Τετάρτη 28 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στενάζουν υγειονομικοί και ασθενείς από τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα ΚΥ

Eurokinissi

«

Εκτός κάδρου» εξακολουθεί να κρατάει η κυβέρνηση την ανάγκη ενίσχυσης με κάθε μέσο των δομών δημόσιας Υγείας, σε μια προσπάθεια να συντηρεί τον κάλπικο εφησυχασμό για το «τέλος της περιπέτειας» που εξασφαλίζεται με την «αυτοδιάγνωση» και τους εμβολιασμούς. Την ίδια στιγμή, η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία και οι χιλιάδες χρόνιοι ασθενείς χωρίς ιατρική παρακολούθηση και θεραπείες μαρτυρούν τον «Γολγοθά» που ανεβαίνουν υγειονομικοί και νοσηλευόμενοι στο εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας. Το ίδιο μαρτυρούν οι δεκάδες διασωληνωμένοι που και χτες έψαχναν ένα κρεβάτι ΜΕΘ, οι νέες εισαγωγές μόνο για Covid που έφτασαν τις 367, με τις εισαγωγές για άλλες νόσους σε ελάχιστες εναπομείνασες κλινικές και τμήματα, με τη χώρα να μετράει 9.500 νεκρούς από κορονοϊό σε μόλις 6 μήνες. Κι ενώ κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι τρίβουν τα χέρια τους για το άνοιγμα όπως όπως του Τουρισμού, με τα γνωστά «πρωτόκολλα» των κερδών τους, τα νοσοκομεία στενάζουν από τις ελλείψεις, τα ράντζα, με τους εργαζόμενους να έρχονται αντιμέτωποι ακόμα και με την απληρωσιά (βλ. και θέμα δίπλα).

Οχι στα νοσοκομεία μιας νόσου

Σήμερα, Τετάρτη, το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ερυθρό Σταυρό» προχωρά σε στάση εργασίας (12 μ.μ. - 3 μ.μ.) και κινητοποίηση στην πύλη του νοσοκομείου, με τη στήριξη της ΕΙΝΑΠ. Το Σωματείο απαιτεί το άνοιγμα του νοσοκομείου σε όλους τους ασθενείς κι όχι να παραμένει μιας νόσου. Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, τη μονιμοποίηση όλων των «ελαστικά» εργαζομένων και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας που έχει μείνει εκτός στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Η κατάσταση στο νοσοκομείο παραμένει ασφυκτική. Λειτουργεί με τους γνωστούς ...12 παθολόγους. Για τις 256 κενές θέσεις νοσηλευτικής, η κυβέρνηση ενίσχυσε το νοσοκομείο με 25 επικουρικούς νοσηλευτές που θα απολυθούν, όταν σε όλους τους κλάδους τα οργανικά κενά του "Ερυθρού" ξεπερνούν το 40%. Ο "Ερυθρός" - όπως και όλα τα νοσοκομεία - δεν αδειάζει. Παραμένει γεμάτο», λέει ο Νίκος Καλογερής, μέλος του ΔΣ του Σωματείου.

Σε ...εμβολιαστικό κέντρο μετατρέπεται το Νοσοκομείο Μεσολογγίου

«Ενα έργο καθαρά της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το οποίο (...) η απροθυμία να υπάρχουν δομές ΠΦΥ και να στελεχωθούν με προσωπικό, το φόρτωσαν με αυθαίρετες αποφάσεις στα νοσοκομεία. Χωρίς να λογαριάσουν προσωπικό, χώρους, υποδομές... Αποτέλεσμα πολλά νοσοκομεία να στενάζουν και να δυσλειτουργούν ως δομές δευτεροβάθμιας φροντίδας Υγείας υπό το βάρος των εμβολιαστικών κέντρων». Τα παραπάνω καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου, σημειώνοντας ότι σαν να μην έφτανε ο συνωστισμός που σημειώνεται ήδη λόγω της ανυπαρξίας υποδομών «χρεώνουν στο νοσοκομείο μας άλλες έξι εμβολιαστικές γραμμές (σύνολο 8). Σε ποιο χώρο; Με ποιο ιατρικό προσωπικό; Με ποιες επισκέπτριες Υγείας;». Και διαμηνύουν ότι η λειτουργία των 8 εμβολιαστικών γραμμών είναι εκτός των καθηκόντων του νοσοκομείου, προκαλεί δυσλειτουργία αφού οι ολιγάριθμοι γιατροί είναι αδύνατον να τις καλύψουν, ενώ ταυτόχρονα λείπει και το λοιπό προσωπικό που απαιτείται. «Εκτός αν κλείσουν τα τμήματα και οι κλινικές και γίνει όλο το νοσοκομείο... εμβολιαστικό κέντρο», αναφέρουν, σημειώνοντας ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται αντίκειται σε κάθε κανόνα τήρησης αποστάσεων και μη συνωστισμού, αφήνοντας για το τέλος «τον πιο σοβαρό λόγο. Δηλαδή την μετατροπή του νοσοκομείου σε δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας - εμβολιαστικό κέντρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κάλυψη των αναγκών υγείας των πολιτών της περιοχής μας».

Ο ένας πάνω στον άλλο εμβολιάζονται στη Μυτιλήνη

«Υστερα από διαμαρτυρίες πολλών ασφαλισμένων και συνταξιούχων πολιτών της Μυτιλήνης και έχοντας προσωπική εικόνα από στελέχη του συνταξιουχικού κινήματος», η Παλλεσβιακή Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και συναφών φορέων και η Ενωση Συνταξιούχων Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου Λέσβου καταγγέλλουν την «απαράδεκτη κατάσταση σε ό,τι έχει σχέση με τη διεξαγωγή του εμβολιασμού πολιτών στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης (πρώην ΙΚΑ)».

«Αν είναι δυνατόν μέσα σε ένα δωματιάκι, καλά καλά δεν είναι 10 τ.μ., να εμβολιάζονται 4 άνθρωποι συγχρόνως, χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις που πρέπει να έχει ο ένας από τον άλλον! Καθημερινά, στις ανακοινώσεις τους οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι, αλλά και τα μέλη της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας για την πανδημία ενημερώνουν ότι η τήρηση αποστάσεων είναι ένα από τα βασικά μέτρα προστασίας των πολιτών έναντι του κορονοϊού. Πώς προστατεύονται λοιπόν οι πολίτες; (...) Είναι σωστό και λογικό με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας των ανθρώπων και των υγειονομικών που βρίσκονται μέσα στο κτίριο, καθημερινά να συνωστίζονται 8 - 9 άτομα, πολίτες και υγειονομικοί, σε δυο μικρά δωματιάκια που δεν ξεπερνούν τα 20 τ.μ.;», σημειώνουν τα σωματεία συνταξιούχων και απαιτούν την άμεση επίλυση του προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως και οι προηγούμενες - έχει δώσει «ζεστό» χρήμα, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματικούς ομίλους Υγείας, και την ίδια στιγμή αρνείται όχι μόνο να στελεχώσει και να εξοπλίσει με υποδομές, μόνιμο προσωπικό κι εξοπλισμό την ΠΦΥ, αλλά το 2021 έκοψε επιπλέον 96 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα έχει ανακοινώσει το σχεδιασμό για παραχώρηση του εμβολιασμού στον ιδιωτικό τομέα, πάντα με το αζημίωτο. Κατά τ' άλλα προσπαθεί να θολώσει την εγκληματική πολιτική της με αναφορές για «νέα» εμβολιαστικά κέντρα, αποσιωπώντας ότι αυτά προέρχονται από τη μετατροπή και της δημόσιας ΠΦΥ σε μιας νόσου, από το κλείσιμο τμημάτων και ιατρείων στα Κέντρα Υγείας, με χιλιάδες ραντεβού να βρίσκονται στον «αέρα» σε μια νύχτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ