο πλευρό τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου, κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και από εκεί στην Πρυτανεία του ΑΠΘ.

Νωρίτερα, στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Στέφανος Κότο τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι φοιτητές έσπασαν στην πράξη τον φόβο που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, ότι δεν θα δεχτούν ένα πανεπιστήμιο «με εξ αποστάσεως εκπαίδευση και διά ζώσης καταστολή».

Παράλληλα, συνεχίστηκαν όλη τη μέρα οι πρωτοβουλίες των φοιτητών για το ζωντάνεμα του Ιδρύματος. Το πρωί, στο πλαίσιο του αποκλεισμού του ΑΠΘ οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Χωροταξίας και Πολιτικών Μηχανικών έστησαν στην Εγνατία το αμφιθέατρο που έχουν στερηθεί, αναδεικνύοντας τα προβλήματα έλλειψης υποδομών και προσωπικού, ενώ το απόγευμα η δραστηριότητα συνεχίστηκε με υπαίθρια ψηφιακή συναυλία, με συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών, στα γρασίδια της Θεολογικής, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Νομικής.

Αποφασιστική απάντηση στο οργανωμένο σχέδιο για είσοδο της αστυνομίας στο Ιδρυμα

Μετά το συλλαλητήριο και λίγο πριν αρχίσει η προγραμματισμένη σύσκεψη συντονισμού των Φοιτητικών Συλλόγων στο ΑΠΘ, σημειώθηκε ένταση στην Εγνατία, έξω από την Πανεπιστημιούπολη, με εκτεταμένη χρήση χημικών από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί.

Οι Σύλλογοι έδωσαν αποφασιστική απάντηση περιφρουρώντας τον αγώνα τους, με νέα μαζική συγκέντρωση μπροστά στην κεντρική πύλη του ΑΠΘ, απαιτώντας με συνθήματα την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων, και κατήγγειλαν οργανωμένο σχέδιο για είσοδο αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ, με την αξιοποίηση της δράσης δυνάμεων που δεν έχουν σχέση με το φοιτητικό κίνημα.

«Οι φοιτητές δεν κάνουμε βήμα πίσω από το πανεπιστήμιο, τον ζωτικό μας χώρο. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα σχέδιο να φέρει τα ΜΑΤ μέσα στις σχολές μας, τις δυνάμεις καταστολής στο πανεπιστήμιο», τόνισε ο Τάσος Παπαδόπουλος, γραμματέας του ΣΦ Νομικής, κατά τη συγκέντρωση στην πύλη του Πανεπιστημίου, και πρόσθεσε πως για μία ακόμη φορά οι φοιτητές, με τη μαζική τους απάντηση, μέσα από την αγωνιστική δράση των συλλόγων τους έχουν καταφέρει να ανοίξουν το πανεπιστήμιο στους φοιτητές, στο λαό, στην κοινωνία, κλείνοντάς το στις δυνάμεις καταστολής και στα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης. «Οσο συνεχίζουν να σπέρνουν ανέμους καταστολής και αυταρχισμού θα θερίζουν θύελλες ανυποχώρητου αγώνα και συλλογικής πάλης», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησε η σύσκεψη των Φοιτητικών Συλλόγων, έξω από την Φιλοσοφική Σχολή. Μέσα σε ένα ενθουσιώδες κλίμα χειροκροτημάτων και συνθημάτων, στις τοποθετήσεις τους φοιτητές στάθηκαν στην επιτυχία του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος να ακυρώσει στην πράξη το σχέδιο για την είσοδο της αστυνομίας στο ΑΠΘ, τόνισαν την ανάγκη να απομονωθούν από τους Συλλόγους τα στοιχεία που με τη δράση τους ουσιαστικά δημιουργούν χώρο ώστε να προωθηθεί η αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης, και ανέδειξαν πως ο οργανωμένος και ανυποχώρητος αγώνας τους οδήγησε την κυβέρνηση να αναβάλει για τον Σεπτέμβρη τον σχεδιασμό για την εγκατάσταση αστυνομικών δυνάμεων στο ΑΠΘ.

Οι φοιτητές κατέληξαν σε νέο πρόγραμμα αγωνιστικής δραστηριότητας, με νέο διήμερο αποκλεισμό του ΑΠΘ στις 21 και 22 Απρίλη, συλλαλητήριο την Πέμπτη 22 Απρίλη, συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς και οργάνωση πολύμορφης δραστηριότητας μπροστά στην 9η Μάη, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν χτες από φοιτητικούς συλλόγους μαζί με εργατικά σωματεία σε Ξάνθη και Καβάλα. Φοιτητικό συλλαλητήριο έγινε το πρωί και στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ στα Γιάννενα οργανώθηκε διά ζώσης διάλεξη από τον Σύλλογο Παιδαγωγικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ