Τρίτη 11 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Στα «βήματα» του κεφαλαίου οι προτάσεις για τις Πολιτιστικές Διαδρομές

Στα «βήματα» του κεφαλαίου «περπατάνε» οι πέντε προτάσεις για «πολιτιστικές διαδρομές» που έχουν κατατεθεί για χρηματοδότηση στο λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, όπως τις παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη.

Οι προτάσεις αυτές, «Στα βήματα του αποστόλου Παύλου», «Πολιτιστική Εγνατία Οδός», «Ο δρόμος προς τη Δύση, από τον Ομηρο στον Θερβάντες», «Μνημειακά έργα κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη μυκηναϊκή εποχή» και «Δίκτυο καστρών από το Βυζάντιο έως την Οθωμανοκρατορία», αφορούν αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε Θεσσαλονίκη, Βέροια, Αμφίπολη, Νικόπολη, Ροδόπη, Καστοριά, Πέλλα, Γιάννενα, Ολυμπία, Ναύπακτο, Κέρκυρα, Βοιωτία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Ηλεία, Πάτρα, Αστρος, Ζάκυνθο και Σούλι.

Στόχος των πολιτιστικών διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι αφενός ιδεολογικός αφού εξαρχής, από τη σύστασή του, ορίζονται ως ένα μέσο όπου «η πολιτιστική κληρονομιά διαφόρων χωρών συμβάλλει στην κοινή ευρωπαϊκή κληρονομιά» - όπως βαφτίζεται η προσπάθεια να φέρουν στα μέτρα των σημερινών στόχων της ΕΕ την Ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά - και αφετέρου να λειτουργήσουν ως «κράχτης» για τα κέρδη του κεφαλαίου, ιδιαίτερα σε κλάδους όπως ο Τουρισμός, για τους οποίους η πολιτιστική κληρονομιά προσδίδει προστιθέμενη αξία.

«Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου», «δημιουργία αναπτυξιακών προϋποθέσεων και ευκαιριών για τις επιχειρήσεις», «προσέλκυση νέων επενδύσεων» είναι μερικές από τις φράσεις που χρησιμοποίησε η υπουργός και μάλιστα σημείωσε ότι οι πολιτιστικές διαδρομές στοχεύουν και στην «εξασφάλιση πόρων για τη συντήρηση των πολιτιστικών υποδομών που συνδέονται με αυτές», ανοίγοντας και εδώ, στα βήματα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της χρόνιας υποχρηματοδότησης, διάπλατα «πόρτες» και «παράθυρα» για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του πολιτιστικού πλούτου.

Παράλληλα, η Λ. Μενδώνη δεν ξεκαθάρισε στη συνέντευξη Τύπου αν τα έργα θα υλοποιηθούν με αυτεπιστασία ή θα δοθούν σε αναδόχους και με τι όρους. Εντύπωση, τέλος, προκάλεσε η ιδιαίτερη αναφορά στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ειδικότερα στα μνημεία που αφορούν τη διαδρομή της «Πολιτιστικής Εγνατίας Οδού», όταν η σημερινή κυβέρνηση προκρίνει ως λύση την απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου και την επανατοποθέτησή τους, ενώ μπορούν να αναδειχθούν «κατά χώραν» («in situ») αφού σε αντίθετη περίπτωση, τεμαχισμού, κατακερματισμού ή εκρίζωσής τους, το μνημειακό σύνολο θα υποστεί ανεπίστρεπτη βλάβη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ