Τετάρτη 28 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνελήφθη ο καταδικασμένος ναζί Γιάννης Λαγός

Μετά και την άρση της ασυλίας του από το Ευρωκοινοβούλιο

Copyright 2020 The Associated

Συνελήφθη χτες στις Βρυξέλλες ο καταδικασμένος ναζί εγκληματίας Γιάννης Λαγός, μετά την άρση της ασυλίας του από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η βελγική αστυνομία ανέλαβε να εκτελέσει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του.

Ολα αυτά καθώς χτες πριν από τη σύλληψή του και την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για άρση της ασυλίας του με 658 ψήφους υπέρ, 25 κατά και 9 «παρών», είχε ενταθεί η φημολογία ότι επρόκειτο να καταφύγει στη Νορβηγία.

Πριν από την ψηφοφορία, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ είχε απευθυνθεί με επιστολή της στους ευρωβουλευτές ζητώντας τους να κάνουν το αυτονόητο και να ψηφίσουν υπέρ της άρσης της ασυλίας του καταδικασμένου ναζί εγκληματία.

Θυμίζουμε ότι από το Γενάρη του 2021 το ΚΚΕ είχε καταγγείλει την κυβέρνηση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απαράδεκτη καθυστέρηση της άρσης ασυλίας Λαγού.

Πλούσιο εγκληματικό παρελθόν

Θυμίζουμε ότι ο Λαγός καταδικάστηκε στη δίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής στις 7 Οκτώβρη 2020 για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, σε 13 χρόνια και 8 μήνες κάθειρξη, μαζί με όλη την ηγεσία, και τον Χρ. Παππά, που ακόμα διαφεύγει της σύλληψης. Αποφάσισε να ...«ανεξαρτητοποιηθεί» όταν η Χρυσή Αυγή δεν μπήκε στη Βουλή κρατώντας την έδρα του ευρωβουλευτή και ιδρύοντας μαζί με άλλα φασιστοειδή έναν νέο πολιτικό φορέα. Ο Λαγός εκμεταλλεύτηκε την ασυλία του ως ευρωβουλευτή και είχε διαφύγει έως τώρα της σύλληψης.

Είχε επίσης καταδικαστεί σε 8 μήνες φυλάκισης με αναστολή για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο», το 2013 (μαζί με τον Μίχο). Ως «περιφερειάρχης» Πειραιά ήταν, μεταξύ των άλλων, αυτός που έδωσε την εντολή στον πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γ. Πατέλη, να ενεργοποιήσει το τάγμα εφόδου με γραπτό μήνυμα για να επιτεθεί στον Παύλο Φύσσα.

Μετά τη δολοφονία, ο Λαγός ενημερώνεται, αρχικά από τον Γ. Σταμπέλο και στη συνέχεια από τον Πατέλη ο οποίος έχει ενημερωθεί από τον δολοφόνο Ρουπακιά, που είναι κρατούμενος. Επικοινωνεί και με τον αρχηγό της εγκληματικής συμμορίας, Ν. Μιχαλολιάκο, για να αρχίσει η συγκάλυψη. Καθοδηγητικό ρόλο είχε και στη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα στις 12/9/2013. Πριν και κατά τη διάρκεια της επίθεσης επικοινωνεί με τον Α. Πανταζή, επικεφαλής του τάγματος εφόδου του Περάματος, και άλλους για να πανηγυρίσει ότι «τους μακελέψαμε».

Επίσης, μαζί με τους άλλους εγκληματίες ναζιστές Παναγιώταρο και Μίχο, στις 8/8/2013 στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, είχε καταγραφεί να λέει «οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ (...) θα εξαφανιστούν από εδώ πέρα μέσα», προαναγγέλλοντας την επίθεση. Ο Λαγός είχε προαναγγείλει στην καφετέρια «Αίνιγμα» και τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ