Σάββατο 26 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Πανικός στην κυβέρνηση!

Με «κόλπα», εκβιασμούς κι απειλές το υπουργείο Γεωργίας επιχειρεί να «κρατήσει» έξω από την κινητοποίηση τους βαμβακοπαραγωγούς

Κι ενώ οι αγρότες όλης της χώρας είναι πανέτοιμοι να πάρουν τα τρακτέρ τους για να βγουν στις εθνικές οδούς, πανικός επικρατεί στην κυβέρνηση, που προσπαθεί με σπασμωδικές ενέργειες να συγκρατήσει το νέο αγροτικό ξεσηκωμό.

Το μέγεθος του πανικού των κυβερνώντων μπροστά στην αγωνιστική αποφασιστικότητα των ξωμάχων δείχνει και η χτεσινή απαράδεκτη και προκλητική απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ - δηλαδή του υπουργείου Γεωργίας - με βάση την οποία υποχρεώνονται οι βαμβακοπαραγωγοί που δεν έχουν ακόμα παραδώσει την παραπάνω από την ηρτημένη παραγωγή ποσότητα του προϊόντος τους, η οποία βρίσκεται σε «εκκρεμότητα» μέχρι την εξέταση των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί, να φορτώσουν το βαμβάκι τους στις πλατφόρμες των τρακτέρ, ή άλλων μεταφορικών μέσων και να το προσκομίσουν, το αργότερο μέχρι αύριο βράδυ, στα εκκοκκιστήρια, όπου θα καταγραφεί από τα αρμόδια όργανα του ΟΠΕΚΕΠΕ και θα παραδοθεί.

Είναι φανερός ο «τελεσιγραφικός» χαρακτήρας της παραπάνω απόφασης, καθώς οι παραγωγοί καλούνται, εντός 48ώρου - και μάλιστα μέσα στο Σαββατοκύριακο - να μεταφέρουν το προϊόν τους, στα εκκοκκιστήρια. Εμμέσως, δε, πλην σαφώς, απειλούνται πως αν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν προκάνουν να μεταφέρουν, μέχρι αύριο το βράδυ, το βαμβάκι τους στα εκκοκκιστήρια, τότε δε θα εξεταστούν οι ενστάσεις τους κι έτσι δε θα επιδοτηθούν γι' αυτές τις ποσότητες του προϊόντος τους!

Είναι, τουλάχιστον, περίεργη η «πρεμούρα» την κυβέρνησης, πολύ περισσότερο που, ενώ τώρα δείχνει να βιάζεται, πριν λίγες μέρες αποφάσισε, αιφνιδίως και άνευ ουσιαστικού λόγου - μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ πάντα - να κλείσει, για ολόκληρη τη βδομάδα που πέρασε, τα εκκοκκιστήρια, για να διενεργηθεί ένα ακόμα ισοζύγιο. Να σημειωθεί, δε, ότι παραμένει άγνωστο το πότε ακριβώς θα ξανανοίξουν τα εκκοκκιστήρια, καθώς, όπως αναφέρεται στη χτεσινή απόφαση, «αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ισοζυγίων ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα δώσει εντολή για την ταυτόχρονη επανέναρξη των παραλαβών».

Είναι, λοιπόν, «ηλίου φαεινότερον» ότι ανακοινώνοντας - μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ - αυτή την απόφαση το υπουργείο Γεωργίας επιχειρεί να «κρατήσει» πολλούς από τους βαμβακοπαραγωγούς έξω από τη νέα, πανελλαδική αγροτική κινητοποίηση που ξεκινάει μεθαύριο. Ιδιαίτερα ενδιαφέρεται να «μπλοκάρει» στα εκκοκκιστήρια τα τρακτέρ των βαμβακοπαραγωγών της Θεσσαλίας, ώστε να πάνε όσο το δυνατόν λιγότεροι στα Τέμπη και, μάλιστα, από αυτούς, οι οποίοι πρωτοστατούν και σ' αυτές τις κινητοποιήσεις.

Εκτός αυτού, οι εμπνευστές της κατάπτυστης και εκβιαστικής απόφασης ελπίζουν ότι, «στριμώχνοντας» τα χρονικά περιθώρια, θα καταφέρουν να μείνουν, τελικά, κάποιες ποσότητες βαμβακιού εκτός επιδότησης. Και το υπουργείο Γεωργίας επιδιώκει με κάθε τρόπο να το πετύχει αυτό, καθώς όλοι, πλέον, εκτιμούν ότι η φετινή παραγωγή βαμβακιού θα είναι πολύ αυξημένη και μπορεί να πλησιάζει τους 1.300.000 τόνους.

Θα πρέπει, όμως, να καταλάβει η κυβέρνηση πως με αλχημείες, απειλές και παρανομίες δεν μπορεί να παραπλανήσει τους αγρότες και να συγκρατήσει τη χιονοστιβάδα των κινητοποιήσεων.

«Οπως έστρωσε, έτσι θα κοιμηθεί» η κυβέρνηση και ο Β. Αργύρης ας πρόσεχε όταν περιδιαβαίνοντας από χωρίου εις χωρίον της Θεσσαλίας, «έσπερνε» ψεύδη και «πουλούσε μούρη»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ