Σάββατο 22 Μάη 2021 - Κυριακή 23 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Στον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

«Η ζωή μας σμπαραλιάζεται από τη δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα»

Ξεροστάλιασμα στο μικρομάγαζο από το πρωί μέχρι το βράδυ, ούτε μια μέρα ξεκούρασης τη βδομάδα, η οποία πια ξεπερνάει τις 60 ώρες δουλειάς, χρέη και μείωση εισοδήματος και ένας ακόμα πιο αδυσώπητος ανταγωνισμός με τους επιχειρηματικούς ομίλους: Αυτή είναι η πραγματικότητα που έχουν να αντιμετωπίσουν χιλιάδες φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι, όπως διαμορφώνεται ακόμα πιο επιθετική με τη σταδιακή επάνοδο στην «κανονικότητα» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση.

Μια «κανονικότητα» που βεβαίως αφορά τα μονοπώλια και όχι τη φτωχολογιά, κάτι που φάνηκε με το «καλημέρα», αφού η κυβέρνηση φρόντισε να ενσωματώσει στην ΚΥΑ με τα «μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας» το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές 16 και 23 Μάη, βάζοντας το μαχαίρι στον λαιμό τόσο για χιλιάδες εμποροϋπάλληλους όσο και για τους μικρούς επαγγελματίες.

Πρόκειται για ένα ακόμα πλήγμα στην κυριακάτικη αργία, στο όνομα της «αύξησης του τζίρου», δηλαδή της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που όπως φαίνεται θα έχει και συνέχεια, εξαναγκάζοντας τους αυτοαπασχολούμενους να εργάζονται ατέλειωτες ώρες, διαλύοντας και τον πιο στοιχειώδη οικογενειακό προγραμματισμό, υποβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής τους.

Το δίλημμα που βάζει η κυβέρνηση στους φτωχούς επαγγελματίες είναι είτε εξαντλητική δουλειά για μια οριακή επιβίωση, είτε λουκέτο και χρεοκοπία. Και κάπως έτσι «το δικαίωμά μας στην ξεκούραση, ο ελεύθερος χρόνος - ατομικός και οικογενειακός - πάει περίπατο», σημειώνει χαρακτηριστικά η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, που καλεί σε σύσκεψη συντονισμού συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων την ερχόμενη Δευτέρα. Η ΟΒΣΑ αναδεικνύει ακόμα ότι η κυβερνητική απόφαση για άνοιγμα αυτές τις δύο Κυριακές είναι «προπομπός» των όσων θα ακολουθήσουν αν περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο της «διευθέτησης» του εργάσιμου χρόνου, που ξηλώνει εντελώς την κυριακάτικη αργία για τους περισσότερους κλάδους της οικονομίας. «Πρόκειται για μέτρα που παίρνονται για το χατίρι των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων και αλυσίδων, των σούπερ μάρκετ, που οξύνουν τον ανταγωνισμό σε βάρος μας», επισημαίνει η ΟΒΣΑ.

Οπως καταγγέλλουν άλλωστε οι αυτοαπασχολούμενοι, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας για δεκάδες κλάδους θα συμπαρασύρει και χιλιάδες μικροεπαγγελματίες άλλων κλάδων, όπως εκείνοι που δραστηριοποιούνται στις επισκευές, στη συντήρηση μηχανημάτων κ.ο.κ. «Το Εμπόριο έκανε την αρχή με τις 32 Κυριακές επί ΣΥΡΙΖΑ, όλοι οι άλλοι κλάδοι ακολουθούν», αναφέρουν χαρακτηριστικά συνδικαλιστές αυτοαπασχολούμενοι σε δηλώσεις τους στον «Ριζοσπάστη».

Το χτύπημα μάλιστα στην κυριακάτικη αργία πάει χέρι - χέρι με τη συνολική επίθεση στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων, με τα χρέη τα οποία πολλαπλασιάζονται με τη νέα κρίση, τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα κ.ο.κ.

Η επέκταση του ωραρίου είναι εξόντωση

Τις επιπτώσεις που έχει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ειδικά στις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες, αναδεικνύει η Ελενα Πελεκάνου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Αυτοαπασχολούμενων Επαγγελματιών και Εμπόρων Δήμου Αθήνας. «Ειδικά για τις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες, που έχουν και μια σειρά άλλα βάρη, στις υποχρεώσεις του σπιτιού και της οικογένειας, το αποτέλεσμα θα είναι να στερηθούμε τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που είχαμε», αναφέρει χαρακτηριστικά, μεταφέροντας την αγωνία με την οποία ζουν τα λαϊκά στρώματα, που γι' αυτά οι Κυριακές είναι μέρες που συσσωρεύονται όλες οι «εκκρεμότητες» της βδομάδας. «Η κυβέρνηση προωθεί περαιτέρω τις αντιδραστικές αλλαγές στο ωράριο, προκαλώντας τραγικές συνέπειες στους αυτοαπασχολούμενους ως προς τον ελεύθερο χρόνο τους και τις ανατροπές στην οικογενειακή τους ζωή, αλλά ακόμα και στο εισόδημά τους», σημειώνει και μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί σε συναδέλφους της: «Στις εξορμήσεις που πραγματοποιεί ο Σύλλογός μας στα καταστήματα του Κέντρου, διαπιστώνουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων είναι ενάντια στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Είναι κοινή διαπίστωση ότι στην πραγματικότητα αυτό που επιδιώκεται είναι να οξυνθεί ακόμη περισσότερο ο ανταγωνισμός σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και υπέρ των πολυκαταστημάτων και των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ακόμα και αυτοί οι λίγοι που αναγκάζονται να ανοίξουν τα καταστήματά τους, γιατί ακόμα πιστεύουν ότι ίσως και να "πιάσουν" κάποιον πελάτη, δεν θα ήθελαν να το κάνουν, η άποψή τους για την λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι αρνητική».

Στο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι έτσι «ανεβαίνει ο τζίρος» απαντάει ο Γιάννης Πιπερίδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ), τονίζοντας ότι τα κυβερνητικά στελέχη «μας κοροϊδεύουν!». Και εξηγεί: «Για εμάς τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους η επέκταση του ωραρίου και κυρίως το άνοιγμα των Κυριακών αποτελεί εξόντωση, είτε φυσική είτε οικονομική. Στην ήδη άνιση μάχη του ανταγωνισμού με τα μεγάλα μονοπώλια, ο αυτοαπασχολούμενος έχει να αντιπαραθέσει μόνο την προσωπική του εργασία. Με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έχει ως επιλογή να δουλεύει ασταμάτητα, χωρίς ξεκούραση, χωρίς ελεύθερο και ποιοτικό χρόνο, ή να αφήσει τις μεγάλες αλυσίδες να συνεχίσουν να θησαυρίζουν, απορροφώντας όλο και μεγαλύτερο μέρος του τζίρου της αγοράς».

Οσο για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, σημειώνει ότι αυτό προσθέτει νέα όπλα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού θα μπορούν «να αξιοποιούν τους εργαζόμενους όπως θέλουν, με την ελαστικότητα του εργάσιμου χρόνου, πράγμα που δεν μπορούν να κάνουν οι μικροί έμποροι. Και όλα αυτά την ώρα που το λαϊκό εισόδημα μειώνεται και δεν μπορεί να ενισχύσει τον τζίρο των μικρομάγαζων. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανοίγοντας τα καταστήματά μας, μετά την περίοδο του κλεισίματος λόγω καραντίνας, οι ελπίδες για ανάκτηση των εισοδημάτων μας γρήγορα ναυάγησαν, η αναδουλειά που υπάρχει αποδεικνύει ότι ο τζίρος δεν έχει να κάνει με το πόσες μέρες ανοίγουμε τη βδομάδα».

Την ανάγκη ενίσχυσης του πανελλαδικού συντονισμού των αυτοαπασχολούμενων, αλλά και της κοινής δράσης με τα εργατικά σωματεία, υπογραμμίζει ο Γιώργος Πραμαντιώτης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων. Μεταφέροντας τη δράση που ανέπτυξε ο Σύλλογος, θυμίζει ότι μαζί με τις παρεμβάσεις για μέτρα προστασίας της υγείας και του εισοδήματος, καταφέρνοντας τη μείωση των δημοτικών τελών, άνοιξε και τη συζήτηση για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ: «Ασκήσαμε κριτική στους όρους του, που ξεκάθαρα στήριζαν τους μεγάλους εργοδότες και τις "ανταγωνιστικές επιχειρήσεις", αφήνοντας ξεκρέμαστους τους μικρούς ΕΒΕ. Φυσικά επιβεβαιωθήκαμε, με το πρόγραμμα τελικά να χρηματοδοτεί μόλις το 10% των επιχειρήσεων της Ηπείρου. Το επόμενο διάστημα, μπροστά στο μέτωπο της Υγείας και της κυριακάτικης αργίας, στοχεύουμε να ενισχύσουμε την κοινή δράση με τα ταξικά εργατικά σωματεία. Ταυτόχρονα, θέλουμε να συντονιστούμε καλύτερα με τα υπόλοιπα σωματεία αυτοαπασχολούμενων της πόλης, όσο και πανελλαδικά. Αλλωστε, ήδη βοηθάνε οι πρωτοβουλίες που παίρνει η ΟΒΣΑ, πρωτοβουλίες όπου επιδιώκουμε και εμείς να συμμετέχουμε, στο πλαίσιο του πανελλαδικού συντονισμού δράσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ