Τρίτη 18 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να συγκληθεί άμεσα η ΓΣ του ΚΕΘΕΑ

Δεύτερη ανοιχτή επιστολή των 14 Συλλόγων Οικογένειας και Φίλων ΚΕΘΕΑ προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον διορισμένο πρόεδρο του Κέντρου

Από τη συναυλία στήριξης του ΚΕΘΕΑ το 2019

INTIME NEWS

Από τη συναυλία στήριξης του ΚΕΘΕΑ το 2019
Την άμεση σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΚΕΘΕΑ απαιτούν δεκατέσσερις Σύλλογοι Οικογένειας και Φίλων του Οργανισμού, μετά τις διαδοχικές διασκέψεις που είχαν οι εκπρόσωποί τους, αρχικά με τον, διορισμένο από την κυβέρνηση, πρόεδρο του ΚΕΘΕΑ, Χ. Λιάπη, και στη συνέχεια με την υφυπουργό Υγείας, Ζ. Ράπτη.

Με τη δεύτερη ανοιχτή επιστολή αναφέρουν: «Τα συμπεράσματά μας, τις αποφάσεις μας και τις θέσεις μας υπό το φως των όσων ελέχθησαν σ' αυτές τις διασκέψεις πάνω στο προσχέδιο νόμου για τη λειτουργία και τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ».

Ξεκινώντας με την παρατήρηση ότι το προσχέδιο ήταν η συνέχεια της κατάργησης του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ το 2019, όταν «κυριολεκτικά εν μια νυκτί (...) καθαιρέθηκε το εκλεγμένο και άμισθο ΔΣ ενός οργανισμού με πανελλήνια και διεθνή ακτινοβολία, για να αντικατασταθεί από πρόσωπα με ελλιπή έως μηδενική προσφορά πάνω στο πρόβλημα των εξαρτήσεων, απλώς και μόνο επειδή ήταν επιλογές αρεστές στην κυβέρνηση».

Και συνεχίζουν: «Το ΚΕΘΕΑ όμως δεν είναι ούτε πρέπει να γίνει πεδίο πολιτικών σκοπιμοτήτων για να ικανοποιηθούν όσοι έχουν συμφέροντα από την αλλοίωση της φιλοσοφίας του και της δομής του.

Το ΚΕΘΕΑ, από τη σύστασή του μέχρι και σήμερα, είναι ένας οργανισμός που η λειτουργία του στηρίχθηκε πάνω σε αρχές και αξίες με επίκεντρο τον Ανθρωπο. Η αλληλεγγύη, η ανιδιοτέλεια, η εθελοντική προσφορά και η αδελφοσύνη είναι οι υπέρτατες αξίες των θεραπευτικών του κοινοτήτων που καταξίωσαν το ΚΕΘΕΑ στη συνείδηση του ελληνικού λαού ανεξάρτητα από τις κομματικές του πεποιθήσεις. Εναν τέτοιο οργανισμό η πολιτεία οφείλει να τον σέβεται και να τον υποστηρίζει με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Αντί όμως αυτού του σεβασμού και της - με κάθε τρόπο - υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ, μετά την πρώτη επίθεση γίναμε μάρτυρες μιας δεύτερης και πιο ξεκάθαρης επίθεσης. Το διορισμένο ΔΣ συνέταξε το απαράδεκτο προσχέδιο νόμου το οποίο έφτασε στα χέρια μας και μετά τις έντονες διαμαρτυρίες μας, μας έγινε η "χάρη" να εκφέρουμε κι εμείς άποψη!

Η άποψή μας διατυπώθηκε ξεκάθαρα και τεκμηριωμένα στην πρώτη μας ανοιχτή επιστολή η οποία σας κοινοποιήθηκε. Πέραν των επιμέρους θέσεων αυτής της επιστολής, τρεις ήταν οι κυρίαρχες.

- Επαναφορά του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.

- Διατήρηση του στεγνού θεραπευτικού μοντέλου των προγραμμάτων του, χωρίς κανένα υποκατάστατο.

- Γενναία χρηματοδότηση των δομών του και μόνιμοι διορισμοί για τους θεραπευτές του».

Οπως σημειώνουν οι 14 Σύλλογοι Οικογένειας, παρουσιάζοντας τις παραπάνω θέσεις στο υπουργείο Υγείας και το διορισμένο ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, «αυτά που αποκομίσαμε από τους συνομιλητές μας ήταν πλήρως απογοητευτικά ξεκινώντας από την ελάχιστα κρυμμένη υποτίμηση των εκπροσώπων μας, τη χειριστική στη συνέχεια αντιμετώπισή τους, μέχρι την τελική ξεκάθαρη άρνηση να ληφθούν υπόψη οι προβληματισμοί και οι προτάσεις μας. Προβληματισμοί και προτάσεις που είναι γεννήματα μακροχρόνιας και επώδυνης διαδρομής στον κόσμο των εξαρτήσεων και της τελικής νικηφόρας εξόδου των αγαπημένων μας προσώπων από αυτόν, με τη βοήθεια του ΚΕΘΕΑ.

Απαντάμε λοιπόν στις χειριστικές προσκλήσεις που μας έγιναν να συμμετάσχουμε στη δήθεν βελτίωση ενός απαράδεκτου και καταστροφικού για το ΚΕΘΕΑ προσχεδίου με τρία βροντερά ΔΕΝ.

ΔΕΝ θα γίνουμε συνένοχοι ενός προσχεδιασμένου θανάτου του ΚΕΘΕΑ.

ΔΕΝ θα στείλουμε τους εξαρτημένους νέους από την παράνομη "πιάτσα" στη νόμιμη "πιάτσα" των υποκατάστατων.

ΔΕΝ θα σταματήσουμε τους αγώνες μας μέχρι να αποσυρθεί το απαράδεκτο προσχέδιο του δοτού ΔΣ του ΚΕΘΕΑ».

Την επιστολή υπογράφουν οι εξής Σύλλογοι Οικογένειας και Φίλοι του ΚΕΘΕΑ: APIAΔNH (Κρήτη), ΔIABAΣH, ΠΛEYΣH, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΣΤΡΟΦΗ (Αθήνα), ΕΞΟΔΟΣ (Λάρισα), ΗΠΕΙΡΟΣ (Ηπειρος), ΙΘΑΚΗ (Θεσσαλονίκη), KIBΩTOΣ (Καβάλα & Αλεξανδρούπολη), ΚΥΤΤΑΡΟ (Καλαμάτα), NOΣTOΣ (Πειραιάς), ΟΞΥΓΟΝΟ (Πάτρα), ΠIΛOTOΣ (Βόλος), ΚΑΛΥΜΝΟΣ (Κάλυμνος).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ