Σάββατο 8 Μάη 2021 - Κυριακή 9 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΙΔΕΙΑ
Χωρίς ουσιαστικά μέτρα η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία από Δευτέρα

Χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας επιστρέφουν από τη Δευτέρα στα σχολεία όλοι οι μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το τρίπτυχο - κλειδί που θα μπορούσε να προσφέρει μια στοιχειώδη θωράκιση από την πανδημία στα σχολεία, δηλαδή αξιοποίηση επιπλέον χώρων, εξασφάλιση προσωπικού για την αραίωση του πληθυσμού μαθητών και εκπαιδευτικών στις τάξεις, και ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία, παρέμεινε αίτημα ανικανοποίητο όλη τη χρονιά. Και τώρα, στην εκπνοή της, μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στα σχολεία με τους ίδιους και χειρότερους όρους που ίσχυαν όταν αυτά εξαναγκάστηκαν σε κλείσιμο, με την κυβέρνηση να φορτώνει τα πάντα στην «ατομική ευθύνη» και την «αυτοδιάγνωση» των self tests, που όπως απέδειξε και το «πείραμα» του ανοίγματος των Λυκείων πριν το Πάσχα που με το που άνοιξαν άρχισαν και πάλι να κλείνουν τμήματά τους, ή και ολόκληρα, λόγω κρουσμάτων, κάθε άλλο παρά αρκούν από μόνα τους.

Παράλληλα, η ύλη κατά κοινή ομολογία έχει προχωρήσει με πολύ αργούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης, ενώ στα μεγάλα μορφωτικά κενά που δημιουργήθηκαν έρχονται να προστεθούν και ψυχοκοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε στους μαθητές ο παρατεταμένος εγκλεισμός. Για όλα αυτά το υπουργείο Παιδείας καθησυχάζει με αοριστίες και παραπέμπει σε σχετικές οδηγίες του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής που έχουν αποσταλεί στα σχολεία, ενώ δεν έχει παρουσιάσει ούτε μία επίσημη αποτίμηση της πραγματικής κατάστασης και των απωλειών που έχουν υποστεί οι μαθητές από το lockdown.

Ουσιαστικά το βάρος πέφτει στους εκπαιδευτικούς να εκτιμήσουν και να καταβάλουν για άλλη μια φορά τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να σταθούν δίπλα στις ανάγκες των μαθητών τους, ενώ ποικιλοτρόπως εκφράζεται και η ανησυχία των γονιών για την ασφάλεια των παιδιών τους στα σχολεία, χωρίς ουσιαστικά μέτρα που θα τα προστάτευαν.

Επιπλέον, τις προηγούμενες μέρες το υπουργείο Παιδείας έσπειρε σύγχυση, καθώς στην εγκύκλιο της αρμόδιας υφυπουργού και τις οδηγίες που στάλθηκαν στα σχολεία γίνεται λόγος για δύο υποχρεωτικά self tests τη βδομάδα (κάθε Δευτέρα και Τετάρτη) για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά στην αντίστοιχη ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 5 Μάη γίνεται λόγος για τουλάχιστον ένα υποχρεωτικό τεστ «αυτοδιάγνωσης» πριν από κάθε Δευτέρα.

Στο μεταξύ, από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε η σταδιακή επανέναρξη λειτουργίας και για κάποιες από τις δομές Κατάρτισης. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε ότι από τη Δευτέρα 17 Μάη θα επαναλειτουργήσουν τα εργαστήρια και οι πρακτικές ασκήσεις για τους σπουδαστές στα δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, καθώς και στα κολέγια, το έτος μαθητείας για τα ΕΠΑΛ και ο Α' και Β' κύκλος στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η επαναλειτουργία γίνεται με υποχρεωτικό self test μια φορά τη βδομάδα, κάθε Δευτέρα, ενώ δεν ανακοινώθηκε τίποτα για άλλα μέτρα προστασίας, όπως και για άλλες εκπαιδευτικές δομές (π.χ. ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ), ή κάποιο χρονοδιάγραμμα για διά ζώσης θεωρητικά μαθήματα. Κι αυτά την ίδια στιγμή που τα πανεπιστήμια παραμένουν πάνω από έναν χρόνο κλειστά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ