Τρίτη 18 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ
Η σκληρή ταξική κρησάρα απέτρεψε πολλούς

Λίγοι παραπάνω από 2.500 αλλοδαποί πήραν μέρος στις εξετάσεις απόκτησης πιστοποίησης επάρκειας γνώσεων για την πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ), που διεξήχθησαν την Κυριακή και η επιτυχία σε αυτές αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για όποιον αλλοδαπό στη χώρα μας επιθυμεί να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Οι εξετάσεις αυτές, όπως και η σχετική νομοθεσία, δείχνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να αυξήσει τις δυσκολίες για αυτούς τους ανθρώπους, που μένουν εδώ και χρόνια στη χώρα μας με επιπρόσθετα ταξικά εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης η ανάρτηση της λεγόμενης «τράπεζας θεμάτων» (500 τον αριθμό σε γλώσσα, ιστορία, γεωγραφία, πολιτικούς θεσμούς) έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αφού στην πλειονότητά τους προϋποθέτουν υψηλό επίπεδο πολύπλευρων και εξειδικευμένων γνώσεων, με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, που δεν έχουν καμία σχέση με τον βαθμό ένταξης των αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία.

Οι εξεταζόμενοι προσήλθαν σε 8 εξεταστικά κέντρα, αφού αυτό της Κομοτηνής δεν λειτούργησε. Πρόκειται για τα εξεταστικά κέντρα της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, του Ηρακλείου, της Πάτρας, των Ιωαννίνων, της Λάρισας και της Τρίπολης. Συνολικά, προσήλθε περίπου το 90%, ενώ η μη προσέλευση εξεταζομένων οφειλόταν κύρια στην πανδημία του κορονοϊού. Σε αυτούς θα επιστραφεί το παράβολο των 150 ευρώ που έχουν καταβάλει και θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις τον ερχόμενο Νοέμβρη. Η συντριπτική πλειοψηφία των εξεταζομένων ήταν αλβανικής καταγωγής.

Επίσης, υπάρχουν καταγγελίες ότι υπήρχε ανοργανωσιά στα εξεταστικά κέντρα, με πολύωρη αναμονή για την αναμετάδοση των θεμάτων, στη διαδικασία της εξέτασης, αλλά και στα προληπτικά μέτρα για την πανδημία, με αρκετές περιπτώσεις συνωστισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ