Τρίτη 11 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ»
Σχετικά με τη χρηματοδότηση ταινιών από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Πολλές είναι οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στον χώρο των κινηματογραφιστών σχετικά με τη χρηματοδότηση των κινηματογραφικών προτάσεων από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Οπως αναφέρουν, στην τελευταία έγκριση χρηματοδότησης ταινιών, που ανακοινώθηκε στις 28 Απρίλη, περιλαμβάνονται και ταινίες μελών της κριτικής επιτροπής.

Σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών» αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το ζήτημα που προέκυψε αποτελεί μόνο την κορυφή στο παγόβουνο της κυβερνητικής πολιτικής για τον κινηματογράφο. Επιρρίπτει ευθύνες σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις «για τον προσανατολισμό του κινηματογράφου στη λεγόμενη εξωστρέφεια και στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων της κινηματογραφικής βιομηχανίας, με τη μετατροπή της χώρας σε κινηματογραφικό πλατό χαμηλού κόστους για τα κινηματογραφικά μονοπώλια». Αλλωστε, «ο παραμερισμός των εργαζομένων και δημιουργών του κινηματογράφου και η προσπάθεια υπαγωγής της κινηματογραφικής δημιουργίας στις προδιαγραφές της αξιοποίησης των κεφαλαίων και της κυρίαρχης ιδεολογίας συμβαδίζουν με την πολύπλευρη υποβάθμιση του ΕΚΚ και των διαδικασιών του, και με τη σταδιακή αντικατάσταση των αρμοδιοτήτων του από το ΕΚΟΜΕ, το οποίο από την ίδρυσή του κιόλας αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση αυτής της πολιτικής.

Η ΔΕΣ θεωρεί ότι η μόνη διέξοδος από το συγκεκριμένο πρόβλημα που ανέκυψε είναι η εκ νέου εξέταση των προτάσεων, υπό όρους ανταποκρινόμενους στις ουσιαστικές και τυπικές απαιτήσεις μιας αδιάβλητης διαδικασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ