Σάββατο 5 Ιούνη 2021 - Κυριακή 6 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διπλασιάστηκε η «μαύρη λίστα» για τις κινεζικές εταιρείες

Νέο επεισόδιο στην εντεινόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας προσθέτει η σημαντική αύξηση - σχεδόν διπλασιασμός - της «μαύρης λίστας» με κινεζικές εταιρείες στις οποίες η Ουάσιγκτον απαγορεύει αμερικανικές επενδύσεις, με την επίκληση ότι αυτές υποστηρίζουν στρατιωτικές ή κατασκοπευτικές δραστηριότητες του Πεκίνου.

Τροποποιώντας το αρχικό διάταγμα της τότε κυβέρνησης Τραμπ, το οποίο περιλάμβανε 31 κινεζικές εταιρείες, η νέα λίστα της κυβέρνησης Μπάιντεν περιλαμβάνει 59 εταιρείες. Ανάμεσά τους οι κινεζικοί κολοσσοί «Huawei» (τηλεπικοινωνίες και νέες τεχνολογίες), CNOOC (Ενέργεια), «China Railway Construction» (μεταφορές, σιδηρόδρομοι), «China Mobile» και «China Telecom» (τηλεπικοινωνίες), «Hikvision» (συστήματα βιντεοπαρακολούθησης) κ.ά.

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος κάνει λόγο για «κινεζικές εταιρείες οι οποίες πλήττουν την ασφάλεια ή τις δημοκρατικές αξίες των ΗΠΑ και συμμάχων μας», μεταξύ των οποίων και εταιρείες που χρησιμοποιούν «κινεζική τεχνολογία παρακολούθησης εκτός Κίνας», όσο και για «τη διευκόλυνση της καταστολής ή σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, ζήτησε την απόσυρση της λίστας, σχολιάζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση «ξεχειλώνει» την ιδέα της εθνικής ασφάλειας και χρησιμοποιεί κάθε πιθανό μέσο για να περιορίσει τις κινεζικές επιχειρήσεις. Μια μέρα πριν, το Πεκίνο διαμήνυε την ετοιμότητά του για «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα των κινεζικών εταιρειών».

Ολα αυτά ενώ νέο κείμενο Αμερικανών γερουσιαστών - Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων - καλεί την κυβέρνηση «να συνεχίσει να δρα με αποφασιστικότητα για να εμποδίσει την αρπακτική συμπεριφορά του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος εναντίον της βιομηχανικής μας βάσης».

Στο μεταξύ, Ουάσιγκτον και Πεκίνο αντάλλαξαν ξανά κατηγορίες για την παραβίαση «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», με τις ΗΠΑ να αναφέρονται στην επέτειο των γεγονότων του 1989 στην Τιενανμέν και την Κίνα να απαντά με τη συνεχιζόμενη ωμή κρατική βία στις ΗΠΑ και τις δολοφονίες Αφροαμερικανών από αστυνομικούς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ