Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα στο Βυζαντινό Μουσείο

nmylonas@yahoo.gr" target="_blank">class="imageCopyright">nmylonas@yahoo.gr

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το Βυζαντινό Μουσείο παρουσιάζει αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα.

Η Χάρτα του Ρήγα ή Χάρτα της Ελλάδος αποτελεί το κορυφαίο χαρτογραφικό έργο της προεπαναστατικής Ελλάδας και υπήρξε μία από τις δημιουργίες του Ρήγα Βελεστινλή, την εποχή που ο πρωτοπόρος στοχαστής επικέντρωσε την επαναστατική του ορμή σε μια σειρά εκδόσεων που στόχευαν στην αφύπνιση των υποδουλωμένων Ελλήνων και άλλων λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τυπώθηκε λίγους μήνες πριν από τη σύλληψη και τη δολοφονία του Ρήγα.

Πρόκειται για έναν μνημειακής κλίμακας δωδεκάφυλλο χάρτη, συνολικών διαστάσεων 2x2,10 μ., που τυπώθηκε σε 1.220 αντίτυπα στη Βιέννη. Τα αντίτυπα διατέθηκαν στη Βιέννη, στη Σμύρνη, στο Βουκουρέστι και το Ιάσιο. Μέρος τους κατασχέθηκε κατά τη σύλληψη του Ρήγα στην Τεργέστη. Το παρουσιαζόμενο αντίτυπο ανήκε στον Θεόφιλο Καΐρη, Ανδριώτη διαφωτιστή, ο οποίος την απέκτησε κατά την παραμονή του στη Σμύρνη. Το αντίτυπο της Ανδρου, μαζί με άλλα 16, κηρύχθηκε μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού τα έτη 1997 και 1998.

Πρόσφατα συντηρήθηκε από τις Ιωάννα Στεφανή και Αρτέμιδα Καμπουράκη στο Εργαστήριο Συντήρησης Χειρογράφων, Εντύπων και Χάρτινων Εργων Τέχνης του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Τα φύλλα της Χάρτας αποκολλήθηκαν από το λινό ύφασμα, στο οποίο ήταν επικολλημένα, και στη συνέχεια συντηρήθηκαν ξεχωριστά, για να επανασυνδεθούν και να υποστηριχθούν σε πολυεστερικό ύφασμα. Η Χάρτα τοποθετήθηκε σε ξύλινο τελάρο και κορνίζα κατάλληλη για το μέγεθός της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ